Foto: Pexels

Zamilovať sa do narcistu môže byť veľmi bolestivé a náročné.

Narcisti sú ľudia, ktorí majú nadmerný záujem o seba a svoje ego. Pri randení s takouto osobou si často prestanete vážiť sami seba a začnete žiť pre uspokojenie potrieb druhého.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako teda rozpoznať narcissistické správanie na prvom rande? Tu je 10 vecí, ktoré vám môžu pomôcť.

1. Všetko je o ňom

Narcista chce byť stredobodom pozornosti. Už na prvom rande sa to prejavuje tak, že všetky témy smerujú k nemu a jeho životu. Zaujímavosti, ktoré ste práve povedali o sebe, pravdepodobne rýchlo prejde alebo ich ešte raz presmeruje späť na seba.

2. Komplimenty ako nástroj manipulácie

Narcisti radi pochvaľujú iných ľudí (najmä partnerov), aby získali ich priazeň alebo aby nejakým spôsobom ovplyvnili ich konanie. Na prvom rande si budete možno myslieť, že ide o úprimný kompliment – ale neskôr zistíte, že to bol len nástroj manipulácie.

3. Selfie a sociálne siete

Narcista miluje svoj obraz. Jeho sociálne siete budú pravdepodobne plné selfie fotiek, na ktorých sa prezentuje ako úspešný, atraktívny a šťastný človek. Už na prvom rande vám môže ukázať svoje najlepšie snímky a pochváliť sa, koľko lajkov alebo komentárov dostal.

4. Zostane pri povrchových témach

Narcista často zostane pri povrchových témach a vyhýba sa hlbším rozhovorom o citoch alebo vzťahoch. Na prvom rande môže byť veľmi zábavný a energický, ale pravdepodobne sa nedostanete k téme, ktorá by vás skutočne zbližovala.

5. Žiadna empatia

Narcista má problém vcítiť sa do pocitov druhého človeka. Na prvom rande si ho môžete overiť napríklad tým, že mu poviete o nepríjemnej situácii zo svojej minulosti alebo o probléme, s ktorým sa aktuálne potrebujete vysporiadať. Ak jeho reakcia nebude empatická (napríklad niečo povie ako „to bude v poriadku“ alebo „to sa môže stať každému“), môže to byť varovný signál.

Pexels

6. Závistivosť a konkurencia

Narcista často pociťuje závisť voči ostatným a snaží sa byť lepší ako oni. Na prvom rande si ho môžete všimnúť, ako upozorňuje na chyby druhých ľudí alebo hovorí o tom, aký je úspešný a obdivovaný.

7. Lži

Narcisti často klamú, aby si zachovali svoj dobrý imidž alebo aby získali niečo, čo chcú. Na prvom rande môže byť ťažké rozpoznať lži, ale ak vám niektoré jeho tvrdenia prídu nepravdepodobné alebo prehnané, majte sa na pozore.

8. Krátkodobé vzťahy

Narcista má tendenciu meniť partnerov často a rýchlo. Jeho predchádzajúce vzťahy boli pravdepodobne krátke a plné vášne – no skončili takmer rovnako rýchlo, ako začali. Ak sa už na prvom rande dozviete o jeho bleskových romancách, buďte opatrní.

9. Vytváranie konfliktov

Narcista rád vytvára konflikty a súťaživosť medzi ľuďmi, aby si mohol udržať svoj postavenie. Na prvom rande sa môže pokúsiť vyprovokovať nejakú menšiu hádku alebo spochybňovať vaše názory – len preto, aby si mohol potvrdiť svoje ego.

10. Príliš rýchlo sa zamiluje

Narcista sa často rýchlo a intenzívne zamiluje, pretože chce mať partnera ako zdroj obdivu a pozornosti. Ak už po prvom rande začne hovoriť o tom, že ste jeho „osudová láska“ alebo „najlepší partner“, ktorého kedy stretol, buďte opatrní – môže ísť o narcistické správanie.

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov