Foto: Travelistan, Pixabay

Očkovať či neočkovať?

Kým sa niečo nestane, každý z nás je hrdina. Hneď na začiatku musím povedať, že nie som žiaden lekár. Len cestujem po svete a navštívil som 167 krajín a pozbieral som jednotlivé príbehy, poznatky a odporúčania.

Aj ja som sa dlho neočkoval. Myslel som si, že sa mi nič nemôže stať, keď sa budem držať určitých pravidiel. Vlastne doteraz sa mi nič nestalo, ale môj pohľad na celú vec zmenili tropické ochorenia, ktoré schytali moji kamoši. Jeden dostal silnú choleru na Filipínach, ďalší maláriu v Indonézii (áno aj tam je) či silnú žltačku v Thajsku, na ktorú kamarátka takmer zomrela. Všetko to boli ľudia, ktorí boli veľmi proti hocijakej chémii a očkovaniu. Ich pocit umocňoval aj fakt, že navštevujú krajiny, kde chodí takmer každý Slovák. Veď ako často si počul skonštatovanie ,,cestoval som v Indonézii mesiac a nič sa mi nestalo, je to v poriadku.“

Foto: Pixabay.com

Ak si teraz nadobudol pocit, že pracujem alebo som platený farmaceutickou firmou, tak ver, že nie som. Tak ako existuje farmaceutická lobby na očkovanie, existuje aj tá neočkovacia lobby. Každá strana má neprestreliteľné argumenty, s ktorými sa oháňa jedna aj druhá strana prostredníctvom svojich zástancov. Po ochoreniach, ktoré schytali moji kamoši, som sa viac vnoril do problému a hľadal som odpovede na otázky.

Na jedinú otázku som doteraz nedostal odpoveď od zástancov „neočkovať sa“. Keby som predsa schytal nejakú tropickú chorobu, ako ju dostanem z tela von bez chémie? Stále počúvam len o prevencii, ale nič o tom, že keď sa už niečo stane, aký je postup. Zástancovia neočkovania mi preposlali toľko video materiálov, ale všetky boli len o prevencii, o ktorej hovorí aj tá druhá strana. Neberte to ako hejt, ale keď viete ako žltačku dostať z tela von bez chémie, či choleru alebo nedajbože maláriu – sem s tým, vážne!

Ja mám momentálne očkovanie proti žltačke a žltej zimnici. Minulý rok som bral antimalariká v Kongu. Práve otázka malárie je dosť diskutovanou témou. Neverím svojim očiam ako niektorí travelblogeri vravia, že sa dá očkovať proti tejto zákernej chorobe a hovoria o účinkoch, ktoré boli asi pred 20 rokmi. Dnešné antimalariká sú povedzme menej toxické ako kalíštek whisky.

V tejto problematike sa neriaďme pocitmi, ale faktami. Choďte po informáciách a overujte si. Keď vám niekto na YouTube hovorí niečo, čo znie krásne pre naše uši, pýtajte sa na zdroje z čoho čerpal.

Foto: Martin Navrátil (Travelistan.sk)

Zas netreba sa „napichať“ ako dikobraz a radšej si zistiť všetky pre a proti. Ak je niekto napríklad presvedčený, že sa nebude očkovať a žiadnu chémiu nedá do tela, nech aspoň robí prevenciu. Napríklad v malarických oblastiach nosiť podvečer dlhé nohavice a mať plnú obuv. Tam, kde hrozí žltačka, dbať o čistotu rúk a podobne. Každý mesiac príde na oddelenie cudzokrajných chorôb niekoľko pacientov, ktorí niečo zanedbali. Napríklad ako dvaja Slováci, čo schytali nepeknú choleru na Filipínach.

Viac praktických informácií o očkovaní nájdeš na travelistan.sk

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov