Photo by Christopher Ott on Unsplash

Pochopia to len ľudia, ktorých úzkosť trápi.

Každý, kto sa už niekedy s úzkosťou stretol veľmi dobre vie, ako dokáže človeku znepríjemňovať život. Zasahuje do každej jednej oblasti – od vzťahov, cez prácu až po voľný čas. Kto ňou ale netrpel väčšinou len veľmi ťažko pochopí, čo prežívajú ľudia, ktorí s ňou musia žiť. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál Thought Catalog popísal 5 vecí, ktoré znepokojujú ľudí s úzkosťou ešte oveľa viac, než si dokážete predstaviť. 

#1 Neplánované veci

Život ľudí s úzkosťou je veľmi nepokojný. Aspoň trochu pokoja ale dokážu získať tým, že si svoje dni presne naplánujú, a tohto plánu sa snažia čo najviac striktne držať. Ak im ho ale niečo prekazí, miera ich úzkosti sa ešte navyšuje. 

#2 Akýkoľvek druh socializácie

Majú radi spoločnosť ľudí, no má to háčik. Na socializovanie sa musia mať náladu, a musí vychádzať z ich vlastnej iniciatívy. Ďalšou podmienkou je, že v danej spoločnosti sa musia cítiť príjemne. Ak tieto veci splnené nie sú a musia byť niekde, kde nechcú (alebo s kým nechcú), ich úzkostné pocity sa menia na hotové peklo. 

Photo by Noah Buscher on Unsplash

#3 Neistota a nepredvídateľnosť

Ak by si mal človek trpiaci úzkosťou vybrať jednu vec, ktorú zo všetkých nenávidí najviac, zrejme by to bola práve neistota. Akýkoľvek druh neistoty – či už vo vzťahu alebo v práci, oberá ľudí trpiacich úzkosťou o obrovské množstvo energie, v dôsledku čoho potom jednoducho nedokážu fungovať normálne. 

#4 Keď ich niekto sklame

Ľudia s úzkosťou všetko stokrát prehodnocujú len preto, aby nikoho nezranili či nesklamali. O to horšie berú to, ak to niekto spravím im. Privádza ich to totiž do nekonečného kruhu myšlienok a výčitiek, kedy premýšľajú nad tým, čo mohli spraviť či povedať inak, aby sa tejto situácii vyhli. 

#5 Keď niekto hovorí o ich úzkosti

Veľmi dobre vedia, že ňou trpia a veľmi dobre vedia aj to, ako veľmi je to nepríjemné. O to nepríjemnejšie pre nich ale je, keď na to niekto poukazuje, alebo nebodaj ich kvôli tomu znevažuje či zosmiešňuje. Toto berie ktokoľvek s úzkosťou ako obrovskú ranu pod pás. 

thoughtcatalog
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov