Aj vy ste uvažovali nad tým, ako byť múdrejší? Toto je podľa vedy niekoľko naozaj zvláštnych spôsobov, ako sa to dá.

Všetci sa niekedy dostávame do takej situácie, keď si prajeme, aby sme objavili nejaké tajomstvo, alebo prišli na to, ako sa stať múdrejšími. Nuž, veda už na niektoré z týchto možností prišla. Toto je niekoľko naozaj čudných spôsobov, ktoré sú vedecky dokázané, že nás môžu urobiť múdrejšími, aj keď by ste to asi na prvý pohľad vôbec nepovedali.

Článok pokračuje pod videom ↓

Driemanie

My všetci potrebujeme poriadny spánok na to, aby sme mohli cez deň fungovať. Spánok má taktiež zásadný vplyv na to, ako sa učíme. Dobrý a kvalitný spánok nám pomôže uchovať si všetky poznatky, ktoré sme získali počas dňa. Jeden zaujímavý výskum však ukázal, že má na nás aj obrovský vplyv, ak si trochu zdriemneme predtým, než sa ideme učiť. Psychológovia urobili zaujímavý experiment, kde si niekoľko dobrovoľníkov doprialo zhruba 100 minútový spánok pred tým, než sa začali učiť na test. Napokon ich výsledky z testu boli o 20 percent vyššie než ostatných študentov, ktorí predtým nespali. Zaujímavý výsledok, no nie?

pexels.com

Hranie videohier

Výskumy ukazujú, že hranie videohier môže mať aj pozitívny vplyv na deti. Môže to totiž posilniť celý rad kognitívnych schopností, ako sú napríklad navigácia v priestore, pamäť, uvažovanie alebo vnímanie. Taktiež bolo zistené, že hranie rôznych strieľacích hier zlepšuje schopnosť hráča premýšľať o objektoch v troch rozmeroch. Strategické hry zase pomáhajú zlepšiť riešenie problémov či školské známky u dospievajúcich. Hry môžu mať taktiež vplyv na našu náladu. Jednoduché hry, ktoré sú voľne dostupné a môžeme ich hrať prakticky kdekoľvek, ako napríklad Angry Birds, zlepšujú náladu ľudí a podporujú relaxáciu.

pixabay.com

Žuvanie žuvačky

Podľa štúdii dokáže žuvanie obyčajne žuvačky zvýšiť kognitívne schopnosti človeka aspoň na krátky čas. Opäť, vedci urobili krátky experiment, v ktorom rozdelili ľudí na dve skupiny –  na tých, ktorí budú žuvať žuvačku a na tých, ktorí nie. Následne ich nechali riešiť sériu testov, ktorá pozostávali zo zložitých logických problémov, opakovaní čísel odzadu či vymenovania slov. V konečnom dôsledku zistili, že tí, čo žuvačku žuvali, tak podali lepší výkon – aj keď iba na krátky čas – zlepšenie trvalo len prvých 20 minút. Tým, že niečo prežúvame, tak nás prebúdza a umožňuje nám lepšie sa zamerať a sústrediť na nejakú úlohu.

pixabay.com

Jazda na motorke

Jazda na motorke môže byť niekedy nebezpečnejšia než jazda na aute, ale má pozitívny vplyv na náš mozog. Jazda na motorke totiž vyžaduje veľmi vysokú úroveň bdelosti a schopnosť rýchlo riešiť problémy. Taktiež môže viesť k inteligentnému starnutiu. Nebojte sa, neznamená to, že budete starší, znamená to, že sa vám opäť zvýšia kognitívne schopnosti, budete v práci či v škole robiť menej chýb a všeobecne sa budete cítiť šťastnejšie.

pexels.com

Počúvanie hudby počas štúdia

Je potvrdené, že všetky tieto melódie, ktoré počúvame, preukázateľne zlepšujú našu náladu, spánok a dokonca aj imunitný systém. Dokonca nás to môže robiť múdrejšími. Študenti, ktorí počas štúdia počúvajú hudbu – nemusí ísť iba o klasickú, dosahujú lepšie výsledky.

Ak chcete mať nejaké esá v rukáve, tak nech sa páči: keď sa učíte na test z matematiky, do playlistu by ste mali zaradiť určite pár skladieb od Beethovena. Klasická hudba s 60-70 tepmi za minútu vytvára stav relaxácie, kde myseľ je pokojná a v strehu. Ak sa pripravujete skôr na test z prírodovedno-humanitných predmetov a jazykov, tak cieľom je stimulovať ľavú stranu mozgu, ktorá sa používa na spracovanie faktických informácii a riešenie problémov. Môžete si pustiť piesne ako “We can´t stop” od Miley Cyrus, či “Mirrors” od Justine Timberlaka, ktoré majú 50-80 tepov za minútu a vedú k logickému mysleniu. Naopak študenti, ktorí študujú umelecké predmety, chcú prebudiť skôr pravú stranu mozgu a preto by si mali pustiť niečo energickejšie. Aby sme to zhrnuli, na logické predmety, ako sú matematika by hudba mala upokojiť myseľ a pomáhať k sústredeniu, zatiaľ čo pre tvorivé predmety, hudba by mala odrážať emócie, ktoré sa študent snaží vyjadriť.

pexels.com

Písanie rukou

Aj keď už počítače a notebooky pomaly nahrádzajú ručné písanie, pero a ceruzky by sme ešte nemali dávať do odpadkov. Tí, ktorí si totižto poznámky a jednoducho všetko zapisujú ručne, dokážu lepšie pochopiť celý koncept a dokážu si nové pojmy zapamätať oveľa dlhšie. Je to pre to, že ak píšeme latinkou, tak naše poznámky sú stručnejšie a organizovanejšie než tie, ktoré len nahádžeme do počítača. Takže aj keď je pohodlie elektroniky určite lákavejšie, nemali by sme zabúdať ani na staré a osvedčené spôsoby.

pexels.com

Smútok

Každý vie, že častokrát tie najväčšie diela vznikajú pre to, že sme smutní. Ukázalo sa však, že je tu určité spojenie medzi smútkom a kreativitou. Keď sme smutní, stávame sa pozornejšími a viac vnímame detaily. Takže nevadí, že sa raz za čas cítite smutní. Nabudúce z vášho smútku vyťažte maximum. Vytvorte nejaké majstrovské dielo – vôbec nezáleží na tom, čo to bude.

Už v tom máte jasno, prečo ste takí inteligentní?

Pozri aj: 5 VECÍ, KTORÉ SÚ SÍCE TOTÁLNOU STRATOU ČASU, NO NAPRIEK TOMU ICH VŠETCI ROBÍME KAŽDÝ DEŇ

psych.sk (Alexandra Geletová), grunge.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov