Vyzerala ako šťastné a priateľské dievča s nepekným zlozvykom. Neočakávané následky tohto zlozvyku sa jej však stali osudnými.

Mladé dievča z Anglicka trpelo poruchou, o ktorej ste zrejme už počuli ako o obyčajnej nechutnej kuriozite. Ide o trichofágiu, čiže nutkanie pojedať svoje vlasy. Práve na následky požitia vlasov nedávno zomrelo toto len 16-ročné dievča. Existuje množstvo extrémnych prípadov, no zrejme práve to, že správanie tohto dievčaťa, pokladaného za šťastnú a priateľskú osobu, nebolo chápané ako závažné, o to viacej poukazuje na to, ako nečakane a jednoducho sa môžu veci pri tejto poruche skomplikovať. Tejto poruche by sa malo dostávať viac pozornosti, keďže môže viesť k takzvanému Rapunzelinmu syndrómu, čiže potenciálne smrteľnej blokáde tráviaceho traktu.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jasmine Beever mala tento „zlozvyk“, ktorý sa jej stal osudným už od detstva. Aj keď tento problém znie trochu netradične a nechutne, jej rodina si z tohto vôbec nerobila ťažkú hlavu. Avšak vlasy, ktoré Jasmine zjedla, sa jej pomaly zgrupovali v tele až vytvorili veľkú guču. Táto guča spôsobila infekciu žalúdočnej steny a následne zápal pobrušnice. Infekcia u tohto dievčaťa viedla až k prasknutiu žalúdočného vredu a za následok toho jej zlyhali životne dôležité orgány.

Jasmine pôvodne nevedela čo sa deje. V škole skolabovala a preto išla domov, kde si ľahla, čoskoro zistila, že celá jej pokožka je fľakatá. Rodičia ju teda zobrali na pohotovosť, ale žiaľ už bolo neskoro a nedalo sa nič robiť.

pexels.com

Trichofágia je porucha, pri ktorej ma človek neprekonateľné nutkanie pojedať vlasy. Ide ruka v ruke s trichotillomániou, ktorá sa vyznačuje nutkaním vytrhávať si vlasy. Ľudom s trichtillomániou toto vytrhávanie vlasov prináša upokojenie či dokonca pôžitok a ľahko sa stáva zvykom, ktorý si títo jedinci neuvedomujú. Doposiaľ nie je známe, čo spôsobuje trichotillomániu, aj keď existuje predpoklad, že je zapríčinená ako genetikou, tak aj prostredím. Taktiež sú potenciálnym spúšťačom aj závažné stresové situácie.

Čo sa však týka jedincov s trichotilomániou, len malé percento z nich svoje vytrhnuté vlasy aj pojedá. Jedna štúdia však zistila, že väčšiu šancu vzniku trichofágie majú skôr muži ako ženy.

Keďže človek nedokáže stráviť vlasy, tie sa môžu formovať do guče, ktorá sa odborne nazýva trichobezoár. Tak vzniká syndróm nazvaný po rozprávkovej princeznej Rapunzel. Rapunzelin syndróm znamená, že táto guča vlasov zablokuje tráviaci trakt. Pokiaľ sa to nerieši, táto blokáda vedie k mnohým problémom, až k bolestivej smrti. V prípade Jasmine Beever sa však okrem trichobezoára žiaľ vytvorila aj infekcia žalúdočnej steny.

pixabay.com

Na trichotillomániu ani na trichofágiu nie sú žiadne zaručené liečby ale tieto poruchy sa dajú dostať pod kontrolu pomocou terapie a tréningu na odbúranie zlozvykov.

Na Jasemin budú priatelia a rodina spomínať ako na šťastné slniečko. „Budeme si ju pamätať ako priateľske, vždy pozitívne a energické dievča, ktoré všetkým prinášalo úsmev.“ Povedala Jo Edwards, riaditeľka školy, do ktorej Jasemin chodila.

Aj keď sa teda zdalo, že Jasemin Beever nemala s týmito poruchami až tak závažný problém a jej smrť bola spôsobená skôr infekciou a jej následkami, ako trichobezoárom, jej príbeh o to viac svieti ako výstražné znamenie, že pojedanie vlasov nie je dobré v akomkoľvek množstve, môže mať rôzne následky, a že človek si nemusí vytrhať vlasy až na plešinu na to, aby mu tieto poruchy ohrozili život.

Pozri aj: Nebudete chcieť veriť, že týchto 10 bizarných mutácií skutočne existuje. Takto vyzerajú ľudia, ktorí nimi trpia

medicaldaily
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov