Autor fotky: ROMAN ODINTSOV na Pexels

Sociálne siete sú skvelým sluhom, ale hrozným pánom.

Sociálne siete boli vytvorené na to, aby nám pomáhali spojiť sa s našimi blízkymi a aby nás motivovali či inšpirovali. Žiaľ, ich účel sa v priebehu posledných rokov rapídne zmenil a dnes sú veľakrát miestom, kde si ľudia chodia vylievať svoj hnev, svoju negativitu alebo závisť. Niekedy preto nie je na škodu dopriať si od nich menšiu pauzu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Potrebujete pauzu od sociálnych sietí aj vy? Portál The Minds Journal zverejnil zoznam 8 otázok. Ako na ne odpoviete? Ak bude vašou odpoveďou na viac ako 4 z nich “áno”, znamená to, že by ste mali začať veľmi vážne uvažovať nad tým, že sa zo sociálnych sietí na nejaký čas stiahnete. 

#1 Porovnávate sa neustále s druhými?

Ak ste odpovedali “áno”, nezabúdajte na to, že ľudia zdieľajú na sociálnych sieťach svoje najlepšie momenty. Porovnávať s nimi svoj bežný, denný život, je neadekvátne. 

#2 Cítite pri scrollovaní nespokojnosť so svojím vlastným “ja”?

Dokonalé fotky môžu spôsobiť, že sa budete cítiť zle, neatraktívne alebo dokonca nehodne. Nezabúdajte ale na to, že sociálne siete často nie sú zrkadlom reality, ale želanej reality. 

#3 Beriete hneď po prebudení do rúk svoj telefón?

Robí to totiž až 80 % ľudí. Je to ale rovnako škodlivé, ako prezeranie sociálnych sietí tesne pred spaním. 

#4 Nedokážete si predstaviť jediný deň bez smartfónu?

Ak sa často prichytíte pri tom, ako scrollujete sociálnymi sieťami bez nejakého účelu a takpovediac “bezducho”, je to zlé znamenie. 

Autor fotky: Drew Williams na Pexels

#5 Cítite sa nesvoji, keď ste bez mobilu?

Rovnako zlé je aj to, keď cítite doslova úzkosť vždy, keď pri sebe nemôžete mať svoj mobil, alebo keď ste niekde bez signálu. 

#6 Používate sociálne siete ako rozptýlenie?

Dopriať si krátku, 5-minútovú prestávku popri práci padne vždy vhod. Využiť ju ale zakaždým na skontrolovanie Facebooku či Instagramu nie je dobré riešenie. 

#7 Máte niekedy pre množstvo času stráveného na sociálnych sieťach výčitky svedomia?

Ak ste odpovedali “áno”, zrejme už tušíte, že im venujete viac času, ako by ste mali. Priznať si to je ale skvelý začiatok. 

#8 Zanedbávate kvôli sociálnym sieťam svoj súkromný život?

Niekedy to môže dospieť až do štádia, kedy budete kvôli nim zanedbávať aj svoju prácu, rodinu či priateľov. 

themindsjournal
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov