Foto: Pexels/Victor

Čakali by ste zrejme čokoľvek, len nie toto.

Na každého vplýva počasie nejak inak. Zatiaľ čo jedna skupina ľudí si ho prakticky vôbec nevšíma a nemá na ňu vplyv, tá druhá je veľmi meteosenzitívna, a počasie dokáže ovplyvniť ich celkovú náladu. Ak patríte skôr do tej druhej skupiny, nasledovné zistenie vás zaujme.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o ňom napísal portál Spring.

Je jesenná depresia mýtus?

Jarná depresia, jesenná depresia, zimná depresia — s týmito pojmami ste sa už niekedy určite stretli. Počuli ste už ale o “letnej depresii”? S najväčšou pravdepodobnosťou nie. O to viac sú prekvapujúce tieto zistenia.

Vedci totiž po dobu 17 rokov sledovali až 3 milióny respondentov a zistili, že najviac deprimujúce je pre nás prekvapivo slnečné a horúce počasie s vysokou vlhkosťou.

Samotné zistenie prekvapilo aj vedcov, ktorí štúdiu iniciovali. Zhodli sa na tom, že vysvetlením môže byť to, že počas leta a horúcich dní sa nám nespí dobre, v dôsledku čoho spíme kratšie. To môže mať následne dopad na zhoršenie nášho psychického zdravia.

Pexels/Elaine Bernadine Castro

V horúčavách sa zhoršujú symptómy depresie

Vedci na základe rozsiahlych pozorovaní zistili, že symptómy depresie sa počas horúcich, letných dní zhoršujú. Rovnako počas nich stúpa aj miera zneužívania návykových látok.

Profesor Shao Lin, jeden z autorov štúdie, upozorňuje: “Extrémne horúčavy budú v dôsledku klimatických zmien čoraz intenzívnejšie a častejšie. Môžeme preto očakávať, že tieto zmeny budú mať nepriaznivé účinky na ľudí. Obzvlášť zraniteľní budú jednotlivci s duševnými poruchami.”

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov