Autor fotky: Dids na Pexels

Niektorí ľudia drámu vo svojom živote jednoducho potrebujú.

Ľudia závislí na drámach by tiež mohli mať šťastný a dobrý život. Problémom je, že ho oni ho nechcú. Stali sa jednoducho závislými na dramatizovaní rôznych životných situácií (resp. všetkých životných situácií) a nielenže tým obťažujú seba, ale aj svoje okolie. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako spoznáte, že niekto je doslova závislý na dráme? Skvele to popísal portál Your Tango. Ľudia závislí na drámach vám totiž budú dookola opakovať, ako veľmi túžia po idylickom a bezstarostnom živote, nevidia však, že všetky problémy si vytvárajú sami. 

Zotrvávajú totiž vo vzťahoch, v ktorých sa neustále vyskytujú nejaké konflikty (alebo ich dokonca sami vyvolávajú), zotrvávajú v stresujúcom zamestnaní, doslova vyhľadávajú ľudí, ktorí im nejakým spôsobom ubližujú alebo neustále všetko zveličujú a preháňajú. 

Čo ale týchto ľudí spája je to, že síce sú závislí na drámach, ale ešte oveľa viac sú závislí na cítení intenzívnych pocitov.

Autor fotky: Clement percheron na Pexels

V prvom rade treba povedať, že na intenzívnych pocitoch, samozrejme, nie je nič zlé. Ich problémom ale je, že ak ich človek doslova vyhľadáva, stane sa na nich doslova závislým a následne u neho vzniká úplne rovnaká reakcia, ako pri drogovej závislosti. 

Na to, aby niečo cítil, musí byť emócia čoraz silnejšia. Ak sa tak nestane, dotyčná osoba začne pociťovať úzkosť, otupenie, pocit nudy alebo frustráciu.

Aby sa dotyčný človek týmto emóciám vyhol, začne veci prehnane zveličovať a vyhľadávať drámy – len aby sa cítil “nažive”. 

Cieľom a motívom takýchto ľudí už totiž nie je šťastie, ale uvoľnenie dopamínu, ktoré dosiahnu jedine spomínanými drámami. Tie budú preto vyhľadávať a vytvárať úplne všade – vo vzťahoch, v zamestnaní či v rodine. 

Takýto model závislosti na intenzite ale nikdy nepovedie k šťastiu, práve naopak. Jediným spôsobom, ako z tohto začarovaného kruhu vyjsť je priznať si tento problém a začať pracovať na jeho odstránení. 

yourtango
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov