Photo by Omid Armin on Unsplash

Nájdite si každý deň čas na meditáciu.

Meditácia má veľmi dlhú históriu a jej počiatky sa datujú niekoľko tisícročí dozadu. Ľudia však práve v posledných rokoch nanovo objavujú jej neuveriteľné účinky a využívajú jej silu. Ak si na ňu nájdete čas aspoň niekoľko minút denne, vašou odmenou bude týchto 6 skvelých vecí. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál Lifehack. 

#1 Silnejší imunitný systém

Predstavte si, ako funguje firewall vo vašom počítači. Tak presne takto funguje meditácia vo vašom tele. Vytvára istý “ochranný štít”, ktorý vás chráni pred chorobami. Dokázala to aj štúdia, ktorá pozorovala 2 skupiny ľudí po dobu 8 týždňov. Jedna denne meditovala, tá druhá nie. Ukázalo sa, že meditujúci ľudia mali po 8 týždňoch až o 30 % menej respiračných ochorení. Prečo je to tak? Vedci sa domnievajú, že za to môže fakt, že meditácia rapídne znižuje stres. 

#2 Eliminácia stresu

Stres nás neničí psychicky, ale aj fyzicky. Potvrdilo to už viacero štúdií, ktoré sa jednohlasne zhodujú na tom, že pravidelná, ideálne denná meditácia, je naozaj úžasným bojovníkom proti stresu. Jeho eliminácia následne ovplyvňuje každú jednu oblasť nášho života. 

#3 Zlepšuje kvalitu spánku 

Určite poznáte tie dni, kedy sa dobre nevyspíte. Dokáže to narušiť úplne všetko a organizmu trvá poriadne dlho, kým sa z toho spamätá. Nielen dĺžka, ale aj kvalita spánku sú veľmi dôležité. Istá štúdia dokonca dokázala, že vplyv meditácie je ešte silnejší, ako vplyv liekov na spanie či kognitívno-behaviorálna terapia. 

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

#4 Odďaľuje starnutie buniek

Hovorí sa, že “v zdravom tele zdravý duch”. Zrejme vás ale neprekvapí, že to funguje aj naopak. Čo vložíte do svojho mentálneho a duchovného rozvoja, to sa vráti aj vo fyzickom zdraví. Vedcom sa podarilo dokázať, že denná meditácia stimuluje tvorbu telomerázy, teda enzýmu, ktorý naše gény chráni pred starnutím, resp. ho odďaľuje. Ak teda chcete ostať mladí čo najdlhšie, meditácia je opäť skvelou voľbou. 

#5 Zlepšuje pamäť

Viacero štúdií poukázalo aj na to, že meditácia prospieva našej pamäti. Zlepšuje totiž prietok krvi v mozgu, vďaka čomu je podporená nielen celková činnosť mozgu, ale aj pamäť. Dôkazom toho je ďalšia 8-týždňová štúdia, kde boli ľudia rozdelení do 2 skupín. Prvá počúvala denne 13-minútovú meditáciu, tá druhá nie. Pri meditujúcej skupine došlo po 8 týždňoch k významnému zlepšeniu dlhodobej pamäte, zatiaľčo pri tej druhej nie. 

#6 Zredukovanie úzkosti

Úzkosťou trpí do istej miery každý. U niekoho ale nepredstavuje žiaden vážny problém, zatiaľ čo u iných môže prerásť až do psychickej poruchy a viesť k narušeniu osobných či pracovných vzťahov. Vedcom sa však podarilo dokázať, že už 10 minút meditácie denne dokáže hotové zázraky a významne pomáha aj pre redukovaní a samotnej liečbe úzkosti. 

lifehack
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov