Foto: pixabay.com

Nevera je vždy bolestivá a vo väčšine prípadov je koncom vzťahu.

Ako je ale možné, že niektorí ľudia neboli podvedení nikdy, a iným sa to, naopak, deje pravidelne? Táto otázka zaujala aj vedcov a rozhodli sa, že sa na ňu pozrú bližšie. Výsledky, ku ktorým sa im podarilo dospieť, možno prekvapia aj vás. 

Nevere sa venovalo už množstvo výskumov. Niektoré skúmali, ktoré profesie sú na ňu najnáchylnejšie, aké sú jej príčiny, v akom veku sa jej ľudia dopúšťajú najčastejšie a podobne. 

V centre pozornosti bol teda vždy človek, ktorý sa nevery dopustil. Tentokrát sa ale vedci rozhodli pozrieť sa na to z opačného konca a zistiť, akými vlastnosťami sa vyznačujú ľudia, ktorí boli podvedení. Ich zistenia zverejnil portál The Minds Journal.

Výskumnému tímu sa na základe početných rozhovorov s respondentmi podarilo zistiť, že najviac ohrozenými sú ľudia, ktorí sa vyznačujú týmito 3 vlastnosťami:

  • sú menej opatrní
  • sú menej pracovití
  • sú menej organizovaní
  • priveľa odpúšťajú

Ako hovoria vedci, práve posledná vlastnosť môže byť “kameňom úrazu”. Neverného partnera totiž môže presvedčiť o tom, že ak je niekto až príliš ochotní prehliadať prešľapy druhých, vo vzťahu by mu prešla dokonca aj nevera. 

pixabay.com

Nižšiu mieru pracovitosti a organizovanosti zas výskumný tím vysvetľuje tak, že nespoľahliví, nezrelí alebo leniví ľudia môžu zvyšovať napätie vo vzťahu aj pri každodenných záležitostiach, čo je z dlhodobého hľadiska veľmi unavujúce. 

Čo bolo ale na výskume zaujímavé, bolo aj to, že k tomu, že boli podvedení, sa priznalo iba 19 % respondentov, čo je značne podhodnotené. Je totiž všeobecne známym faktom, že nevery sa dopúšťa cca 50 % ľudí. Vedci ale nedokázali odhadnúť, či zvyšných 30 % respondentov o nevere nevie, alebo sa k tomu len hanbia priznať. 

Ak by sa tak ale stalo, výsledky by mohli byť, samozrejme, iné. Teraz teda zohľadňujú len ľudí, ktorí o nevere vedeli a navyše sa k tomu, že boli podvedení, aj priznali. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov