Kto z nás niečo nezbieral? Možno máte svoju zbierku autíčok z detstva, alebo ste zaťažení na zbierku kníh, alebo vám nedajú pokoj veci a rekvizity spojené s filmami o Harrym Potterovi.

Vytváranie určitých kolekcií je dôverne známe každému z nás. Niektorí ľudia sa tomu venujú celý život a u iných to prerastie až do patologického hromadenia vecí, ktoré sa nazýva aj Diogenov syndróm. Zbierky, ktoré vám dnes ukážeme, sú tak trochu na hrane. Niektoré sú bizarné, iné perfekcionistické…

Článok pokračuje pod videom ↓

Veď posúďte sami…

#1

Pre väčšinu ľudí sú trollovia užívatelia internetu, ktorí svojím správaním provokujú, znevažujú alebo hania ostatných. Pre Sherry Groom sú to bábiky, ktoré zbiera od svojich piatich rokov, keď dostala prvú postavičku trolla. Odvtedy sa jej zbierka rozrástla na 3 254 kúskov, čo ju robí svetovou rekordmankou.

Gepostet von The Troll Hole Museum am Montag, 2. April 2018

#2

Čo vo vás evokuje slovo kuracie? Obed? A čo tak zbierku plyšových hračiek, sošiek, obrázkov a podobných vecí, týkajúcich sa práve sliepok? Cecil a Joan Dixonové zbierajú všetko, čo sa týka sliepok už 40 rokov a ich kolekcia obsahuje 6 a pol tisíc rôznych predmetov.

#3

Ako veľmi máte radi McDonald’s? Určite nie tak, ako Mike Fountaine, ktorý je vďaka svojej zbierke obsahujúcej približne 75 000 rôznych predmetov týkajúcich sa tohto celosvetovo známeho fastfoodu, považovaný za jeho najväčšieho fanúšika.

#4

Keby vás svrbel chrbát a boli by ste v spoločnosti Manfreda S. Rothsteina, nebol by to žiaden problém. Zhromaždil totiž 657 nástrojov na poškrabanie si chrbta zo 71 krajín.

Manfred S. Rothstein မွာေတာ့ ေက်ာကုန္းကုတ္တံ စုစုေပါင္း ၆၇၅ ခုရွိပါတယ္။

Gepostet von Mr. News – ေမာင္သတင္း am Samstag, 16. Mai 2015

#5

Hotely by neboli hotelmi, keby nemali na dverách kartičky s nápisom „Nevyrušovať“. Túto praktickú vecičku ocenili mnohí ľudia, no nikto z nich sa nevyrovná Edoardovi Frolerovi, ktorý od 90. rokov minulého storočia zbiera práve tieto značky. Má už obdivuhodných 14 000 kúskov.

#6

Vo svete, v ktorom píšeme väčšinou cez klávesnicu, postupne strácajú gumy na gumovanie svoj význam. Nie však pre Petru Engels, ktorá má týchto písacích pomôcok hneď 19 571 a to rovno zo 112 rôznych krajín.

#7

Čo robíte, keď si kúpite stierací žreb? Rýchlo ho zotriete a keď zistíte, že ste nič nevyhrali, hodíte ho do koša. Dave Mannix by nad vami len pokrútil hlavou. V jeho zbierke je 100-tisíc takýchto žrebov a ani jeden nebol nikdy zotretý. Viete si to vôbec predstaviť?

#8

Keď profesor Mark McKinnley kúpil hovoriace hodiny svojej takmer nevidiacej matke, ešte netušil, čo tým spustil. Tento vynález mu učaroval natoľko, že sa mu začal venovať a postupne zhromaždil vyše 900 hovoriacich hodín.

Gepostet von Kersten's Antiques am Dienstag, 20. Februar 2018

#9

Svetový rekordman v najväčšej zbierke hracích kociek je Kevin Cook, ktorý sa zameriava na netypické kocky a vlastní ich viac než 11-tisíc.

#10

Keď dostanete ku káve cukor a nevyužijete ho, vezmete si ho so sebou, alebo ho necháte tak? Ralf Schröder si už niekoľko rokov berie tieto malé balíčky so sebou a dopĺňa tak svoju kolekciu 14 a pol tisíc balíčkov cukru ku káve. Najzaujímavejšie kúsky pochádzajú z polovice 20. storočia. Jemu teda nedostatok cukru tak skoro nehrozí!

#11

Čo robíte s návlekmi na dáždniky? Poctivo ich používate alebo končia väčšinou niekde zastrčené? Ak ich máte nazvyš, posuňte ich Nancy Hoffmanovej, ktorá má viac než 700 návlekov na dáždniky a to hneď z 50 krajín sveta. Od roku 1996 prerobila svoj dom na múzeum s touto tématikou.

NEW YEAR'S RESOLUTION: to visit the Umbrella Cover Museum on Peak's Island, Maine. It was closed when I was there in…

Gepostet von Michael Stern am Freitag, 31. Dezember 2010

#12

Poďme na bizarnejšie zbierky. Bob Gibbins, ženatý muž, má podľa svojho názoru najväčšiu zbierku bábik, ktoré iní používajú ako sexuálne hračky. Jeho manželka je údajne s touto konkurenciou 240 umelých mileniek v pohode.

#13

Barbara Hartsfield už 10 rokov zbiera miniatúrne kreslá a stoličky, ktoré vyzerajú ako z domčeka pre bábiky. Má ich už viac než 3 000. Ktovie, ako sa k tomuto hobby dostala…

#14

Všetko to začalo, keď sa David Morgan rozhodol pokoriť svetový rekord v zhromaždení rôznych typov dopravných kužeľov. Časom postúpil až natoľko, že vlastní 2 tretiny typov dopravných kužeľov, ktoré sa kedy vyrobili.

#15

Carsten Tews podľahol čaru klasických mobilných telefónov. Zaujíma sa o nich už viac než 20 rokov a vo svojej kolekcii ich má jeden a pol tisíca. Najstarší z nich má 33 rokov. Smartfón by ste tam však hľadali márne.

ZBERATEĽSTVOVo veku, keď je každý posadnutý tým, že zostane v kontakte, je prekvapením, že Carsten Tews z Nemecka dokázal nazbierať 1563 rôznych mobilných telefónov?

Gepostet von Ľubo Cagarda am Dienstag, 5. September 2017

Bonus: Richard Gibson od roku 1978 zbiera úlomky svojich nechtov. Poctivo si ich strihá a kúsky nechtov si odkladá do zaváraninových pohárov. Jeho motivácia, prečo to robí, je pre nás stále tajomstvom.

list25.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov