Bez toho, aby ste rešpektovali samých seba, nemôžete zlepšiť svoj život ani na sebe pracovať. Prečo je to tak? Pretože správny postoj voči sebe je základom všetkého.

Hoci sme my sami tou jedinou osobou, s ktorou prežijeme celý život, často si viac potrpíme na to, ako sa správame k iným, než akí sme voči sebe. Koniec koncov, je to práve vzťah voči sebe, ktorý ovplyvňuje všetko ostatné; vzťahy, kariéru, pohľad na svet a dokonca aj zmysel života. Našťastie, nech sa na seba dívate akokoľvek, vždy sa to dá zmeniť a pracovať na svojej sebaúcte a sebadôvere. Nemýľte sa, toto nie je o podporovaní egocentrizmu a sebectva, ale o budovaní postoja, ktorý vám môže zmeniť život.

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo je rešpektovanie samého seba také dôležité? Preto, že ovplyvňuje aj týchto 5 vecí…

Postoj k samote

Mnoho ľudí má problém byť so sebou samým, so svojimi myšlienkami a pocitmi, pretože im to je nepríjemné a často sa toho obávajú. Prečo je to tak? Nuž, ak máte nízku sebaúctu, samota vám vytvorí priestor, aby ste sa mohli zahĺbiť do svojich zlyhaní a neúspechov a potom sa z toho všetkého obviňovať a umárať sa. Naopak, zdravá sebaúcta vám pomôže využiť samotu na utriedenie si myšlienok, spracovanie dojmov, na oddych a tiež na to, aby ste sa motivovali na budúce plány a ciele. Samota nie je zlá, to len náš nesprávny postoj nám zatvára oči pred benefitmi, ktoré nám môže priniesť.

Unsplash.com/Emma Simpson

Sebaláska

Keď niekoho máte radi, chcete preňho len to najlepšie, neobviňujete ho z vecí, za ktoré nemôže a snažíte sa mu pomôcť poučiť sa z chýb, ktoré urobil. To isté platí aj vo vzťahu k sebe. Často sa nevieme pohnúť z toxických vzťahov alebo len vyjadriť svoje emócie a pocity, pretože máme pocit, že na to nemáme právo, že si to nemôžeme dovoliť, alebo že by to bol omyl. Ak sa vám zdá, že je altruistické mať voči iným defenzívny a menejcenný postoj, potom ste nepochopili altruizmus. Je iné rozdávať sa iným a je iné nechať iných, nech si s nami robia čo chcú.

Mať rád seba samého nie je hriech, je to, naopak, veľmi žiadúce. Pomôže vám to zaujať lepší postoj k životu, lebo necháte, aby z vášho života zmizli ľudia, ktorí vás zraňujú, už viac nedovolíte, aby ste svoje telo týrali diétami, ani sa nepustíte do práce, ktorú z duše nenávidíte. Mať rád seba samého je cestou, ako zlepšiť svoj život.

Pohľad na svet

Negatívny postoj voči sebe rovná sa negatívny postoj voči svetu. Či sa vám to páči, alebo nie, vaše myšlienky ovplyvňujú vaše vnímanie reality. Rešpektovať samých seba sa preto oplatí; vytvoríte si k sebe zdravý a láskyplný vzťah, čo sa odrazí aj na vašom pohľade na svet. Odrazu budete mať pocit, že svet nie je až také zlé miesto, že problémy nie sú až také hrozivé, a že budúcnosť nie je až taká tmavá a beznádejná, ako sa vám zdalo. Možno vám to príde ako maličkosť, no to, či vidíte pohár napoly plný alebo napoly prázdny, má veľký význam.

Unsplash.com/Kristina Wagner

Význam toho, čo si myslia ostatní

Koľkých vecí sme sa vo svojom živote už vzdali a koľko plánov sme nenaplnili len preto, že sme mali strach z toho, čo povedia ostatní? Ak máte nízku sebaúctu, je logické, že obdiv a pochvalu budete hľadať u iných a nie u seba. Tým sa v podstate stávate otrokom mienky iných, miesto toho, aby ste sa slobodne venovali tomu, čo chcete vy. Dá sa to jednoducho napraviť – zmeňte postoj voči sebe a zmení sa aj váš pohľad na to, čí názor je dôležitý. Pocit ocenenia môžete nájsť aj vo svojom vnútri a je určite príjemnejší než ten, ktorý vám dajú iní. Okrem toho vás motivuje, aby ste boli sami sebou a nedbali o to, či sa to ľuďom bude páčiť, alebo nie.

Komfortná zóna

Alebo inak povedané, váš bezpečný priestor, v ktorom sa môžete skryť pred svetom a všetkými jeho nástrahami. Ale aj pred všetkými jeho divmi, pred všetkým krásnym a vzrušujúcim. Ak ste aj vy jedni z tých, ktorí majú radi pohodlie zóny komfortu, mali by ste vedieť, že to, pred čím sa skrývate, je takisto vo vašom vnútri. Ak vám chýba sebadôvera a rešpekt voči sebe, je jasné, že sa budete skrývať pred výzvami a problémami. A pritom vy máte silu zvládnuť aj to, čo pokladáte za neprekonateľné. Jediné limity, ktoré máte sú tie, ktoré si vy sami stanovíte.

Unsplash.com/Kristopher Roller

Postoj voči sebe samému nie je ľahké zmeniť, najmä ak nízky rešpekt a sebaúcta korenia ešte kdesi v detstve. No nie je to beznádejné a aj vy, rovnako ako ktokoľvek iný, sa môžete dopracovať k tomu, že si budete samých seba vážiť, budete sa mať radi a nebudete mať strach byť sebou samým. Stačí len chcieť a dennodenne sa o to usilovať.

Pozri aj: Za týmito 7 vecami sa naháňa (takmer) každý jeden z nás. Podľa vedy nám však šťastie neprinesú

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov