Krása je relatívna vec, pretože veľmi závisí od toho, kto ju hodnotí. Každý máme iný vkus a to, čo sa jednému páči, inému sa vôbec páčiť nemusí.

To isté platí, keď hodnotíme fyzickú atraktivitu. Podľa vedeckých zistení sa však zdá, že existuje určitý univerzálny kľúč, ktorým možno zvýšiť svoju atraktivitu. Sú to určité črty či spôsoby správania, ktoré nás robia v očiach iných príťažlivejšími. Dnes sa zameriame na vnímanie mužskej atraktivity ženami. Ak ste si mysleli, že ženy letia len na chlapov s vyrysovanými telami, mýlili ste sa.

Článok pokračuje pod videom ↓

Podľa žien robí mužov atraktívnymi týchto 9 vecí…

Pes

Michiganská univerzita uskutočnila experiment, v ktorom sa zamerala na to, ako súvisí vlastnenie domáceho miláčika s mužskou atraktivitou. Participantov rozdelili do dvoch skupín; prvú skupinu tvorili muži, ktorí boli neverní, ich vzťahy boli problémové a so svojou partnerkou sa často hádali. Druhú skupinu tvorili chlapi, ktorí tvrdo pracovali a starali sa o partnerku, prípadne aj o deti.

Výsledky boli prekvapivé. Napriek tomu, že tí prví boli objektívne horšími partnermi, ak vlastnili psa, vzbudzovalo to v ženách dojem, že sa hodia na dlhodobý vzťah a dokonca ich hodnotili ako atraktívnejších, než tých z druhej skupiny. Prečo je to tak? Starostlivosť o psa vzbudzuje priateľský a uvoľnený dojem a vysiela nenápadný signál, že človek je pripravený na dlhodobé záväzky.

Unsplash.com/Antonio Francisco

Práca

O tom, že uniformy sú sexy, sme už všetci počuli. Toto staré klišé dosvedčujú aj štatistiky zoznamkovej aplikácie Tinder. Podľa nich sú najviac žiadaní muži, ktorí pracujú ako hasiči, piloti či ako policajti. No nezúfajte, sexy sú aj ďalšie povolania, ako napríklad lekár, podnikateľ, reportér či televízny alebo rozhlasový hlásateľ.

Oblečenie

Vedci zistili, že muži, ktorí nosia na oblečení tvary, ktoré zvýrazňujú ideál mužskej postavy – široké ramená a úzky driek, pôsobia vďaka tomu atraktívnejšie. Nemusíte však hľadať žiadne drahé dizajnérske kúsky, stačí vám oblečenie, ktoré má vzory hore väčšie alebo širšie a dole menšie či užšie. Mali by pripomínať tvar písmena T.

George Clooney efekt

Počuli ste už o tomto efekte? Hovorí o tom, že čím staršie a dospelejšie chlap vyzerá, tým je pre ženy príťažlivejší. Niekedy stačí, že si muž oholí bradu a uberie mu to nielen pekných pár rokov, ale aj niečo z jeho krásy. Ženy chcú mať po svojom boku chlapa a nie chlapca.

Unsplash.com/Shttefan

Nedostupnosť

Zakázané ovocie vraj chutí najlepšie. Dokazuje to nielen každodenný život, ale aj niekoľko psychologických štúdií. Podľa nich dojem nedostupnosti zvyšuje atraktivitu všeobecne, ako u mužov, tak u žien. Pre mužov je to výzva, pre ženy téma, ktorú nevedia dostať z hlavy, a tak musia na pána nedostupného stále myslieť.

Rezervovanosť

K imidžu ‚zlého chlapca‘, na ktorého ženy tak letia, patrí určite aj rezervovanosť, odstup a nezávislosť. Nejde tu len o rodový stereotyp, pretože to, že ženám sa viac páčia rebeli, drsní a nebojácni dobrodruhovia a tak trochu aj vyvrheli, dokazujú aj výskumy.

Status

Nie, nie je to len o tom materiálnom. Ženy priťahuje aj to, keď sa muž správa ako gentleman, keď si vie stáť za slovom a keď sa neuspokojí len tak s hocičím. Oveľa dôležitejšie, než hmotné statky sú spôsoby, názory a postoje.

Unsplash.com/Mubariz Mehdizadeh

Hlas

Ako si ženy predstavujú sexy mužský hlas? Hlbší, hrubší a akoby ospalý – aspoň tak to tvrdia štúdie. Vysvetlenie, prečo je to tak, poskytuje evolučná psychológia. Hrubší hlas je synonymom mohutnej postavy, fyzickej zdatnosti a odolnosti. Mierne zastretý, akoby ospalý hlas vzbudzuje v ženách príjemný pocit, pretože sa javí ako menej agresívny a menej nahnevaný.

Farba oblečenia

Jeden experiment odhalil, že ženám sa viac páčia muži, ktorí nosia červenú farbu. Táto farba sa vo väčšine kultúr spája s vášňou a láskou a preto jej nosenie môže podporovať interakciu medzi mužmi a ženami. Navyše, červená na mužskom oblečení vzbudzuje dojem sily, autority a sebaistoty.

Pozri aj: Ako docieliť, aby sa do vás niekto zamiloval? Pomôže vám týchto 15 vedecky overených trikov

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov