Nikto z nás nemá rád konflikty a nezhody, najmä keď sú neopodstatnené. Vtedy sa často stáva, že sa obe strany len viac a viac zamotávajú a nikam to nevedie.

Lenže čo, keď viete, že máte pravdu a druhá strana si to ani za svet nechce priznať? Možno by ste už dávno stiahli plachty, keby ste zbadali aspoň kúsok pochopenia. Aj hádať sa treba vedieť a vyžaduje si to trošku cviku. V prvom rade však schlaďte svoje emócie, lebo hnevom, krikom ani slzami nikoho nepresvedčíte. Poďme na to pekne pomaly a po poriadku…

Článok pokračuje pod videom ↓

#1 Dôležité veci riešte osobne

Veď to určite poznáte aj sami; keď sa náhodou s niekým pohádate cez telefón alebo v správach, cítite, ako veľmi vám chýba osobný kontakt. Ten vnáša do komunikácie jej neverbálnu časť, ktorá neraz pomôže vyriešiť konflikt rýchlejšie a bez komplikácií. Podľa štúdií je dokonca aj videohovor lepší než len obyčajný telefonát alebo správy. Každopádne, toto by mala byť aj pre vás zásada číslo jeden.

Pexels.com

#2 Počkajte na správny čas a miesto

Vážne. Keď ste v spoločnosti iných, alebo keď sa jeden z vás potrebuje akútne venovať iným veciam, je lepšie počkať a odložiť veci na neskôr. Okrem toho vám to pomôže schladiť emócie a pozrieť sa na celú záležitosť z iného uhla, čo môže byť veľmi užitočné.

#3 Hovorte za seba

V hádke ste vždy len sami za seba a je jedno, že sa hádate so svojou polovičkou. Riešte svoje pocity, svoje myšlienky, svoje názory a to, čo vadí vám a nie niekomu inému. Jednak tým predídete tomu, že tomu druhému zbytočne ublížite a jednak sa vyhnete tomu, že sa zbytočne len viac a viac zamotáte. Takže sami za seba, dobre?

#4 Sústreďte sa na to, čo je dôležité

Touto zásadou by sa mali riadiť najmä príslušníčky nežného pohlavia, lebo práve o nich koluje množstvo (neraz pravdivých) vtipov, že pri hádke dokážu vytiahnuť aj rok staré veci, ktoré v danom okamihu nie sú podstatné. Veľa tiež závisí aj od toho, o čo vám v danom konflikte ide – lebo niekedy môžete vyhrať bitku, no prehrať vojnu, a to vám za to nestojí.

Unsplash.com/Elijah Hiett

#5 Vypočujte si názor druhej osoby

Niekedy vás to bude stáť veľa síl, no vždy sa oplatí pozorne počúvať. Možno zistíte, že vám obom ide o to isté, a že sa hádate celkom zbytočne, alebo nájdete cestu k riešeniu skôr, než ste si mysleli. Nech je to pre vás akokoľvek náročné, upokojte sa a chvíľu počúvajte – bez toho aby ste skákali do reči. Oplatí sa to.

#6 Predvídajte možné námietky

Keď si vaše argumenty prehrávate v mysli, môžu sa vám zdať priam nepriestrelné, no keď ich vyslovíte a ten druhý na ne odpovie, môžete ľahko zistiť, že sa rozsypali ako domček z karát. Okrem toho, ak cítite, že máte pravdu a chcete o tom presvedčiť aj niekoho iného, mali by ste si dobre premyslieť, s čím môže nesúhlasiť, aby ste sa na to vopred pripravili.

#7 Buďte pripravení na kompromisy

Ak sa vyhnete nátlaku a manipulácii, rátajte s tým, že občas budete musieť poľaviť vo svojich požiadavkách. Dôležité je, aby ste ustúpili v menej podstatných veciach, no nikdy nie v tých zásadných. Navyše, ak budete toho druhého ozaj počúvať, možno zistíte, že aj vy sami ste sa v niektorých veciach mýlili a mali by ste ustúpiť. A to nie je žiadna prehra, skôr naopak.

Unsplash.com/Harli Marten

#8 Neútočte

V žiadnej rovine – ani v psychickej, ani v emocionálnej a už vonkoncom nie v tej fyzickej. Vyhnite sa akémukoľvek vydieraniu, manipulácii či nátlaku. Nebudete mať z toho dobrý pocit a keď na to ten druhý príde, bude sa cítiť zranení a podvedení a o to vám predsa nejde. Každý útok je vždy kontraproduktívny.

#9 Získajte názor od niekoho neutrálneho

V tomto vám kamarátky či kolegovia veľmi nepomôžu. Sú na vašej strane a ich pohľad na vec preto nie je objektívny. Zájdite za niekým starším a skúsenejším a požiadajte ho o radu či spätnú väzbu. Aj tie však berte s istou rezervou – vaše rozhodnutia sú len a len na vás.

#10 Snažte sa byť milí, aj keď vyhráte

Uvedomte si, že za chvíľu sa môže situácia otočiť a vy sa môžete cítiť porazení. Zaiste by sa vám nepáčilo, keby sa vám niekto vysmieval alebo vám dookola omieľal vaše omyly. Buďte preto milí a s pokorou sa sústreďte nie na to, že ste mali pravdu, ale na toho druhého a na to, čo prežíva.

Unsplash.com/Alex Holyoake

Hádky a konflikty sú súčasťou všetkých vzťahov a vždy sú priestorom na to, aby ste sa pohli dopredu. Niekedy prehráte, inokedy vyhráte, no zakaždým je dôležité, aby ste neprehrali dôveru a záujem toho druhého.

Pozri aj: Technika červeného sleďa: Táto skvelá psychologická taktika vám pomôže vyhrať akúkoľvek hádku

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov