Základom zdravého sebavedomia, ktoré je v dnešnej dobe nevyhnutné, je mať voči sebe rešpekt a úctu. Tie by sme ale mali mať aj ku iným...

Tak ako to je? Ako odlíšiť zdravé sebavedomie od bezohľadnosti a rešpekt k sebe samému od prehnaného zaoberania sa sebou samým? Podľa mnohých psychológov je to všetko v poriadku vtedy, keď máme zdravé vzťahy s inými ale i so sebou. Je to o harmónii a rovnováhe. My vám k nej dnes ukážeme cestu…

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak chcete zvýšiť svoju sebaúctu a rešpekt k sebe samým, týmto prejavom správania sa radšej vyhnite.

Stagnácia

Zóna komfortu je iste veľmi príjemným a pohodlným miestom, no je ako bublina –  je síce krásna, no nič nové sa v nej neobjaví. Ak sa ju bojíte opustiť len preto, že máte strach, že si vo veľkom svete neporadíte, len klamete sami seba. Čím dlhšie budete otáľať, tým menšia bude šanca, že raz svoju zónu komfortu opustíte.

V čom spočíva kľúč do dvier, ktorými sa dostanete von? Dovoľte si snívať a začnite meniť slová a predstavy na činy.

Unsplash.com/Eduard Militaru

Doprosovanie sa

Koľkokrát ste už zažili situáciu, keď ste chceli niekam ísť či niečo urobiť a presviedčali ste niekoho iného, aby sa na to podujal tiež? Koľkokrát to skončilo tým, že ste napokon nikam nešli ani nič neurobili, lebo daná osoba sa nenechala presvedčiť?

Nuž, uvedomte si, že presviedčanie je súčasťou nenápadného boja o moc. Uvedomte si aj to, že vaša dospelá osobnosť je schopná robiť veci samostatne. Ak niekto bude chcieť, pridá sa k vám. Nemá zmysel márniť čas doprosovaním sa.

Negatívny sebaobraz

Čo si o sebe myslíte? Za akého človeka sa pokladáte? Nepremýšľali ste nad tým? Ak to ešte neviete, to, ako sa dívate na seba samého, má na váš život a jeho fungovanie výrazný dopad. Iste už viete, že na jednu vec sa dá pozrieť z mnohých uhlov pohľadu. Vyberať si len jeden je preto minimálne iracionálne.

Ak svoju mienku o sebe formujete len podľa toho, čo si myslia iní, či podľa toho, čo vám v živote nevyšlo, unikajú vám mnohé pozoruhodné okamihy z vášho života, ktoré dokazujú, že aj vy ste schopný človek, ktorý v sebe nosí veľký potenciál. A nezabúdajte, že to, ako sa dívate na seba samých sa prejavuje aj v tom, ako sa dívate na svet okolo vás.

Unsplash.com/Annie Spratt

Postoj k práci a peniazom

Slovenská realita je niekedy ťažká a drsná, no podľa nás je horšie to, keď mladý človek trčí v práci, ktorá ho nebaví, nenapĺňa a ubíja len preto, že je skvele platená. Samozrejme, všetci musíme z niečoho žiť, no dá sa na to pozrieť aj inak.

Predstavte si, že konečne začnete počúvať vaše srdce a vypadnete z tej hroznej práce. Najprv budete čeliť pocitom neistoty a strachu z toho, čo bude ďalej, no cestu si nájdete. Nájdete spôsob, ako pracovať a zarábať a zároveň robiť to, čo vás baví. Dokonca aj na Slovensku sa to dá.

Zanedbávanie zdravia

Nikto vám nediktuje, že máte začať s dvojfázovým tréningom a jesť len zdravé veci, no ak zanedbávate také základy, akými sú dostatok spánku, psychohygiena či dostatok pohybu, mali by ste sa nad sebou zamyslieť. Nie nadarmo sa hovorí, že v zdravom tele je zdravý duch.

V úvode sme spomínali rovnováhu, ktorou by sa jednoducho dalo vysvetliť, čo je zdravie. Zdravie je, ak nájdete zlatú strednú cestu medzi tým, ako pracovať a oddychovať, ako jesť zdravo, no dopriať si aj niečo nezdravé… Nepotrebujete k tomu hordy kníh, stačí trochu porozmýšľať.

Túžba zapadnúť

Mnohé sa o tom už povedalo, no napriek tomu veľa mladých ľudí bojuje s túžbou zapadnúť, nevyčnievať a byť taký, ako ostatní. Niekedy je  ťažké byť iný a vymykať sa názorom a predstavám ostatných. Obzvlášť tínedžeri si to medzi sebou vedia ohromne strpčiť.

Pravdou je, že ísť s davom nikdy nič objavné ani prevratné neprinieslo. Alebo inak, staré chodníčky vám nové miesta neukážu. Dajte šancu svojej intuícii a svojmu srdcu, oni vás povedú a vy nakoniec nebudete ľutovať, že ste iní, ako ostatní.

Unsplash.com/Kristopher Allison

Nadmerná kontrola vo vzťahoch

Ak nedôverujete iným a nerešpektujete ich, ako chcete, aby vám oni dôverovali a rešpektovali vás? Nikto nie je povinný hlásiť vám zo svojho života všetko. Rešpektujte to. Ak máte obavy, že o niekoho prídete, radšej mu/jej to povedzte na rovinu, inak sa môže stať to, čoho sa tak bojíte.

Lenivosť

Smartfóny, tablety, počítače… Žijeme v pretechnizovanej dobe, ktorá nám má veci uľahčiť, aby sme toho mohli stihnúť viac. Robíme presný opak, stíhame toho ešte menej. Prečo? Pretože sa zasekávame pri nepodstatných veciach. Pozrieť si z času načas seriál je fajn, no stráviť pri ňom celý víkend? Prekonať lenivosť a pohodlnosť nie je ľahké, no je to dôležité. Je predsa na vás, aby ste sa o seba postarali a splnili si svoje sny a ciele.

Stačí vám málo

Nie, nenarážame na skromnosť, ktorá je veľmi dobrou vlastnosťou. Narážame na to, že mnohí ľudia si vytýčia veľký cieľ a keď malú časť z neho dosiahnu, uspokoja sa s ňou a nesnažia sa o viac. Toto správanie iste súvisí s lenivosťou a svedčí o nízkej sebadôvere, pretože je dôsledkom toho, že človek má strach, že viac už nedokáže. Opak je pravdou – každý z nás dokáže viac, než si myslí. A rovnako si zaslúži viac, než si myslí. Zaslúžite si byť šťastní, nielen napoly ale naozaj. Pamätajte, že vaše šťastie je vo vašich rukách…

Unsplash.com/Ian Schneider

Pozri aj: Viete, ako si získať prirodzený rešpekt? Týchto 12 pravidiel vám to prezradí

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov