Foto: Photo by Jeffrey Czum from Pexels

Nie náhodou sa hovorí, že oči sú bránou do duše.

Vedeli ste, že približne 79 % ľudí na celom svete má hnedé oči? Naopak, najojedinelejšou farbou je zelená, ktorú majú iba 2 % ľudí. Možno vás prekvapí aj to, že pre každú farbu očí sú charakteristické nejaké iné osobnostné črty či zaujímavosti, čo je potvrdené aj viacerými vedeckými výskumami. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Poďme sa na tie najzaujímavejšie pozrieť spoločne. Priniesol ich portál Brightside. 

#1 Ženy so svetlými očami majú vyšší prah bolesti

Tejto štúdii sa podarilo dokázať, že ženy so zelenými alebo modrými očami znášajú bolesť oveľa lepšie, ako ženy s hnedými. Okrem toho je zaujímavým aj zistenie, že ženy s tmavými očami majú viac negatívnych myšlienok. 

#2 Ľudia s hnedými očami sa považujú za dôveryhodných

Podľa nasledovného výskumu sa dokázalo, že ľudia považujú osoby s hnedými očami za viac inteligentné, milé a dôveryhodné. 

#3 Ľudí s modrými očami považujeme za atraktívnych

Rovnaký výskum ukázal, že ľudí s modrými očami považujeme za najatraktívnejších. Za najinteligentnejších ich však označilo len 7 % ľudí. 

#4 Ľudí so zelenými očami považujeme za kreatívnych

V tejto štúdii vedci zistili, že až 29 % ľudí považuje zelené oči za znak kreativity. Zároveň sa však ľudia so zelenými očami považujú aj za nevyspytateľných, a v niektorých krajinách sa dokonca táto farba očí považuje za “diabolskú”. Zrejme to však bude len preto, že je veľmi zriedkavá. 

#5 Ľudia s bledohnedými očami majú najviac psychických problémov

K veľmi zaujímavým výsledkom dospela aj táto štúdia, podľa ktorej majú ľudia s bledohnedými očami viac psychiatrických problémov, ako ľudia s tmavohnedými alebo “čiernymi” očami. Ešte zaujímavejšie je, že vo veľkej miere sa to potvrdilo predovšetkým u mužov.

Photo by Mathias Celis from Pexels

#6 Ženy s “čiernymi” očami majú nízke sebavedomie

Ďalší výskum dokázal, že ženy s úplne tmavohnedými očami, ktoré vyzerajú až ako čierne, sú väčšinou veľmi nespoločenské, a majú nízke sebavedomie. Naopak, muži s takouto farbou očí sú veľmi impulzívni a doslova vyhľadávajú dobrodružstvá. 

#7 Modrookí ľudia radi skúšajú nové veci

Tento výskum dokázal, že ľudia s modrými očami bývajú veľmi spoločenskí a sebavedomí. Tiež radi skúšajú nové veci, nadväzujú nové priateľstvá, a milujú dobrodružstvá. 

#8 Hnedookým ľuďom sa dobre pracuje pod tlakom

Ďalší výskum dokázal, že hnedookým ľuďom sa pracuje paradoxne najlepšie pod tlakom a v strese – sú vtedy najviac efektívni.

#9 Zelenookí ľudia sú optimistickí

Pokiaľ ide o vyhliadky do budúcnosti, tejto štúdii sa podarilo dokázať, že najväčšími optimistami sú ľudia so zelenými očami. Zároveň bývajú ohľadom svojej práce veľmi vášniví. 

#10 Život si najviac užívajú ľudia s hnedými očami

Ako sa ukázalo v tejto štúdii, heslom “žiť svoj život naplno” sa riadia najviac ľudia s hnedými očami. Okrem toho ide zároveň o ľudí, s ktorými je najľahšie udržať očný kontakt. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov