Foto: pixabay.com

Znie to neuveriteľne, ale je to skutočne tak.

Možno vás to prekvapí, ale na svete skutočne existujú ženy, ktoré o nevere svojho partnera vedia, avšak zámerne ju prehliadajú — a paradoxne, vôbec ich nie je málo. Nehovorme teraz o prípadoch, kedy je žena na mužovi finančne závislá, príčina totiž môže byť aj iná — psychologická. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Viac o tom napísal aj portál Your Tango. Možno ste sa už nad tým niekedy zamýšľali aj vy. Poznáte ženu, ktorá sa dozvedela hoci dokonca aj o opakovanej nevere svojho muža, no napriek tomu predstierala, že o ničom nevie?

Vysvetlenie psychológov vnáša do tohto zvláštneho správania sa svetlo — teda minimálne z perspektívny lepšieho pochopenia takéhoto rozhodnutia.

Odborníci totiž vysvetľujú, že ide o obyčajný obranný mechanizmus, ktorý nazývame popieranie. 

Popieranie nás chráni pred bolesťou

Pravda je taká, že nie každý človek je psychicky či mentálne dostatočne silný na to, aby čelil bolesti. A priznať si, že človek, ktorého milujete, si vás neváži a už vás viac nemiluje, bolestivé je.

Takíto ľudia si preto často volia tú jednoduchšiu, no pre nich jedinú možnú cestu — podvedomé popieranie. 

Psychologicky zaujímavý mechanizmus

Sila tohto obranného mechanizmu je pritom obrovská. Automaticky sa spúšťa vtedy, keď pocítime stres, ktorý je väčší, než sme schopní zniesť.

pixabay.com

V mozgu sa tak vtedy spustí zaujímavý proces, v rámci ktorého robí všetko preto, aby sám seba ochránil pred traumou. Jedinou možnou cestou je v tom prípade poprieť existenciu či pravdivosť faktu, ktorý by túto traumu spustil. 

Môže vás zachrániť, ale aj vás zničiť

Tento obranný mechanizmus má v našom tele zmysel. Jeho úlohou je chrániť nás pri maximálne traumatizujúcich udalostiach, akými sú napr. fyzické násilie, nejaká nehoda či úmrtie blízkej osoby. 

V tomto prípade zmierňuje šok z niečoho, čo je pre človeka prakticky nemožné spracovať naraz. V prípade popierania napr. nevery ale môže byť viac na škodu ako na úžitok.

V prípade, ak trvá viac ako niekoľko dní, totiž môže viesť k tomu, že v tomto deštruktívnom a ponižujúcom sebaklame zotrváte už navždy, čo je v konečnom dôsledku z dlhodobého hľadiska ešte oveľa horšie, než čeliť pravde. 

Či už ste teda v podobnej situácii vy alebo niekto z vašich blízkych, vždy sa snažte postaviť sa pravde tvárou v tvár čo najskôr. Je to totiž jediné možné riešenie. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov