Autor fotky: Victor na Pexels

Tiež ste doteraz verili týmto mýtom?

Kto by nechcel byť šťastný? Je úplne prirodzené, že o šťastie sa snaží každý jeden z nás. Paradoxom je ale je, že jeho dosiahnutie sabotujeme veľakrát my sami, a to tým, že veríme mýtom, ktoré vôbec nie sú pravdivé. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Portál The Minds Journal popísal 7 najväčších mýtov o šťastí, ktoré vám bránia dosiahnuť ho. Verili ste im doteraz aj vy?

#1 “Nie je v poriadku, ak nie som šťastný/á stále.”

Ľudia často veria tomu, že ak nie sú šťastní 24/7, akoby neboli šťastní vôbec. Takto to ale určite nie je a je potrebné si uvedomiť, že nikto z nás nebude nikdy šťastný nonstop. 

#2 “Peniaze mi prinesú šťastie.”

Množstvo ľudí verí aj tomu, že peniaze im automaticky prinesú aj šťastie a keď sa tak nestane, sú demotivovaní. Peniaze síce dávajú slobodu, ale šťastie je podstatne širším pojmom, ktorý zahŕňa množstvo ďalších oblastí. 

#3 “Budem šťastný/á, až keď…”

Svoje šťastie si tiež veľakrát podmieňujeme dosiahnutím nejakej udalosti – napríklad nájdenie si novej práce, nájdenie si partnera a podobne. To je ale opäť chybou, nakoľko šťastie by sme nemali obmedzovať len na jedinú udalosť v našom živote. 

Autor fotky: cottonbro na Pexels

#4 “Kým nenájdem lásku, nenájdem ani šťastie.”

Tento mýtus je jedným z najčastejších. Ako sme ale už spomínali, nájdenie šťastia by nemalo byť podmienené len nejakou jedinou udalosťou, a už vôbec nie touto. Lásku je totiž možné nájsť napríklad aj v práci, vo svojich záľubách, v priateľoch a podobne. 

#5 “Nemôžem mať šťastie, lebo nežijem naplnený život.”

V tomto prípade ide o exemplárny príklad sabotovania svojho vlastného šťastia. Niektorí ľudia sa totiž často sťažujú práve na toto, avšak paradoxne nerobia nič preto, aby to zmenili. Šťastie totiž máme vo svojich vlastných rukách. 

#6 “Už sa nevládzem naháňať za šťastím.”

Aj tento mýtus je dosť častým. Jeho problémom je nepochopenie toho, že za šťastím sa nemáme “naháňať” a nemá to byť niečo, čo sa snažíme “nasilu” uchopiť. Malo by ísť o úplne prirodzený proces. 

#7 “Nemôžem byť šťastný/á, keď mi moje šťastie niekto berie.”

Je veľmi náročné priznať si, že za naše šťastie nie je zodpovedný nikto iný, než my sami. Síce nedokážeme na 100 % ovplyvniť to, čo sa nám deje, ale máme vo svojej plnej kontrole to, ako na to budeme reagovať. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov