O tom, že dôvera je základ všetkých dobrých vzťahov, niet pochýb. Sami najlepšie vieme, ako dlho trvá, kým ju získame a aké je ľahké je ju v jednom okamihu stratiť. Je to zvláštne, no niektorí ľudia si získajú našu dôveru oveľa ľahšie, ako iní.

Ak to poznáte aj z tej druhej strany tak viete, aké nespravodlivé to niekedy je. Najmä, keď vidíte, že niekto uteká od tých, ktorí ho milujú k tým, ktorí ho chcú len zneužiť. Dôvodom býva často práve dôvera. Dnes vám prinášame niekoľko spôsobov, ako ju získať rýchlejšie. Veríme, že vám pomôžu vo vašich vzťahoch a zároveň, že si ich všimnete aj u ľudí, ktorí budú robiť všetko preto, aby si vás získali pre svoje ciele.

Článok pokračuje pod videom ↓

Získanie dôvery podporuje týchto 5 vecí.

#1 Nadbytočné ospravedlnenia

Nadbytočné preto, že sa ospravedlňujete za niečo, čo je mimo vašej kontroly a čo ste nezapríčinili. Zdá sa vám to divné? Raz to vyskúšajte a skúste niekomu povedať, že vás mrzí, že je nepríjemné počasie, alebo že cestujete preplneným autobusom. Dáte mu tým najavo, že rozumiete jeho emóciám, a že vám záleží na jeho komforte.

Tieto ospravedlnenia však nepoužívajte nasilu, snažte sa vystihnúť tú vhodnú chvíľu, kedy vidíte, že ten druhý má naozaj plné zuby vonkajších okolností.

Unsplash.com/Juan Pablo Rodriguez

#2 Zrkadlenie

Ak vás zaujíma reč tela, o tomto triku ste už určite počuli. Zrkadlenie je väčšinou podvedomé kopírovanie reči tela toho, s kým práve sme. Správanie iných zrkadlíme vtedy, keď si s niekým rozumieme, keď niekoho vnímame ako autoritu či ako vzor. Dá sa použiť aj cielene, napríklad aj na to, aby sme podporili vlastnú dôveryhodnosť v očiach iných.

Ako na to? Nenápadne pozorujte, ako ten druhý sedí či stojí, ako má prekrížené ruky, kam je nasmerovaný a tiež aj to, ako svoje postoje mení. Rovnako nenápadne sa snažte jeho reč tela kopírovať. Že to funguje, to dokazujú aj mnohé štúdie.

#3 Reakcia

Veľa závisí aj od toho, ako reagujeme, zvlášť na tie situácie, ktoré nie sú iným príjemné. Veď to poznáme aj sami – keď sa nám podarí „vyrobiť“ trapas, dobre nám padne, keď nás niekto miesto súdenia pochopí a celú situáciu radšej otočí na srandu alebo akoby prehliadne. Majte to na pamäti.

Okrem toho, okoreniť svoje správanie jemnou dávkou zdvorilosti sa vždy vypláca. A do tretice: najlepším priateľom je ten, kto sa nepýta na dôvod smútku, ale dokáže znova vrátiť radosť

Unsplash.com/Weni Zhou

#4 Vôňa

Význam vône je často prehliadaný a podceňovaný, no neprávom. Nenadarmo sa hovorí, že keď nám niekto nie je sympatický, tak nám nevonia. Skúste nad tým pouvažovať a nabudúce si na to dať pozor.

Nikomu nie je príjemný zápach z úst, no pri tom to nekončí. Dajte si pozor aj na príliš vyhranené a extravagantné vône. Keď chcete získať niečiu dôveru, zvoľte niečo jemnejšie, nevtieravé a samozrejme, v primeranom množstve.

#5 Spoloční priatelia

Neraz sme to už aj sami zažili, že keď sme zistili, že sme s niekým vzdialená rodina alebo máme spoločných známych, rýchlejšie sa spriatelíme. Tento fenomén sa nazýva triadické uzavretie a opisuje to, že keď majú dvaja neznámi ľudia tretiu osobu spoločnú, rýchlejšie sa zblížia.

Veľmi dobre to vidieť na Facebooku – žiadosti od ľudí, s ktorými máme spoločných priateľov, ignorujeme oveľa menej než tie od celkom neznámych ľudí.

Unsplash.com/Zachary Nelson

Nakoniec vám chceme pripomenúť ešte jednu dôležitú vec. Pri budovaní a získavaní si niečej dôvery je najdôležitejší váš motív – ak vám na niekom naozaj záleží, vyčkáte aj dlhšie obdobie, kým vám začne veriť a nakoniec ešte ocení vašu vernosť.

Ak však chcete, aby vám niekto veril, pretože to potrebujete na iné účely, nečakajte, že vám pomôžu nejaké triky. Možno na chvíľu, no s týmto motívom by ste mali rátať, že raz o dôveru toho druhého aj tak prídete.

Pozri aj: Efekt prvej a poslednej sekundy: Skvelý psychologický trik, vďaka ktorému zanecháte v ľuďoch vždy dobrý dojem

powerofpositivity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov