Foto: Spring, credit: Laeng, Nabil and Kitaoka

Čo vidíte, keď sa zahľadíte na tento obrázok?

Optické ilúzie sú nielenže zábavou, ale zároveň sú aj skvelým spôsobom, ako sa pozrieť na to, ako vlastne funguje náš mozog. Tak napríklad, túto optickú ilúziu nie je schopný uvidieť každý — podarí sa to cca 86 % ľuďom. Patríte medzi nich aj vy?

Článok pokračuje pod videom ↓

Tento zaujímavý obrázok publikoval portál Spring, ktorý ho nazval “ilúziou rozširujúcej sa temnoty”. Až 86 % ľudí má totiž pri pohľade na tento obrázok pocit, že tmavá oblasť na ňom sa buď rozširuje, pohybuje sa smerom k vám, alebo že do tejto diery dokonca padáte. 

Foto: Spring, credit: Laeng, Nabil and Kitaoka

Pre psychológov ale takéto ilúzie nie sú len zábavou, ale taktiež nástrojom na lepšie preskúmanie fungovania mozgu. V tomto prípade ilúzia oklame mozog tak, aby si myslel, že sa presúvame do tmy.

Obrázok totiž spôsobí, že zreničky sa začnú rozširovať, aby prepustili viac svetla — presne ako keď sme v tme. 

Ilúzia ukazuje, že oči reagujú na „imaginárne svetlo“ podobne ako na skutočné svetlo. Jedným z vysvetlení je, že vizuálny systém mozgu neustále „myslí dopredu“, aby sa pokúsil prispôsobiť budúcim podmienkam.

Na to, aby vedci preskúmali túto ilúziu ešte podrobnejšie, si pozvali 50 respondentov. Práve na základe skúmania ich reakcií zistili, že optický klam funguje najlepšie, keď je “diera” čiernej farby a taktiež zistili, že 14 % ľudí túto ilúziu vôbec nevidí. Výskumníci si však nie sú istí, prečo to tak je. 

Profesor Laeng povedal: „Naše výsledky ukazujú, že dilatačný alebo kontrakčný reflex zreníc nie je mechanizmus s uzavretou slučkou, ako napríklad fotobunka otvárajúca dvere, nepriepustná pre akékoľvek iné informácie. Oko sa skôr prispôsobuje vnímanému a dokonca predstavovanému svetlu, nielen fyzickej energii.“

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov