U nás zatiaľ nie je celkom bežné, aby sa ľudia obracali s otázkami na sexuológa.

Častejšie sa obraciame na kamarátov alebo hľadáme odpovede na otázky prostredníctvom internetu. Sexuológovia však predsa len nie sú celkom bez práce a toto je 8 otázok, ktoré im ľudia kladú najčastejšie.

#1 Som normálna/y?

Už od detstva sa snažíme zapadnúť do istej normy a rovnako činíme aj v dospelosti. Ľudia chcú vedieť, či norme zodpovedá ich anatómia, túžby a predstavy. Ak si totiž myslia, že nezodpovedajú tomu, čo je „normálne“, vyvoláva to v nich negatívne pocity. Ak taký človek za sexuológom príde, zvyčajne sa mu uľaví, že nie je jediný, kto má podobné starosti. Pocit, že všetko je v poriadku a človek nie je v tejto oblasti nijak „narušený“, môže priniesť značnú úľavu.

#2 Dá sa orgazmus naučiť?

Túto otázku kladú sexuológom najčastejšie ženy. Sexuologička Vanessa Marin sa dokonca rozhodla založiť online kurz, kde radí ženám práve v tejto oblasti. Marinová hovorí, že aj orgazmu je možné sa naučiť, avšak rovnako ako všetko iné, vyžaduje si to trpezlivosť a čas. V niektorých prípadoch môžu totiž úlohu zohrávať gynekologické ochorenia, prežitá trauma či depresia. Sexuologička však radí nevzdávať a skúšať.

unsplash.com

#3 Ako môžem potešiť partnera?

Aj keď sex nie je len o dosiahnutí orgazmu, väčšina ľudí sa skutočne snaží o blaho partnera. Z mnohých dôvodov to však nie je vždy také jednoduché, a to najmä u žien. Niektoré si vyžadujú istú dávku stimulácie pred samotným sexom, iným sa zas pozdáva, keď je partner oplzlý. Každý potrebuje k uspokojeniu niečo iné a mimoriadne dôležitá je komunikácia. Sexuológovia však zdôrazňujú, že za svoj orgazmus je zodpovedný každý sám, ak teda partnerovi nepoviete, čo sa vám páči a čo nie, nemôžete ho obviňovať z toho, že vám nečíta myšlienky. Nanešťastie, u ľudí neraz prevláda predstava, že orgazmus je niečo, čo nám je partner povinný poskytovať bez akejkoľvek pomoci.

#4 Je môj penis príliš malý?

Na veľkosti nezáleží až do takej miery, ako si mnohí myslia. Sexuológovia si myslia, že za neistotu môže neraz pornografia, ktorá má však často od reality poriadne ďaleko.

#5 Partner už nechce mať so mnou sex. Čo s tým mám robiť?

Je úplne normálne, že v dlhodobom vzťahu vášeň nie je rovnaká, ako bola na začiatku. Nie je však v poriadku, keď vedľa seba nažívate skôr ako spolubývajúci, bez vzájomnej túžby. V takom prípade je čas vyhľadať pomoc a prísť problému na koreň. Príčin môže byť nekonečne mnoho – od depresie, nízkej hladiny hormónov až po strach zo zlyhania či pocit nudy. Nejeden parter potrebuje mať nielen pocit fyzickej blízkosti, ale aj psychickej. V takom prípade sexuológ radí každý deň si navzájom povedať, čo na svojom vzťahu najviac oceňujete. Samozrejme, do tejto aktivity by mali byť zapojení obaja partneri.

unsplash.com

#6 Môže sa pár „vyliečiť“ po nevere?

Neveru partnera vôbec nie je jednoduché zvládnuť, dôvera a emócie v takom prípade utrpia nemalú ranu. Do poradne často prichádzajú páry plné hnevu, strachu, nenávisti a viny. Dôležité je, aby si partneri opäť dokázali dôverovať a byť k sebe úprimní. Ďalším krokom je snaha zistiť, čo viedlo partnera k nevere. Je však dôležité vyhnúť sa obviňovaniu a snahe vyvolať výčitky svedomia. Neraz za všetkým stojí pracovné vyťaženie, nedostatok času popri starostlivosti o deti a to, že partneri si nevedia nájsť čas na seba navzájom a na rozvíjanie a posilňovanie vzťahu.

#7 Ako udržať vo vzťahu iskru?

Tak ako všetko, na čom záleží, aj zdravý sexuálny život si vyžaduje neustále pracovanie na sebe. Nejeden pár sa po čase začne nudiť a partneri si myslia, že je to prirodzená súčasť dlhodobého vzťahu. Ako sme už spomínali, nevyhnutná je komunikácia, sexuológovia však okrem toho odporúčajú aj experimentovanie – či už so sexuálnymi hračkami alebo novými pozíciami.

#8 Ako môžem kontrolovať svoju erekciu?

Čoraz viac mužov niekedy počas života potrápi erektilná dysfunkcia. Ak sa urýchlene nerieši, môže viesť k pocitom úzkosti a k depresii. Ak muž za sexuológom príde s takýmto problémom, v prvom rade je potrebné vylúčiť akékoľvek fyziologické príčiny a ochorenia. Ak príčina nie je fyziologická, nasleduje spolupráca s urológom a psychiatrom. Psychológ zas pomáha jedincovi nacvičiť si relaxačné techniky, ktoré mu môžu pomôcť zbaviť sa stresu.

Ak teda máte v partnerskej oblasti akýkoľvek problém, neváhajte a obráťte sa na odborníkov.

huffingtonpost
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov