Google maps, pixabay.com

Plánuješ cestu do Vietnamu a rád by si to spojil s návštevou Kambodže? Hľadáš informácie a hlavne vhodný itinerár?

Martin z Travelistanu práve cestuje v týchto krajinách aj so svojimi kamarátmi a ponúka ti vlastný itinerár a know-how. Dozvieš sa, kde bude prespávať, čo koľko stojí a všetky ostatné potrebné informácie.

Článok pokračuje pod videom ↓

Program je zostavený na 20 dní, aby sa stihlo to najdôležitejšie. Pochopiteľne, všade sa dá zostať dlhšie aj kratšie. Každý cestovateľ má iné priority. Nech ti daný harmonogram slúži ako inšpirácia na cesty.

Program

1. deň: Príchod do Hanoja a transfer na hotel v centre mesta. Po príchode na hotel nasadneme na cyklo rikše a nahliadneme do jednotlivých častí centra mesta. Večer si dáme čapované pivo v miestnom pube pre štamgastov. Ubytovanie v Lan Vien Hanoi Hotel

2. deň: Hneď z rána si pôjdeme pozrieť jazero Hokiem, kde tisíce Vietnamcov každodenne cvičí. Navštívime mauzóleum Ho Či Mina a hlavné námestia. Neobídeme ani prvú vietnamskú univerzitu či pagodu na jednom stĺpe, kam sa chodia modliť Vietnamci v komunistickej krajine. Vlak v centre mesta sa prediera v úzkych uličkách Hanoja a treba sa mu uhnúť. Večer nasadneme na vlak o 22:00 a prídeme do Sapa o 6.30. Meno vlaku Chapa Express

3. deň: Po príchode do Sapa, ideme na vietnamské raňajky v podobe vietnamskej polievky Pho  Návšteva dediny Bac Ha, kde sa stretávajú na miestnom trhovisku okolité etniká vo svojich tradičných krojoch.

4. deň: Návšteva dediny Lao Cai, kde žije etnikum Hmong, ktoré patrí so svojimi tradíciami medzi najzaujímavejšie v severnom Vietname. Dedina je obklopená krásnym prostredím a za dobrého počasia sa tu dajú spraviť krásne fotografie. Navštívime aj dedinu Ta Van, kde žije etnikum Zay. Poobede ľahký trek v pohorí Ham Rong, kde je vyhliadka na najvyšší vrch Vietnamu Fanxipan. Odchod nočným vlakom do Hanoja.

5. deň: Presun dopravou do Halong Bay cca. 3 hodiny a následne nalodenie sa. Budeme sa plaviť dva dni medzi dračími zubami, kde navštívime jaskyne, ostrovy a plávajúce trhy. Prespíme v kajutách na lodi. Meno lode La Vela Premium Cruise

6. deň: Dokončenie plavby okolo obeda a následne presun do Hanoja so zastávkou v keramickej dedine a v dedine, kde môžete skúsiť zjesť kobrie tlčúce srdce. Večer presun nočným vlakom do Hue. Odchod vlaku je 19:30

7. deň: Prehliadka bývalého hlavného mesta Vietnamu Hue. Pozrieme si „zakázané mesto“ vietnamských cisárov, citadelu, ale aj hrobky cisárov dynastie Nguyen. Tieto hrobky patria vo východnej Ázii medzi najzachovalejšie. Krásna kombinácia Feng Šuej a záhradnej architektúry. Neobídeme ani miestnu Pagodu. Hotel v Hue Century Riverside Hue Hotel

8. deň: Transfer do Danang, kde počas vietnamskej vojny oddychovali americké vojská. Malá prehliadka mesta a po obede sa presunieme do najkrajšieho mesta vo Vietname Hoian. Nikde sa tak nezachovala miestna východoázijská architektúra ako tu. Čínska, japonská, vietnamská, ale aj koloniálna architektúra. Ako keby ste sa presunuli o pár storočí dozadu. Prespíme na tomto krásnom mieste. Hotel Royal Riverside Hoian

9. deň: Presun do Saigonu resp. Ho Či Minovho mesta autobusom.

10. deň: Pôjdeme cca 1 hodinu na miesta, kde sa nachádzajú CuChi tunely. Ako bojoval Vietkong? Vyskúšame si jednotlivé tunely, pozrieme si nástražné systémy a kto bude chcieť, môže si zastrieľať na miestnej strelnici. Kalašnikov či americký samopal? Uzi, Makarov alebo granát? Všetko je možné! Presun na obed do Saigonu. Prezidentský palác juhovietnamského prezidenta, katedrála Notre Dam, koloniálna budova pošty, miestne trhovisko, ale aj budova opery. Kto bude chcieť, pôjde na večeru na známej českej krčmy. Pivo Plzeň? Vepřo-knedlo-zelo a čašníci hovoria česky? Tak veru. Hotel Paradise Saigon Boutique Hotel & Spa.

11. deň: Celodenná prehliadka delty Mekongu. Opustíme ruch veľkomesta a budeme sa plaviť v delte, nahliadneme do plávajúcich dedín.

12. deň: Presun do Kambodže – Sihanukville. Cesta bude trvať 12 hodín. Najprv pôjdeme Saigon Phnom Penh a následne Phnom Penh – Sihanukville. Po príchode do Sihanukville.

11. až 15. deň: Ráno transfer na loď smerom k plážam Koh Rong. Plavba cca 70 minút. Oddych na plážach ostrova Koh Rong. Ide o málo známe ostrovy, ktoré ešte neboli objavené turistickým priemyslom. Snehobiely pláže, tyrkysové more a takmer žiadni turisti. Malý raj. Dá sa tu šnorchlovať, plávať so svetielkujúcim planktónom či chytať ryby. Podrobný článok o Koh Rongu si môžeš prečítať tu.

16. deň – odchod poobedňajším autobusom do Phnom Phenu cca 5 hodín.

17. deň: Celodenná prehliadka Phnom Phenu na mororikšiach. Kráľovský palác, centrálne trhovisko, múzeum či vražedné polia.

18. deň: Odchod autobusom do Siem Reap cca 7 hodín.

19. deň: Celodenná  prehliadka Angkoru. Angkorská ríša patrila medzi najväčšie na svete čo sa týka počtu obyvateľov.

20. deň: Odlet domov zo Siem Reapu.

Koľko to bude stáť?

Hotel

Tentoraz cestujem tak, že prespávame v lepších 4-hviezdičkových hoteloch, kde sa cena pohybuje cca 45 eur na izbu pre dvoch na noc. Ak preferuješ lacnejšie varianty, hotel získaš už od 12 eur na dvojicu s  vlastnou kúpeľnou. Všetko závisí od tvojho štandardu. Hotely v tejto časti sveta sú na veľmi dobrej úrovni a hlavne sú čisté. Takže, ak budeš prespávať v hoteloch za 8 eur pre dvoch, na celý čas to vyjde na 228 eur – čiže na jednu osobu 114 eur. Ak je tvoj štandard vyšší, bude to viac. Ak preferuješ hostely, nájdeš ubytká aj za 3 eurá na noc.

Jedlo

Jedlo tu dostaneš od 1 eura v podobe rôznych polievok. Ak ideš do reštaurácií, za jedlo dáš tak 3 – 5 eur aj s nápojom. Napríklad ja mám rád všetko možné, neobmedzujem sa a prejem cca 105 eur za celý čas.

Doprava

V rámci tohto programu budem využívať vlaky, autobusy, rikše.

Vlaky

Vietnamské vlaky predstavujú romantické cestovanie. Napriek tomu, že Vietnam investuje nemalé finančné prostriedky do ciest, vlak je stále pohodlnejšou formou cestovania, ako cestná doprava. Nedrmoce to toľko a hlavne výhľady z kupé pri šálke zeleného čaju tiež nie sú na zahodenie. Výhodou Vietnamu je, že vlak spája sever s juhom a dá sa pristupovať. Je síce drahší ako autobus, ale komfortnejší.

Vlakové lístky

Lístky sa kupujú 60 dní pred odchodom buď na štátnej webovej stránke: dsvn.vn alebo na súkromnej stránke: baolau.vn.

Na vlakoch a lístkoch nájdeš rôzne označenia. Najlepšie vlaky sú SE 1 až SE 20. Tieto vlaky premávajú hlavne na trase Hanoi – Saigon. Čím menšie číslo (t.j. SE 1, SE 2, SE 3 a SE 4), tým lepší je vlak čo sa týka vybavenia, čistoty a modernosti. Tento druh vlakov má aj 1. triedu.

Označenie TN 1 a TN 2 sú vlaky, ktoré nemajú 1. triedu, ale iba 2. triedu.

Ako sa vo vlakoch spí

Ak hovoríme o spiacich vlakoch máš na výber z týchto tried:

  1. trieda soft sleeper – uzatváracie kupé so 4 lôžkami, niekedy sú aj vagóny resp. kupé s 2 lôžkami a vlastnou toaletou. Treba sa spýtať.
  2. trieda hard sleeper – otvorené kupé so 6 lôžkami, t.j. 2 hore, 2 v strede a 2 dole. To znamená že kupé nemá dvere. Lôžka spojuje rebrík a nedá sa spadnúť. Horné lôžka sú najpokojnejšie a najlacnejšie. Dolné zároveň slúžia ako miesto na sedenie pre tých, ktorí sú hore. Preto nebuď prekvapený, ak si k tebe niekto prisadne. Je to nepísaný zvyk a treba ho rešpektovať.
  3. trieda soft seater – sú to len sedadlá s rezerváciou.

Ako to vo vlaku vyzerá?

Je jedno ktorou triedou cestuješ, na 90 percent je všetko klimatizované. Okrem toho tak v 1. trieda, ako aj v 2. trieda dostaneš čistú posteľnú bielizeň. Každý vagón má toalety, pričom 1. trieda má aj európsku, ale v 2. triede sa v prevažnej väčšine nachádza iba „šlapák“.

Hlavné trasy vlakov

  • Hanoi – Saigon: Je to hlavná trasa a je nazývaná aj ,,vlak zjednotenia“. Celková dĺžka je 1 726 km a trvá necelé 3 dni. Prechádza cez mestá ako Hue, Dannag (neďaleko je mesto Hoian), Nha Trang.
  • Hanoi – Lao Cai: Tento vlak sa využíva najmä na presun do severnej časti Vietnamu. Vlak ide cez deň aj v noci. Cesta trvá 8 – 11 hodín v závislosti od čísla vlaku.
  • Hanoi – Halong Bay

Autobusy

Vietnam má aj napriek nie vždy kvalitným cestám veľmi dobrú autobusovú dopravu. Tá je založená na jednoduchom systéme. V každom vietnamskom meste sú cestovné kancelárie, ktoré zabezpečujú autobusové spojenie medzi mestami. Ponúkajú tzv. open bus ticket na trase Hanoi – Saigon a môžeš počas jedného mesiaca cestovať na rôzne miesta. Čiže najprv absolvuješ napríklad cestu Hanoi – Hue, zostaneš 4 dni a potom sa presunieš na tento jeden lístok z Hue do Nha Trangu. Platí jedným smerom a potvrdenie lístku sa robí 24 hodín pred plánovaným odchodom. Cena lístka sa pohybuje v závislosti od cestovnej kancelárie od 30 do 60 USD. Tu ti ponúkam odkaz na jednu CK, ktorá to začala prevádzkovať ako prvá. Je drahšia, ale spoľahlivá: sinhcafe.com

Netreba sa obávať. V Hanoji i v Saigone na teba bude vizuálne číhať mnoho cestoviek.

Ak to zrátam, tak celá doprava v rámci programu vyjde vo Vietname a v Kambodži na cca. 200 eur.

Koľko teda to vyjde bez letenky?

Ak zoberieme, že prespíš v lacných hoteloch s vlastnou kúpelňou, tak celková suma all inclusive aj so vstupmi vyjde na 600 eur na osobu. Ak by si chcel stlačiť náklady ešte nižšie, tak je lepšie cestovať autobusmi namiesto vlakov. My hľadáme strednú cestu. Ak by si hľadal doplňujúce informácie o krajinách a o vízach, nájdeš na stránke travelistanu. O Vietname tu a o Kambodži tu.

Ak by si si chcel vypracovať itinerár cesty, poradiť ohľadom cesty do hocijakého kúta sveta, neváhaj kontaktovať Martina, ktorý prešiel 160 krajín sveta. Info o poradenstve nájdeš tu.

travelistan.sk
Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov