Autor fotky: freestocks.org na Pexels

Niektorí to skutočne dokážu…

Ak patríte k ľuďom, ktorí by to nikdy nedokázali, toto odôvodnenie s najväčšou pravdepodobnosťou nepochopíte, no na svete skutočne existujú ľudia, ktorí podviedli svojho partnera, no napriek tomu hovoria, že ho milujú. Ako je to teda možné? Odpoveď priniesol portál Your Tango. 

Antropologička Helen Fisherová vysvetľuje, že byť neverným nie je také čiernobiele, ako by sa mohlo na prvý pohľad zdať, a prichádza s kontroverzným vysvetlením, ktoré má podložené výskumom, v ktorom vedci skúmali mozgy ľudí, ktorí boli zamilovaní. 

Respondentom najprv ukázali fotografiu neznámej osoby a následne po nej fotografiu osoby, do ktorej sú zamilovaní. Zaznamenávali pritom, ktorá oblasť mozgu sa pri zhliadnutí fotografií aktivovala. 

Ukázalo sa, že keď vidíme fotografiu milovanej osoby, v mozgu sa nám aktivuje oblasť “odmeňovania”, teda tá istá oblasť, ktorá sa aktivuje napríklad aj pri orgazme či užití kokaínu. 

Autor fotky: Valeria Boltneva na Pexels

“Problémom” však je, že toto nie je jediný druh lásky, ktorý existuje. Antropologička vysvetľuje, že existujú až 3, pričom pri každej používame inú oblasť mozgu (túto vetu si ešte zapamätajte). O aké 3 druhy teda ide?

  1. Sexuálna – často si ju zamieňame s láskou, no ide len o obrovskú túžbu po danej osobe.
  2. Romantická – láska, ktorú prežívame v prvých mesiacoch vzťahu.
  3. Stabilná – láska v dlhodobom vzťahu, ktorá sa už nespája s “pobláznením”.

Ako sme však vyššie uviedli, pri každej z týchto lások používame inú oblasť mozgu, čo znamená, že podľa slov Helen Fisherovej sme schopní v jeden moment ľúbiť až troch partnerov naraz – no každého iným spôsobom. 

Znamená to teda, že niekto dokáže skutočne ľúbiť svojho dlhoročného partnera, zároveň byť zaľúbený do niekoho, s kým má románik, a zároveň byť priťahovaný k ďalšej osobe, s ktorou sa stretáva len intímne. 

To je podľa výskumov dôvod, kvôli ktorému sú niektorí ľudia schopní podvádzať aj vtedy, keď svojho partnera milujú. Zvláštne, však? 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov