Foto: pexels.com

Tieto mýty ste už niekde určite počuli.

Mýty vznikajú prakticky o čomkoľvek, a spánok samozrejme nie je žiadnou výnimkou. Problém však je, že mýty týkajúce sa spánku môžu byť nebezpečné pre naše zdravie, a môžu nám škodiť. Poďme sa preto pozrieť na 3 najčastejšie, ktorým verí väčšina ľudí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Skvele ich popísal portál Spring. 

#1 Stačí vám 5 hodín spánku 

Populárne médiá sú plné príbehov o úspešných ľuďoch, ktorí pravidelne spávajú 5 hodín denne. Väčšina ľudí je preto presvedčená o tom, že takto je to v poriadku, a že 5 hodín nášmu organizmu jednoducho stačí, zatiaľ čo 8-hodinový spánok je zbytočný luxus, ktorý si nemôžeme dovoliť. Ide však o mýtus, ktorý je nielen nepravdivý, ale aj nebezpečný. 5 hodín spánku totiž určite nestačí, a telo sa tým dostáva do spánkovej deprivácie, ktorá môže byť spúšťačom mnohých závažných ochorení. 

Photo by cottonbro from Pexels

#2 Alkohol vám pomôže zaspať

Druhým najčastejším mýtom, ktorému ľudia veria, je to, že vďaka alkoholu zaspíme ľahšie. Pravda je však taká, že kvôli alkoholu síce môžete zaspať rýchlejšie, no problémom je, že váš mozog sa počas noci nedostane do fáz hlbokého spánku, alebo budú veľmi prerušované. To znamená, že keď ráno vstanete, budete sa cítiť rovnako unavene, ako keby ste nespali vôbec.  

#3 Chrápanie je neškodné

Veľa ľudí považuje chrápanie len za nepríjemnosť, ktorá nič neznamená. Okrem rušivého faktoru je tu však aj skutočnosť, že chrápanie môže byť aj znakom ochorenia, ktoré poznáme pod názvom spánkové apnoe. Ide o poruchu regulácie dýchania, ktorá môže byť naozaj veľmi nepríjemná. V prípade podozrenia na spánkové apnoe je preto najvhodnejšie navštíviť ošetrujúceho lekára. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov