Foto: Image by StockSnap from Pixabay

Byť klamaným nie je nič príjemné.

Je úplne prirodzené, že nikto z nás nechce byť klamaný. Napriek tomu sa stalo klamstvo v dnešnej dobe akousi bežnou praxou, a tak sa s tým, že niekto vás sklame, podvedie či oklame, môžete stretnúť častejšie, než by ste chceli. Už menej sa ale hovorí o tom, aké to má na nás dopady. 

Sedem psychologických dopadov, ktoré pocítite, keď vám niekto klame, popísal portál Learning Mind. 

#1 Stratíte dôveru v ľudí

Vo všeobecnosti — nielen voči tej jednej. Ak vám totiž zaklame niekto, komu ste naozaj verili a nijakým spôsobom ste mu neublížili, je veľmi náročné uveriť tomu, že nikto to už nikdy nespraví. Radšej si tak okolo seba vystaviate “ochranný múr” a nebudete veriť už nikomu. 

#2 Pocítite disrešpekt

Klamstvo je hrubým útokom nielen na našu dôveru, ale aj na našu zraniteľnosť. Ak nás niekto oklame, je úplne prirodzené, že sa nás to dotkne a budeme sa cítiť zahanbene, ponížene či dokonca vinne. Budete mať jednoducho (oprávnený) pocit, že daná osoba sa k vám správala bez štipky rešpektu. 

#3 Začnete prehodnocovať všetky vaše vzťahy

Keď vás oklamala osoba X, prečo by vás neoklamala aj osoba Y? Predsa len sa na vás včera pozrela inak ako zvykla predtým, a… A dohady už idú a neprestávajú. Dôvera, ktorú niekto naštrbí, naštrbí väčšinou všetky vaše vzťahy. 

Image by mohamed Hassan from Pixabay

#4 Začnete byť nedôverčiví

Niektorí ľudia vám budú hovoriť, že ste paranoidní, iní vám budú vašu nedôveru vyčítať. Avšak ľudia, ktorí si prešli niečím podobným, vás veľmi dobre pochopia. Je totiž úplne prirodzené, že ak k vám bol niekto neúprimný, potrebujete nejaký čas na to, aby ste sa otriasli, a svetu začali opäť veriť. 

#5 Pochybujete o sebe

Ďalším veľmi nepríjemným psychologickým dopadom je fakt, že začnete spochybňovať seba samého. Budete sa pýtať, čo ste spravili zle, že ste si niečo takéto zaslúžili a neustále budete uvažovať nad tým, či ste tomu mohli nejak predísť. Odpoveď znie — nemohli. Vy ste totiž nezlyhali. Zlyhal človek, ktorý vás oklamal. 

#6 Začnete byť veľmi podozrievavým človekom

Bude sa to prejavovať nielen vo vašom romantickom vzťahu, ale aj na pracovisku či medzi priateľmi. Neustále budete mať množstvo otázok alebo si budete myslieť, že niečo sa chystá za vaším chrbtom. 

#7 Vaše srdce zaleje chlad

Bolesť, ktorú pocítite spôsobí, že sa stanete chladnejším človekom, než ste boli predtým. Je to však len preto, že sa takýmto spôsobom snažíte ochrániť samých seba.

learningmind 
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov