Spomedzi iných ľudských schopností, práve tvorivosť je tou vlastnosťou, ktorá najľahšie vedie ľudí k naplneniu a sebarealizácii.

Táto výnimočná vlastnosť nám umožňuje robiť nevídané veci a aj vďaka nej je dnes ľudstvo tam, kde je. Niektorí ľudia ju hojne dostanú do vienka už pri narodení, iní sa k nej dopracujú usilovnou, drobnou prácou. Ak sa pýtate, či k nim patríte aj vy, pomôžeme vám nájsť odpoveď. Máme pre vás 10 znakov a ak ste kreatívni, mala by vás vystihovať väčšina z nich.

Článok pokračuje pod videom ↓

Kreatívni ľudia…

…sú energickí, ale sústredení

Aj keď priam sršia energiou, vedia ju koncentrovať na to, čo je pre nich dôležité. Celé hodiny sa dokážu venovať tomu, čo upúta ich pozornosť a nestrácajú pri tom nadšenie. To však neznamená, že sú hyperaktívni (aj keď to tak niekedy vyzerá). Rovnako ako v akcii, aj v pokoji a tichu dokážu stráviť množstvo času len tým, že uvažujú o nových ideách a nápadoch.

Unsplash.com/Gianandrea Villa

…sú inteligentní a naivní zároveň

Ako je to možné? Niekedy je pre nich ťažké skĺbiť svoj potenciál s reálnymi možnosťami a preto ostáva často bez úspechu a nevyužitý. Dokazujú to aj mnohé štúdie Csikszentmihalyiho, ktorý poukazuje na to, že kreativita v sebe snúbi určitú múdrosť s detskou hravosťou. Kreatívni ľudia majú obvykle vyšší intelekt, no zároveň sú schopní dívať sa na svet inak, zvedavo a neobvykle. Niekedy sú kvôli tomu až príliš idealistickí.

…sú hraví aj disciplinovaní

Čo je u týchto ľudí zvláštne, je to, že ich hravosť a bezstarostnosť sa spája s nezvyčajnou vytrvalosťou. Keď sa pre niečo zapália, pustia sa do toho s vervou a plní odhodlania dokážu pracovať dlho do noci, až kým nie sú so svojou prácou spokojní. Väčšina ľudí ani nevie, ako sa mýli, keď si prototyp umelca spája s bohémskym a ľahtikárskym spôsobom života. V skutočnosti sú títo ľudia väčší pracanti než ostatní ľudia. Pretože vždy je to o 1% talentu a 99% driny.

Unsplash.com/Nicole Harrington

…sú zasnívaní realisti

Neraz sa nechajú uniesť svojou fantáziou a predstavivosťou, no napriek tomu nestrácajú pôdu pod nohami. Vedia sa zasnívať, no to ešte neznamená, že žijú s hlavou v oblakoch. Ich predstavivosť im pomáha nájsť neobvyklé a kreatívne riešenia nielen umeleckých, ale i matematických a vedeckých problémov. A to sa celkom vymyká tradičným stereotypom o tvorivých ľuďoch.

…sú extroverti a introverti zároveň

Zatiaľ čo väčšina ľudí presne zapadne do jedného z týchto dvoch základných typov, kreatívni ľudia sú skutočne aj jedno aj druhé. Nemýľte sa, nie sú ambiverti. Kreativita si vyžaduje kombináciu extroverzie aj introverzie. Vedia byť spoločensky žoviálni aj zdržanliví, zarozprávaní aj mĺkvi. Druhí ľudia ich inšpirujú a oni tieto nové idey nasávajú, kým len môžu, no v istom bode sa skrátka cítia byť presýtení a potrebujú byť chvíľu sami a vstrebávať dojmy.

Unsplahsh.com/Kinga Cichewicz

…sú hrdí, no skromní

Hoci vedia svoje úspechy patrične oceniť a nehanbia sa nimi pochváliť, sú si plne vedomí toho, kde je ich miesto. Nevyvyšujú sa nad iných, rešpektujú ich. Chápu, že nikto nie je lepší ani horší, väčší či menší človek, lebo všetci sme len ľudia a každý z nás dostal do vienka rozdielne dary a poslanie. A vedia aj to, že raz sme v živote dole a niekedy hore. Preto sa nezameriavajú na to, čo človek dosiahol, ale aký je vo vnútri.

…sú slobodní od toho, čo si o nich druhí myslia

A preto vedia odolávať tradičným šablónam a škatuliam, do ktorých by ich iní najradšej vtlačili. Neboja sa toho, čo si o nich iní pomyslia a vedia zniesť aj odmietnutie. Uvedomujú si totiž, že to, čo je vo vnútri je dôležitejšie než to, čo vidno navonok.

…sú konzervatívni rebeli

Premýšľajú štýlom „out of the box“, teda nekonvenčne, čo z nich robí nekonformných ľudí. Na druhej strane, ich tvorivosť sa neobíde bez toho, aby brala do úvahy aj niektoré kultúrne normy a tradície. To, ako s nimi pracujú a aký postoj k nim zaujmú z nich môže robiť rebelov. Rebelov, ktorí vedia oceniť krásu klasických diel, i keď sami hľadajú niečo celkom nové a trochu šialené.

Unsplash.com/Hanson Lu

…sú vášniví i cieľavedomí

Úplne a vášnivo milujú to, čo robia a keď tvoria, dávajú do toho všetko. Navzdory predstavám o vášni k práci dokážu veci doťahovať do konca a keď si niečo vezmú do hlavy, nenechajú sa nikým a ničím odradiť. Rovnako tak dokážu byť správne sebakritickí a občas sa ich vášeň prejavuje práve v tom, že sú permanentne nespokojní sami so sebou.

…sú citliví, no otvorení

Práve kvôli tomu okúsia viac pochvál i sklamaní než ostatní ľudia. Keď tvoria, oddávajú sa tomu celí a potom nedočkavo čakajú na reakcie ostatných. Dokážu prijať aj kritiku, no ak je surová a od niekoho blízkeho, vie ich to zraniť. Ostatní si neuvedomujú, ako často idú kreatívni ľudia s kožou na trh. Ich tvorba sa neraz podobá na proces sebazničenia, najmä keď sa napriek odmietnutiam, ignorancii či zosmiešňovaniu nevzdávajú. Na druhej strane, vďaka kreativite sú oveľa šťastnejší než ostatní.

Pozri aj: Ľudia nechápu, že týchto 10 vecí robíte, pretože máte kreatívne srdce (a nikdy to nebude inak)

verywellmind
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov