Foto: pixabay.com

Verili ste mu doteraz aj vy?

Výška IQ, jeho meranie a veci vo všeobecnosti s ním súvisiace sú témou, ktorá v spoločnosti rezonuje naozaj často. Šíri sa tak množstvo informácií, z ktorých niektoré na pravde založené sú, iné však zas nie. Jednou z takých je aj tento mýtus. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Túto zaujímavú informáciu priniesol portál Spring. 

Môže sa IQ meniť?

Je samozrejme úplne prirodzené, že výška nášho IQ je iná, keď máme napríklad 10 rokov a iná, keď máme povedzme 40. Ako je to ale s vývojom tejto hodnoty v dospelosti?

V spoločnosti totiž prevláda názor, že hodnota IQ je v dospelosti viac-menej nemenná. Možno vás to preto prekvapí, avšak ide o mýtus, ktorý sa nezakladá na pravde. 

Naše IQ môže razantne narásť

Vedcom sa totiž v rámci rozsiahleho výskumu podarilo zistiť, že naše IQ môže už za 4 roky narásť až o neuveriteľných 20 bodov. 

pixabay.com

Hlavná autorka štúdie, Sue Ramsden, hovorí: “V rozostupe 4 rokov sme u našich respondentov spozorovali značné množstvo zmien vo výsledkoch ich IQ testov. Niektorí sa v nich zhoršili, iní sa zas zlepšili. Objavili sme jasnú koreláciu medzi zmenou tohto výkonu a zmenami v štruktúre ich mozgu.”

Mozgová gymnastika

Profesor Price, ktorý sa na štúdii takisto podieľal, prirovnal toto zaujímavé zistenie k fitness. Hovorí, že ak je niekto športovo zdatný, no potom na 4 roky úplne prestane cvičiť, jeho svalstvo úplne ochabne a zrejme aj priberie. 

Naopak, ak niekto trpí hoci aj nadváhou, no po dobu 4 rokov sa rozhodne intenzívne cvičiť a zdravo sa stravovať, dokonalú postavu dosiahne aj skôr ako o 4 roky. 

Ako sa vedci zhodujú, presne rovnako funguje aj mozog. Keď ho pravidelne a intenzívne cvičíme, bude vo svojej najlepšej forme. Naopak, ak ho budeme zanedbávať, čoskoro to pocítime aj na našom zníženom mentálnom výkone. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov