Foto: Unsplash

Stretnúť sa s ňou môžete aj vy.

Cítite sa práve tak, ako by ste sa v živote stratili? Všetko spochybňujete a zamýšľate sa nielen nad zmyslom, ale aj nad smerovaním vášho života? Máte pocit, ako by ste sa od všetkého a od každého nejak “odpojili” a neviete, ako ďalej? Ak sú vám tieto pocity povedomé, možno aj vy si práve prechádzate existenčnou krízou.

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o nej napísal portál The Minds Journal.

Existuje viacero typov existenčnej krízy

Medzi tie najčastejšie patrí kríza identity, v rámci ktorej si kladieme otázku, kto vlastne sme, čo nás robí jedinečnými, a aký zmysel má náš život. Tento typ krízy identity môže byť vyvolaný zmenami v kariére, vo vzťahu či napr. pri veľkých životných zmenách, kam patrí napr. sťahovanie, zmena práce a pod.

Druhým typom je profesionálna kríza, ktorá môže nastať, keď vás to, čomu sa profesne venujete, nenapĺňa, alebo keď spochybňujete účel a hodnotu svojej kariéry.

Ďalším typom je duchovná kríza, s ktorou sa stretávame, keď človek začne spochybňovať svoje duchovné presvedčenia či hodnoty a jeho doterajšia viera v ňom začína vyvolávať viac otázok než odpovedí.

Vzťahová kríza zas nastáva v prípade, keď sa dostaneme do závažného problému či už v partnerskom, prípadne rodinnom alebo pracovnom vzťahu.

V neposlednom rade je veľmi závažnou aj kríza starnutia, ktorá sa často objavuje v strednom veku.

Veľmi časté je samozrejme aj to, ak dôjde ku kombinácii týchto jednotlivých typov.

Unsplash

Aké sú príznaky?

Medzi najčastejšie príznaky existenčnej krízy patrí 7 nasledovných symptómov. Pri boji s nimi je dôležité zohľadniť ich závažnosť a intenzitu, a teda to, či si s nimi ešte človek dokáže poradiť sám, prípadne za pomoci svojho okolia, alebo či je už nevyhnutné, aby vyhľadal pomoc odborníka (terapeuta, psychológa či psychiatra).

Ide o 7 nasledovných príznakov:

  • Nepohodlie. Čokoľvek budete robiť a kamkoľvek pôjdete, budete sa cítiť veľmi nekomfortne.
  • Apatia. Ku všetkému začnete mať nechuť, bude pre vás veľmi ťažké prinútiť sa k niečomu.
  • Prázdnota. Emocionálna prázdnota môže byť mimoriadne nepríjemná, nakoľko človek má pri nej pocit, že už nikdy nebude schopný zažiť pocity ako radosť, láska, nadšenie a pod.
  • Beznádej. Ľudia majú počas existenčnej krízy pocit, že neexistuje nikto, kto by im dokázal pomôcť, alebo aspoň niekto, kto by ich dokázal pochopiť.
  • Vyhorenie. Nechuť pustiť sa do čohokoľvek a pretrvávajúca apatia vedú veľmi často k úplnému vyhoreniu.
  • Úzkosť. Spojenie všetkých týchto symptómov má, samozrejme, za dôsledok vznik nepríjemných úzkostí, ktoré človeka oberú aj o posledné zvyšky energie.
  • Depresia. V prípade, že človek nevyhľadá pomoc včas, problém môže prerásť až do depresie.
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov