Photo by christopher lemercier on Unsplash

Zrejme si myslíte, že by to spravil len netvor.

To je ale úplný nezmysel. Nikde nie je napísané, že sa nemôžete rozísť s človekom, ktorý trpí depresiou a ani to, že ak tak spravíte, automaticky ste zlý človek. Tu je 5 dôvodov, prečo je v poriadku spraviť to, ak cítite, že váš vzťah ďalej nemá zmysel. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Popísal ich portál The Minds Journal.

#1 Za nikoho nie ste zodpovedný

Každý je zodpovedný len sám za seba a za svoje vlastné šťastie. To, že má niekto depresiu neznamená, že musíte hľadieť len naňho a na svoje vlastné šťastie úplne zabudnúť. Nakoniec, byť s niekým len zo súcitu je jednou z najhorších vecí, aké sa človeku môžu stať. 

#2 Okolo nikoho nemusíte chodiť “po špičkách”

Znie to možno paradoxne, no je to skutočne tak. Ak totiž okolo tejto osoby chodíte “po špičkách” a všetko prispôsobujete jej ochoreniu, v skutočnosti jej ešte viac škodíte. Vy budete pociťovať ešte viac frustrácie, dotyčná osoba sa na vás bude spoliehať čoraz viac, a v konečnom dôsledku to vám obom len uškodí.

Photo by Kinga Cichewicz on Unsplash

#3 Jej depresiu tým nevyliečite

Pokiaľ nie ste nejaký certifikovaný terapeut alebo psychiater, prestaňte veriť tomu, že niekoho dokážete “vyliečiť”. Po prvé nedokážete, a po druhé – hlavne to ani nie je vašou povinnosťou. Nakoniec, ako by mohlo vaše nešťastie niekoho vyliečiť? 

#4 Každý si tou cestou musí prejsť sám

Samozrejme je skvelé cítiť, že máme niekoho, o koho sa môžeme oprieť, no každý si musí v prvom rade pomôcť sám. Navyše, určite nie ste jedinou osobou, ktorá by mohla vašej súčasnej polovičke podať pomocnú ruku. Ak ste, niečo nie je v poriadku, a je to o dôvod viac, prečo z takéhoto vzťahu vybudovanom na závislosti odísť. 

#5 Musíte žiť svoj vlastný život

Každý z nás ho má len jeden, a ako všetci veľmi dobre vieme, náš čas na tomto svete je obmedzený. Naozaj si ho chcete skracovať tým, že ho budete žiť pre niekoho iného? Z takého života predsa nebudete mať žiadnu radosť. Žite pre seba, len tak budete svoj život môcť žiť naplno. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov