foto: Martin Navrátil, travelistan.sk

Najkrajšie mesto v ázijskej časti Ruska? Pre mňa jednoznačne Tomsk!

Rusko som prešiel krížom krážom, ale nikde som nevidel tak krásnu drevenú architektúru, ako tu. Vyzerá to tu ako z klasických románov ruských slávnych spisovateľov. Na jednej strane je to niečo nádherné a na druhej smutné, že len tu sa drevená architektúra zachovala. Divoké obdobie Stalina zničilo mnohé mestá, ktoré sa mali vzdať svojho kultúrneho dedičstva. Ako Čína má svoju kultúrnu revolúciu, kedy cez 80% všetkých historických budov padlo pod rukami červených gárd, tak Rusko má obdobie stalinizmu. Možno mesto zachránilo aj fakt, že leží 80 kilometrov mimo hlavnej trasy transsibírskej magistrály.

Článok pokračuje pod videom ↓

Mesto bolo založené Borisom Godunov ako opevnená pevnosť pred Tatármi, ale aj ako východiskový bod na ruské dobíjanie ďalekého východu. Tu nepotrebujete žiadnu mapku, ktorá by vám ukazovala ako mesto v dávnych časoch vyzeralo. Tu to proste máte všetko krásne pred sebou. Krásne vyrezávané drevenice, kostoly, pevnosť, ale aj administratívne budovy. Atmosféru mesta dopĺňa aj mrazivé počasie. Ortuť je na -40°C, všade veľa snehu a ja sa tu cítim ako v rozprávke o Mrázikovi. Asi najfotogenickejšia časť mesta je okolo ulice Tatarskaya a Gorkého. Takisto odporúčam pozrieť aj hlavnú pevnosť, z ktorej máte krásny výhľad na celé malebné mesto.

Ak by si mal vidieť čo len jedno mesto na Sibíri, kašli na Novosibirsk či Omsk, ale choď do Tomsku. To je skutočná ruská perla na Sibíri, ktorá zaplní tvoju pamäťovú kartu vo fotoaparáte. Spolu s kamarátom Mišom Novotom sme tu zostali viac než deň a naše rozhodnutie vôbec neľutujeme. Skôr by sme tu ešte dlhšie ostali na úkor betónových džunglí „postsovietskych miest.“

Na tejto ceste som zažil najväčšiu zimu práve tu v Tomsku. Ak teplota dosiahne -40°C, tak keď vyhodíš vriacu vodu do vzduchu, tak ti padá sneh. Alebo vedel si, že pri tejto teplote zamŕza vodka? Neveríš? Príď sa presvedčiť na vlastné oči! Jediný alkohol, čo nezamŕza je Tatranský čaj. Inak pri tejto teplote nefunguje naša zaužívaná slovenská predstava, že stakanček vodky zahreje. Skôr naopak. Aj Rusi vedia, že pri tejto teplote by sa nemalo piť. Alkohol totiž pri extrémnych mrazoch zabíja.

A ako zvládajú zimu Rusi? Normálne! Kým teplota nie je na hodnote -50°C, všetko sa dá! Ja som zababušený ako sovietsky kozmonaut a čakám už na nás vlak, ktorý ma zoberie do ďalšej ruskej prírodnej perly a to je Bajkal, ktorý má byť v týchto mesiacoch komplet zamrznutý. Sleduj moju cestu a dozvieš sa, aké je to sa prejsť po úplne zamrznutom jazere, ktoré obsahuje najviac sladkej vody na svete mimo Antarktídy.

Pozri si fotografie z Tomsku v našej galérii

Ako vyzerajú ruské železničné stanice na Transsibírskej magistrále?

Chápem, že keď sa povie železničná stanica, vybavíme si tie naše nevábne betónové stanice, kde chceme tráviť čo najmenej času. Tu v Rusku a hlavne vo veľkých mestách, stanice patria medzi tie najkrajšie stavby. Sú ako chrámy, ktoré nie sú len krásne, ale cestovateľ sa tu má cítiť čo najlepšie. Otvorené a čisté priestory ti nedávajú pocit premárneného času.

Ak rád cestuješ spôsobom, že ráno prísť vlakom, cez deň si pozrieť mesto a na večer nastúpiť na vlak, oceníš servis ruských železníc. Na každej stanici si vieš odložiť batožinu na 24 hodín za poplatok od 3 eur. Takisto tu nájdeš veľmi čisté sprchy, toaletu, ale aj verejné priestory. Pokladnice na lístky sú otvorené 24 hodín denne, kde si vieš kúpiť lístok aj cez platobnú kartu. Mne sa najviac vždy páči priestor, kde čakám na vlak. Veľa miesta, obchodíky s jedlom, reštaurácie a kaviarne. Ak si priplatíš 200 rubľov (2,90 eur), môžeš ísť do VIP salónika, ktorý vyzerá ako niekde na medzinárodnom letisku.

Stanice sú na okraji centra mesta a vždy ide odtiaľ pravidelná mestská hromadná doprava do centra mesta. Lístok stojí od 30 centov. Jediné, čo je zakázané, nemôžeš tu prespávať.

Pamätaj na jeden dôležitý fakt. Na stanici vždy platí moskovský čas. Nie miestny. Nabudúce si povieme ako je to so stravou vo vlaku.  Nezabudni sledovať storíčka na našom Instagrame @interezsk, a dozvieš sa oveľa viac.

Pozri aj: 

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov