Foto: Photo by Alexandra Gorn on Unsplash

Spávate nahí alebo v pyžame?

Ak ešte stále spávate v pyžame, musíme vám povedať, že tento svoj zvyk by ste mali určite prehodnotiť. Ako sa totiž ukázalo, spať nahý má obrovské množstvo benefitov a ovplyvňuje to nielen naše fyzické zdravie, ale aj psychiku. 

To, akými 5 spôsobmi, popísal portál Brightside. 

#1 Budete spať lepšie

V tomto výskume sa vedeckému tímu podarilo potvrdiť, že ak je naša telesná teplota o niečo nižšia, spíme lepšie. Ukázalo sa, že už jej zvýšenie len o 0,4 °C má negatívny vplyv na tú oblasť mozgu, ktorá reguluje spánkové cykly, a náš spánok tak bude narušený. A keďže akékoľvek oblečenie našu teplotu mierne zvyšuje, vďaka spánku bez pyžama sa vyspíte naozaj lepšie. 

#2 Ochránite si pokožku

Odborníci upozorňujú na to, že pyžamá môžu obsahovať chemické látky, ktoré môžu počas noci prenikať vašou pokožkou. Navyše, v kombinácii s potom, ktorý v noci prirodzene vylučujeme, môžu vašu pokožku podráždiť. 

Photo by Gregory Pappas on Unsplash

#3 Zlepší to váš vzťah 

Dnes je už známou skutočnosťou, že pri kontakte “pokožka na pokožku” sa z nášho tela vylučuje oxytocín, teda hormón šťastia. Je to jeden zo spôsobov, akým si novorodenec vytvára okamžitú väzbu ku svojej matke. Rovnako to však funguje aj v dospelosti, a preto sa podarilo dokázať, že páry, ktoré spia nahé, majú lepší vzťah ako ľudia, ktorí spolu spávajú oblečení. 

#4 Pomôže vám to pri chudnutí

Ak bude mať počas noci vaše telo o niečo nižšiu telesnú teplotu, pomôže vám to aj pri chudnutí. Budete vtedy totiž spaľovať viac kalórií. Vedcom sa podarilo preukázať, že ľudia, ktorí spali v chladnejších miestnostiach a nahí, spálili počas noci o 75 kalórií viac. 

#5 Zvýši sa vám sebavedomie

K zaujímavým výsledkom dospela aj táto štúdia, podľa ktorej nahota zvyšuje pocit spokojnosti so svojím vlastným telom, čo následne zvyšuje sebavedomie, a tým aj celkovú spokojnosť so životom. Pochopiteľne, počas dňa veľa priestoru na nahotu nemáme, noc je preto ideálnym priestorom na využitie tohto faktu. 

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov