Toto je 10 jednoduchých rád, pomocou ktorých budete jednoduchšie zvládať "následky" akejkoľvek hádky.

Ak sa majú dvaja ľudia úprimne radi, väčšinou tvoria harmonický vzťah, v ktorom ide všetko ako po masle. Z času na čas sa ale stane niečo, čo tento vzťah vyvedie z koľají. Môže isť o malú výchylku alebo aj o úplné vykoľajenie. Hádka je prirodzená súčasť vzťahu. Nie vždy musí isť o krik a búchanie dverami, občas je to len výmena názorov. Po výmene názorov by však mala prísť fáza, keď sa všetko vracia do starých koľají. Tento článok vám dá návrhy, ako to dosiahnuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

1. Rátajte do 10

Áno, prvá rada je takto jednoduchá. Ak nastane situácia, v ktorej sa necítite dobre alebo počujete niečo, s čím nesúhlasíte, skôr, ako niečo poviete, poriadne sa nadýchnite a rátajte do 10. Uvidíte, že to najväčšie zlo vás opustí a vy zareagujete lepšie.

pexels.com

2. Dohodnite sa s partnerom na signále STOP

Hádka môže ľahko prejsť do niečoho väčšieho. To samozrejme nechcete. Preto si s partnerom dohodnite signál, ktorý bude znamenať, že ste (alebo polovička) veľmi blízko bodu, kedy môžete stratiť trpezlivosť a povedať niečo, čo by ste neskôr ľutovali. Môže isť o nenápadné gesto alebo hocičo, čo sa vám bude páčiť.

pixabay.com

3. Nesnažte sa za každú cenu vyhrať výmenu názorov

Mať posledné slovo za každú cenu nie je dobrá vlastnosť. Partner vám to môže tolerovať, ale určite ho to neteší. A vy predsa určite nechcete svojmu partnerovi ubližovať, však? Okrem iného, problém má vždy viacero strán a vy nemusíte poznať všetky.

pixabay.com

4. Niektoré problémy nestoja za hádku

Každý jeden z nás je iný. Je normálne, že máme rôzne názory a postoje. Ešte viac vnímame odlišnosť ľudí okolo seba, ak nám na nich záleží. Dôležite je uvedomiť si, že maličkosti a bežné problémy nie sú hodné toho, aby ste sa kvôli nim s partnerom hádali.

5. Objatie je zázračné gesto

Znie to zvláštne, pretože po hádke je fyzický kontakt zrejme to posledné, čo by vám napadlo. Objatie je ale znak toho, že vám na danej osobe záleží, a že ju máte naozaj radi. Prekonajte sa, nemajte strach a ak ho potrebujete, môžete o objatie tiež požiadať.

pexels.com

6. Vyhnite sa zovšeobecňovaniu

Ľudia majú vo zvyku vykladať si to, čo ich polovička povie alebo urobí v súvislosti s minulosťou. Zvyčajne v zlom svetle. Ak neumyje riady, je to preto, lebo nikdy s ničím nepomohol v kuchyni. Ak zabudla na dôležitú udalosť, je to preto, lebo ju vzťah nezaujíma dostatočne. Vyhnite sa tomuto zovšeobecňovaniu, môže veľmi ublížiť.

7. Je v poriadku ísť spať bez udobrenia

Vo všeobecnosti platí, že problémy by sa mali riešiť s chladnou hlavou. Ísť si ľahnúť, odpočinúť si a mať čas o veci uvažovať je dobrý spôsob, ako sa vyvarovať väčším problémom vo vzťahu.

pixabay.com

8. Použite humor

Povedzte vtip, o ktorom viete, že polovičku rozosmeje. Na prvý pohľad ťažká úloha, veď ste predsa pohádaní. Opak je však pravdou, poznáte svoju polovičku veľmi dobre a tak to nebude žiaden problém. Treba sa ale vyvarovať ironickým vtipom, ktoré by to všetko mohli ešte zhoršiť.

9. Stojte si za svojím

Na výmenu názorov sú potrebné aspoň dve osoby s aspoň dvoma názormi. Zatiaľ čo využívate prvú radu z tohto zoznamu (počítate do 10), popremýšľajte, čo presne vás nahnevalo a čo vám vadí. Nebojte sa svojej zodpovednosti.

10. Na prostredí naozaj záleží

Prostredie. Na prvý pohľad, nie až tak dôležitý parameter. Opak je pravdou, negatívna atmosféra okolo vás určite nepomôže. Aj taká jednoduchá vec ako je hlad môže byť začiatkom negatívnej atmosféry. Hlučné prostredie, priestor plný hlučných osôb. To určite nie je miesto na riešenie problémov. V tomto prostredí by sa riešený problém mohol ešte prehĺbiť.

pixabay.com

Aké sú vaše rady na riešenie hádky? Podeľte sa o ne v komentároch, možno niekomu naozaj pomôžete.

Pozri aj: KRÁTKE A DOJÍMAVÉ PRÍBEHY O LÁSKE, KTORÉ VÁM VYČARIA ÚSMEV NA TVÁRI

psych.sk (LukášR), brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov