Máte vo svojom vzťahu pocit, že ste sa dostali do slepej uličky?

Ak vo svojom vnútri napriek tomu cítite, že by ste tomu ešte predsa len mali dať šancu, možno vám pomôžu tieto 4 kroky. Ak totiž chcete svoj vzťah zachrániť, ste v polovici cesty. Tú druhú polovicu však už musíte prejsť so svojím partnerom, ktorý by to mal cítiť rovnako.

Článok pokračuje pod videom ↓

Aké sú teda 4 kroky, ktorými môžete zlepiť naštrbený vzťah a spraviť z neho niečo, čo po veľkej kríze vydrží už navždy?

#1 Nemajte krátku pamäť

Ak to škrípe, pravdepodobne sa aj veľa hádate. A viete, čo majú na svedomí všetky partnerské hádky a konflikty? To, že na svojho partnera sa začínate pozerať ako na úplne cudziu osobu.

Zabúdate, prečo ste sa doňho/do nej zamilovali. Zabúdate na všetky tie krásne chvíle, ktoré ste spolu strávili. Zabúdate na všetko, čo ste niekedy cítili.

Samozrejme, ak sa niekto z dvojice priveľmi zmenil, tieto veci sú bezpredmetné. Ak však cítite, že problém je niekde inde, rozpamätajte sa na všetko, čo niekedy živilo vašu lásku. Možno to opäť zapáli ten oheň lásky, ktorý vás niekedy tak hrial.

Photo by Priscilla Du Preez on Unsplash

#2 Nestačí odpustiť, musíte aj zabudnúť

Veľakrát sa hovorí: “Môžeme odpustiť, ale nie zabudnúť.” A to je vo vzťahu veľmi veľký problém. Ako predsa zdieľať svoj život s človekom, v ktorom vidíte zdroj nejakej krivdy?

Nie je to hanba a treba si to pripustiť. Nie každý je schopný zabudnúť na niečo, čo mu spôsobilo bolesť, ponížilo ho to alebo zranilo.

Treba však vyložiť karty na stôl a nemrhať časom – ani svojím, ani časom svojho partnera. Ak mu niečo nedokážete odpustiť, vaše chvíle šťastia budú vždy len dočasné. Buď odpustíte a zabudnete úplne a bezpodmienečne, alebo radšej zídite z kratšej cesty.

#3 Rozprávajte sa

Znie to tak banálne, a predsa na to toľko párov zabúda. O svojich problémoch sa radšej rozprávajú s kýmkoľvek iným, len nie so sebou navzájom.

Extra kategóriou sú samozrejme partneri, ktorí vás budú krvopotne presviedčať o tom, že vo vašom vzťahu je všetko v absolútnom poriadku – aj keď vy to vidíte úplne opačne. V tomto prípade si už žiaľ asi nepomôžete.

Ak však partner komunikácii otvorený je, je to dobré znamenie. Znamená to, že mu na vašom vzťahu stále záleží. A keď majú záujem obaja, riešenie sa vždy nájde.

pexels.com

#4 Nastavte si nové hranice a pravidlá

Áno, seriózne. Tie predošlé totiž niekde evidentne zlyhali. Ak cítite, že to zvládnete, skúste definovať, kde vo vašom vzťahu nastalo najväčšie zlyhanie.

Ak sa vám to podarí, odrazte sa od neho a stanovte si nové hranice a pravidlá, ktoré budú vo vašom vzťahu platné.

Nezatvárajte si pred problémami oči, práve naopak – berte ich ako možnosť a priestor na zdokonalenie svojho vzťahu. Pretože len vzťah, ktorý sa neustále zveľaďuje, bude “kvitnúť”.

Pozri aj: Strácate vo vzťahu svoju identitu? Toto je 8 vecí, ktoré by mal každý zadaný človek robiť, aby ostal sám sebou

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov