Jeden pekný citát hovorí o tom, že by sme sa mali stať takou osobou, akú by sme chceli stretnúť.

Platí to najmä o láske a vzťahoch. Neraz čakáme na to, že príde niekto, kto nám od základov zmení celý život k lepšiemu, no mýlime sa. Najprv sa my sami potrebujeme zmeniť k lepšiemu a dozrieť, až potom budeme pripravení na lásku na celý život. Takže miesto toho, aby ste za každú cenu hľadali „toho pravého“ sa radšej zastavte a zamerajte sa na seba. Lebo až potom nájdete to, čo hľadáte.

Článok pokračuje pod videom ↓

Nie je nič zvláštne, že sa vám do toho nechce a radšej by ste predsa len hľadali svoju spriaznenú dušu. Pochopte však, že kým nebudete pripravení, riskujete, že si doráňate srdce v mnohých toxických vzťahoch, ktoré vám viac vezmú ako dajú. A to predsa nechcete. Ak chcete dospieť a dozrieť na lásku svojho života, zamerajte sa na tieto 4 vlastnosti, ktoré vás na ňu pripravia…

Stabilita

Chceli by ste človeka, ktorý nemá jasno v tom, čo chce od života? Zrejme nie. Platí to aj naopak; ak sami neviete, čo chcete v živote robiť, ako môžete vedieť, aké sú vaše priority vo vzťahu? Práve preto je fajn, ak si ujasníte svoje hodnoty a postoje, ak sa rozhodnete, čomu sa chcete venovať a aké budú vaše ciele.

Unsplash.com/Štefan Štefančík

Začnite budovať najprv seba samých a až potom pracujte na vzťahoch s inými. Kým ste sami, máte čas aj priestor na to, aby ste si vytvorili zázemie, získali prácu a začali robiť to, čo vás baví. To nech je nateraz vašou prioritou.

Nezávislosť

V prvom rade sa osamostatnite od rodičov. Nie je to ľahké ani príjemné, no je to len náročné obdobie, ktoré raz skončí a vy raz budete vďační, že ste sa na to dali. Postavte sa na vlastné nohy a naučte sa o seba postarať bez toho, aby ste potrebovali niečiu pomoc.

No nezávislosť nie je len o financiách, ale aj o názoroch a činnostiach. Žite tak, aby ste sa dokázali baviť s inými i bez nich. Nie nadarmo sa hovorí, že na to, aby sme mohli byť štastní s niekým, potrebujeme byť šťastní najprv sami so sebou. Nebuďte závislí ani na tom, čo si o vás druhí myslia, dôležité je, čo si o sebe myslíte vy sami. A nezabúdajte, že aj keď budete vo vzťahu, obaja by ste si mali zachovať svoju slobodu a autonómiu. Jednota je predsa niečo iné ako závislosť.

Unsplash.com/Alexa Suter

Rovnováha

Výkyvy v čomkoľvek sú jasným znakom nezrelosti. Dospelí ľudia vedia svoj čas rovnomerne rozdeliť medzi povinnosti, zábavu a blízkych. Aj vy sa to potrebujete naučiť. Efektívne pracovať s časom chce trochu cviku, no ak budete načúvať sebe samým, hravo to zvládnete.

Rovnováhu by ste mali nájsť nielen v činnostiach, ale aj vo svojich náladách. Niekedy nás naše emócie akoby premáhajú a vtedy si treba pripomenúť, že emócie sú len emócie a hoci svojou intenzitou občas klamú, nikdy netrvajú večne. A navyše, rovnováha je o kompromisoch a o tom, že si každý deň niečo odopriete a niečo iné doprajete.

Unsplash.com/Anthony Intraversato

Veľkodušnosť

Byť s niekým vo vzťahu je veľká vec. Bude vás to stáť veľa nervov, kompromisov, sebazapierania a veľkodušnosti, no aj tak sa to oplatí. Ak snívate o tom, že raz nájdete lásku na celý život, pripravte sa na to, že dobro toho druhého uprednostníte pred svojím vlastným. Znie to možno drsne, no je to tak. Ak sa pýtate, či to za to stojí, tak vedzte, že áno. Nájsť svoju spriaznenú dušu je viac, než vyhrať milión v lotérii, lebo napriek všetkým nedokonalostiam a nedostatkom budete mať poklad. Zostarnúť vedľa niekoho, koho milujete a kto miluje vás, sa dnes už len tak ľahko nevidí.

Ak o tom snívate, tak sa naučte byť veľkodušní už teraz. Odpúšťajte prv, než vás o to poprosia, všímajte si potreby iných a naučte sa skôr dávať než prijímať. Neznie to lákavo, no práve v tom tkvie krása života a skutočné šťastie.

Unsplash.com/Kyle Loftus

Malá rada na záver: keď na sebe popracujete a budete stáť pred výberom svojho životného partnera, majte oči otvorené a vyberte si niekoho, kto za to naozaj stojí. Prajeme vám veľa šťastia!

Pozri aj: Toto je 10 vedecky overených dôvodov, pre ktoré sa oplatí spať veľa osoby, ktorú milujete

yourtango

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov