Photo by Dmitry Vechorko on Unsplash

Ak sú prehnané reakcie časté, nie sú v poriadku.

Každému z nás sa z času na čas stane, že reaguje prehnane. Vo väčšine prípadov to nie je žiadna tragédia a dá sa to napraviť nejakou dohodou alebo ospravedlnením, všetko má však svoje medze. Ak prehnané reakcie nie sú niečím výnimočným, ale skôr pravidlom, na vine môže byť týchto 7 vecí.

Článok pokračuje pod videom ↓

Definoval ich portál Learning Mind. 

#1 Manipulácia

Množstvo ľudí používa prehnané reakcie — napr. krik, šikanu, násilie a pod. — za prostriedok, ktorým sa niekoho snažia zmanipulovať, a nečestným spôsobom tak dosiahnuť svoj cieľ. To však, samozrejme, nie je v poriadku. 

#2 Ohrozenie

Ľudia reagujú veľmi často prehnane aj vtedy, ak sa cítia byť v ohrození. Platí to pritom v úplne všetkých životných oblastiach — v práci, vo vzťahu, v priateľstve — jednoducho kdekoľvek. Akonáhle príde hrozba, môže prísť aj neprimeraná reakcia. 

#3 Neistota

S predošlým bodom sa, prirodzene, spája neistota. Každý človek je najšťastnejší vtedy, ak má aspoň svoj vlastný život pod kontrolou. Neistota nám ale túto základnú potrebu ničí. 

Photo by Daniil Lebedev on Unsplash

#4 Nedostatok spánku a oddychu

Ak sa niekto vyhovára na prehnanú reakciu po jedinej prebdenej noci, zrejme ide len o lož a manipulácia. Ak má však človek dlhodobejšie problémy so spánkom, alebo viete, že je skutočne prepracovaný, k takémuto správaniu pod vplyvom vyčerpanosti skutočne môže dôjsť. 

#5 Nedostatok jedla

Tento problém sa týka aj ľudí, ktorí sa dobrovoľne ničia rôznymi hlúpymi a nebezpečnými diétami. Telo vie, čo potrebuje, a dáva vám to najavo. Ak mu to nedoprajete a neustále pociťujete hlad, veľmi ľahko môže prísť k výbuchom hnevu či agresie. 

#6 Úzkosť

Úzkosť je skutočne vecou, nad ktorou človek (pokiaľ sa na ňu nelieči) nemá žiadnu kontrolu. Niekedy totiž dokáže nad kýmkoľvek prevziať plnú kontrolu, a aj keď daná osoba nechce reagovať spôsobom, akým reaguje, jednoducho sa tak stane. 

#7 Potlačené emócie

Ak niekto má nejaké potlačené emócie či nevyriešené traumy z minulosti, je len otázkou času, kedy vyplávajú na povrch — a to zvyčajne vtedy, keď je to najmenej vhodné. Je preto dôležité neskrývať svoje pocity, inak sa s nami budú niesť naozaj veľmi dlho. 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov