Však ste už niektorú z nich dali, možno dokonca s presvedčením, že radíte dobre?

Každý z nás už niekedy určite žiadal o pomoc svojho priateľa. Platí to však samozrejme aj naopak – každého z nás už niekedy žiadal o radu niekto z našich priateľov. A my sme samozrejme poradili. Nakoľko úprimná a srdečná však bola vaša rada?

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto je totiž 6 rád, ktoré s obľubou a veľmi často rozdávame druhým, no pritom veľmi dobre vieme, že sami by sme sa nimi nikdy neriadili.

#1 “No tak, daj mu viac času. Veď on sa napraví.”

NIE. A vy to možno veľmi dobre viete. Ľudia sú ľudia a nie stroje, takže sa nedajú ani napraviť a ani opraviť. Samozrejme, ak je vaša priateľka natoľko dobrosrdečná (alebo naivná), že sa svojmu partnerovi rozhodne dať druhú šancu, mali by ste to tolerovať. Presviedčať ju však o tom, že mu má dať tú šancu aj tretiu, piatu, desiatu či dvadsiatu, je naozaj neférové. A zlomyseľné.

pexels.com

#2 “Neodpisuj mu, hraj sa na nedostupnú.”

Áno, toto možno funguje, ak ste ešte nepresihali hranicu dospelosti. Zrelá a sebavedomá žena však nepotrebuje budiť pocit nedostupnosti na to, aby bola príťažlivá. A za ďalšie, zrelý muž, ktorý si uvedomuje svoju hodnotu, taktiež nebude na vašu odpoveď čakať týždeň, pretože si myslíte, že neodpovedať je “cool”.

#3 “Ale no tak, nebuď taká/ý náročná/á.”

Vodu káže, víno pije. Nedalo by sa to niekedy povedať aj o vás? Možno napríklad kamaráta presviedčate, aby pozval na rande priestorovo výraznejšiu predavačku, ktorá má povesť miestnej dedineskej kokety, zatiaľ čo vy sa pokúšate zbaliť krásnu a tichú susedku, ktorá si robí doktorát z medicíny. Nepresviedčajte preto iných, aby ubrali zo svojich nárokov. Každý si predsa zaslúži to najlepšie.

pixabay.com

#4 “Len sa snaž a ani nepomysli na to, že by to mohlo aj nevyjsť.”

Samozrejme, dúfať v úspech je motivujúce a milé. No prehliadať možnosť, že môže prísť aj neúspech, je viac než naivné. Nikdy svojich priateľov nepresviedčajte, aby si pred negatívami zakrývali oči. Byť motivovaným je skvelé, no byť premotivovaným naozaj nie je dobré. V neposlednom rade by sa na vás mohli nahnevať, ak sa neúspech naozaj dostaví – predsa ste ich presviedčali, že nepríde nikdy.

#5 “Peniaze predsa nie sú to najdôležitejšie.”

Pre vás možno nie, no neviete, ako je na tom niekto, komu to hovoríte. Možno nemá také zázemie ako vy a možno mu finančne naozaj nemá kto vypomôcť. A možno sa onedlho ocitne v situácii, kedy by práve tie peniaze potreboval viac, než čokoľvek iné. Takže nie, túto radu naozaj nikdy nikomu nedávajte.

pixabay.com

#6 “Toto na tebe vyzerá naozaj dobre!”

Však ste to už niekedy niekomu povedali, aj keď vyzeral naozaj strašne? Možno ste popri ňom chceli vyzerať lepšie alebo možno ste si len mysleli, že milosrdná lož je lepšia, než pravda. No nie je. Ak niekomu niečo naozaj nepristane, citlivo mu to povedzte. Ocení to viac, než to, keď naňho začnú aj iní ukazovať prstom.

Pozri aj: Klame či neklame? Týmito 10 trikmi ľahko odhalíte každého klamára

tapoos
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov