Foto: Photo by pawel szvmanski on Unsplash

V tejto starej filozofii sa ukrýva obrovský kus pravdy.

Je možné, že filozofické úvahy Arthura Schopenhauera si nevyhľadávate každý deň. Pravdou však je, že filozofia je úžasná aj v tom, že myšlienky pochádzajúce z nej sú neuveriteľne nadčasové. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Rovnako to je aj pri tomto tvrdení, ktoré kedysi vyslovil Arthur Schopenhauer. Popísal ho portál Your Tango.

Arthur Schopenhauer bol nemeckým filozofom, ktorý za podstatu sveta pokladal vôľu. Je autorom mnohých úžasných a nadčasových myšlienok, dnes sa však pozrieme na to, čo hovoril o šťastí. 

Schopenhauerove myšlienky často sršali pesimizmom, a zamýšľal sa aj nad tým, čo nás robí nešťastnými. Bol presvedčený o tom, že jedným z hlavných dôvodov je honba za materiálnymi vecami a naša túžba neustále vlastniť viac. 

Filozof sa ale vyjadroval aj k tomu, ako žiť šťastný a naplnený život, pričom poukázal na 2 veci, ktoré nás oberajú o šťastie. Sú nimi bolesť a nuda. 

Foto: Photo by pawel szvmanski on Unsplash

Schopenhauer hovoril aj o tom, že zatiaľ čo bolesť môže byť pretrvávajúca a neutíchajúca (je to výzva k nejakej akcii, ktorú keď nespravíme, bolesť pretrváva), radosť a ani iné dobré pocity trvalé nie sú, pretože ak trvajú pridlho a máme všetko, čo chceme, menia sa práve na nudu. 

Filozof hovoril, že sme vlastne uväznení medzi týmito dvomi stavmi – bolesťou a nudou – pretože akonáhle sa jeden z nich skončí, presunieme sa k druhému, pričom ani jeden z nich nám neprináša dlhodobé uspokojenie. 

Schopenhauer ale hovoril aj o tom, že niektoré z týchto stavov je možné poraziť svojimi myšlienkami – a to je o dôvod viac venovať sa nielen svojmu telu, ale aj svojej mysli. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov