Foto: pixabay.com

Stačí, ak položíte túto jednoduchú otázku.

Mať vo svojom živote narcistu je poriadne peklo. Títo ľudia vás  dokážu úplne zmanipulovať a dostať vás na absolútne dno. Najlepším a jediným možným spôsobom, ako tomu predísť, je takýmto ľuďom sa vyhýbať. Ako ale zistiť, či je niekto narcistom?

Článok pokračuje pod videom ↓

Odpoveď na túto otázku poskytol portál Spring. Ten priniesol zistenia z jednej veľmi zaujímavej štúdie, ktorá prezrádza, aká otázka dokáže odhaliť, či je niekto narcistom. Zrejme by ste čakali čokoľvek, len nie toto. 

Výskum, ktorého sa zúčastnilo 2 200 respondentov totiž ukázal, že či je niekto narcistom zistíte tak, že sa ho na to jednoducho opýtate. Áno, čítate dobre. 

Vedci rozdelili ľudí, ktorí vykazovali znaky narcizmu do dvoch skupín. Jedna podstúpila psychologický test osobnosti so 40 otázkami zameranými na to, či je daná osoba skutočne narcistom. 

Photo by Alexander Stemplewski from Pexels

Narcistom z druhej skupiny položili vedci otázku: “Na škále od 1 do 7, nakoľko sa stotožňujete s tvrdením, že ste narcistom?”

Ukázalo sa, že táto metóda bola rovnako spoľahlivá ako zdĺhavý, 40-otázkový dotazník. Ako je to ale možné? Môže za to samotná povaha narcistov. 

Vysvetľuje to aj Brad Bushman, hlavný autor štúdie: “Ľudia, ktorá priznajú, že majú narcistické sklony, sú zvyčajne naozaj narcistami. Priznajú sa k tomu, pretože na túto skutočnosť sú takpovediac hrdí. Pokojne sa ich to preto môžete opýtať na rovinu — narcista nepovažuje narcizmus za niečo zlé, myslí si, že je to len dôkaz jeho dokonalosti.”

Ako teda môžeme vidieť, tento “test” je naozaj veľmi jednoduchý a určite stojí za vyskúšanie. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov