Photo by Polina Kovaleva from Pexels

Tu je psychologické vysvetlenie tohto zaujímavého fenoménu.

Hovoriť o tejto otázke v spoločnosti je dnes prakticky tabu, ale zrejme ste sa už aj vy niekedy samých seba opýtali niečo v zmysle: “Čo na ňom vidí?” alebo “Prečo je práve s ňou, keď by mohol mať ktorúkoľvek?” Faktom totiž je, že čo sa týka fyzickej atraktivity, nie vždy je to vo vzťahoch vyrovnané. Tím vedcov sa pozrel na to, prečo to tak je. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Veľmi zaujímavú štúdiu ohľadom tohto fenoménu publikoval portál Spring. Vedcom sa podarilo prísť k záveru, že partneri, ktorí sa spoznávajú dlhšie a ich vzťah sa vyvinie postupne, sa zvyčajne v oblasti fyzickej atraktivity líšia – teda jeden je podstatne atraktívnejší ako ten druhý. Naopak, dvojice, ktoré sa do seba zamilujú na prvý pohľad, sú si v oblasti fyzickej atraktivity zväčša veľmi podobné. 

Profesorka Eli Finkel, spoluautorka tejto štúdie, to vysvetlila nasledovne: “Ak začneme s niekým chodiť krátko potom, ako sa stretneme, fyzická príťažlivosť je hlavným faktorom pri rozhodovaní sa a preto sme s niekým, kto je približne rovnako atraktívny ako my. Naopak, ak danú osobu už poznáme nejaký ten čas predtým, ako spolu začneme chodiť, fyzická príťažlivosť nie je prioritou a tak je pravdepodobné, že v oblasti vzhľadu si podobní nebudeme.”

Photo by Polina Tankilevitch from Pexels

Štúdia pritom skúmala 167 párov, ktoré spolu boli v období od 3 mesiacov do 67 rokov. Vedci potvrdili, že páry, ktoré spolu začali chodiť do mesiaca od prvého stretnutia, disponovali podobnou fyzickou príťažlivosťou. 

Štúdia ale dokázala tiež to, že páry, ktoré sa nerozhodovali na základe fyzického vzhľadu, boli rovnako šťastné ako tie, ktoré to tak spravili. 

Hlavná autorka štúdie, profesorka Lucy Hant, to vysvetlila veľmi jednoducho: “Zrejme to bude tým, že platí staré známe: krása sa nachádza v oku pozorovateľa.” V tomto prípade to teda znamená, že ak niekto miluje, daná osoba sa mu zdá byť fyzicky príťažlivá, aj keď objektívne to tak byť nemusí. 

spring
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov