Omán

Omán, foto: Tomáš Kubuš

Arabský Omán je dnes krajinou o ktorej sa hovorí čoraz viac.

Pred desiatimi rokmi len málokoho napadlo, aby sa do Ománu vydal a dnes sa mení na takmer najpopulárnejšiu destináciu. Ak sa na ňu pozriete bližšie, tak presne viete prečo. Má všetko čo môže turistu nadchnúť. Okúpete sa v priezračnom mori, posedíte si na pieskových dunách púšte, pohľadáte kadidlo na trhoviskách a stratíte sa v nejednej pevnosti. 

Omán zaujímavosti

Maskat a jeho pevnosti

Pevnosť v meste Maskat
Pevnosť v meste Maskat, foto: Tomáš Kubuš

Ománsky Maskat (alebo ak chceme Muscat) nie je obyčajným miestom a vonkoncom sa nepodobá na ostatné hlavné mestá krajín Perzského zálivu. Nemá lesk ako Dubaj ani mrakodrapy ako Doha či moderné centrá ako Manama, ale má niečo čo ostatné miesta už stratili. Maskat sa totiž stále nezmenil a preto tu nájdete jeho dokonalú, ospalú až príjemnú atmosféru na brehu niekoľkých zálivov. Akoby to bol zhon a stres neznámym pojmom. Za starým Maskatom treba prejsť pahorok a odrazu sa vynorí malé, biele mestečko, skôr dedina s nízkymi domami na konci ktorého stoja pevnosti strážiace zátoku. Ako z arabskej rozprávky.

Maskat - pevnosti starého Maskatu
Maskat – pevnosti starého Maskatu, foto: Tomáš Kubuš

Tam medzi domami však odrazu natrafíte na supermoderný palác ománskeho sultána Qaboosa, ktorý vedie krajinu už od roku 1970 (najdlhšie vládnuci spomedzi arabských lídrov). Je to panovník bez veľkých škandálov, hoci sa na trón dostal po tom ako odstavil prevratom vlastného otca. Nepáčilo sa mi uzatváranie a izolovanie krajiny a Qaboos veril, že Omán si zaslúži nový cieľ a po rokoch vidno, že krajine pomohol, otvoril ju a spravil z nej zaujímavé miesto na život.

Palác je mimo dosah turistov, no jeho tyrkysové, zlaté a biele farby sú mimoriadne fotogenické. Až za ním stoja pevnosti. Začali s nimi ešte Portugalci, keď Omán svietil na ich mapách ako obchodné miesto a tak si ho opevnili, aby uchránili bohatstvo. Pevnosti tu stoja dodnes, strážia, sledujú zátoku, no bojové lode už nechodia, skôr sa tu prejdú rybárske člny či turistická loďka smerujúca do okolia.

Palác sultána Qaboosa
Palác sultána Qaboosa, foto: Tomáš Kubuš

Mutrah so svojim bazárom

Najväčšiu atmosféru spomedzi všetkých maskatských štvrtí v sebe ukrýva Mutrah na brehu ďalej zátoky. Áno, Maskat má aj svoje obchodné štvrte, obytné štvrte, no Mutrah je akoby zmesou všetkého čo toto miesto predstavuje. Na jeho začiatku natrafíte na rybí trh. Pred desiatimi rokmi bol ešte vonku, vylieval sa na ulicu a muži z lodičiek ťahali svoje úlovky, ktoré som vždy ráno na svitaní pozoroval. Teraz sa rybí trh schováva v modernej budove s klimatizáciou. Aj Omán sa pomaličky mení. Nájdete tu žraloky, pestrofarebné ryby, obrie krevety, všetko čerstvé a pripravené na gril.

Trhovisko v meste Mutrah
Trhovisko v meste Mutrah, foto: Tomáš Kubuš

V Mutrahu ešte zostalo niekoľko starých domov a dnes ich prerobili na múzeá alebo reštaurácie. Skôr či neskôr skončíte v miestnom bazárovom labyrinte. Všade je tovar od výmyslu sveta a tak musíte odolávať predavačom ponúkajúcim zakrivené dýky chandžáre, kadidlo, mince s Máriou Teréziou (ktoré v krajine kedysi skutočne platili!), hodvábne šatky, pašmíny, ománske, vyšívané čiapky a milión ďalších vecí.

Väčšinu predavačov tvoria Indovia, Pakistanci či Bangladéšania. Dnes ich tu žijú tisíce a tvoria ekonomiku bohatej krajiny. Oni síce nezbohatnú, no snažia sa zarobiť peniaze, aby ich mohli posielať domov svojim rodinám. Tu zarobia 10x toľko a preto tento biznis model stále funguje. Podvečer je Mutrah čarovné miesto. Vyjdete na promenádu, vonku sú ľudia, prechádzajú sa, posedávajú a tak si dajte sadnite do niektorého z podnikov a vychutnajte si ovocné šťavy s výhľadom na zátoku. Na toto sa bude dobre spomínať.

Trh s rybami v meste Mutrah
Trh s rybami v meste Mutrah, foto: Tomáš Kubuš

Omán je plný chutí

Hoci sa to o Ománe veľmi nehovorí, ale Omán je aj krajina, ktorá výborne chutí. Práve Maskat a jeho štvrť Mutrah je miestom, kde viete ochutnať miestne špeciality. Vedeli ste, že sa tu pije kadidlová voda? Stačí kúsok kadidla ponoreného do vody, tá sa zafarbí a pre Ománcov je to liek. Ochutnať tu môžete aj ťavu, dokonalé jahňacie mäso alebo tradičnú Shuwu, ktorá sa dusí niekoľko hodín pod zemou, aby si uchovala všetku chuť. Nezabudnite na sladkosti a typickú ománsku, jemnú halvu a kopec datlí. Alkohol tu veľmi nehľadajte, ale nebude vám chýbať a Omán vás prekvapí svojou rôznorodosťou. Viac sa dozviete na mojom webe.

Skvelé ománske jedlá
Skvelé ománske jedlá, foto: Tomáš Kubuš

Najkrajšie pevnosti Ománu

Omán je krajinou pevností a ešte ste neopustili ani hlavné mesto a už ste napočítali tri pevnosti v Maskate a jednu v Mutrahu. Medzi tie najkrajšie pevnosti patria tie, ktoré ležia západne a severozápadne od hlavného mesta. Nevynechajte mesto Nizwa. Kedysi bola hlavným mestom krajiny a dokonca boli časy, kedy do neho nepúšťali žiadnych nemoslimov. Dnes mu dominuje okázalá pevnosť rastúca neďaleko trhovísk s rybami, ovocím, zeleninou, datľami či dobytkom. Svet pevnosti je pretkaný uličkami, nádvoriami, chodbami a hradbami, odkiaľ máte dokonalý výhľad na mesto.

Slávna pevnosť, Nizwa
Slávna pevnosť, Nizwa, foto: Tomáš Kubuš

Nizwa je oáza a práve pri pohľade na jej panorámu si to človek uvedomí ako leží uprostred šedivých kopcov a voda sem prináša život. Podobne dokonalá pevnosť stojí aj v mestečku Bahla. Je tak ohromná, že figuruje na zozname UNESCO a strávite tu hodinu či dve preliezaním jej miestností. Nemenej krásne pevnosti na vás čakajú v mestách akými je Nakhal a Rustaq. Sú neznáme, nechodí k nim veľa verejnej dopravy, no stoja za to. Tá opustenosť, prázdnota, tisíce paliem naokolo, to všetko bude vaše.

Dedinky, kde zastal čas

Hamra - staré mesto
Hamra – staré mesto, foto: Tomáš Kubuš

Nielen pevnosti tvoria kostru Ománu, ale nájdete tu aj niekoľko nádherných dediniek, kde je cestovanie v čase realitou a nie len vzdialený pojem zo sci-fi filmov. V horách Jebel Achdaru, neďaleko pohoria Jebel Shams sa krčí dedinka menom Al Hamra. Vojdem dnu a všade je ticho. Má svoju modernejšiu tvár, ale tá najzaujímavejšia je práve opustená a plná staručkých, hlinených domov. Len sem tam sa ulicami prejde tieň a hlinené fasády sa pozvoľna rozpadávajú.

Ľudia odtiaľto odišli, v horách nebolo veľa príležitosti na prácu a tak sa presunuli do miest, do Maskatu. Stačí krok a zvíri sa prach. Farebné okenice, farebné dvere, ťažké zámky, drevorezba, kamenné ulice. Akoby ste boli v skanzene tradičnej architektúry. Ešte zaujímavejšie však pôsobí dedinka Misfat al Abriyeen. Dýcha medzi skalnatými pahorkami a palmovými hájmi. Podobne ako v Al Hamre aj tu budete takmer sami len s hŕstkou domácich pracujúcich na políčkach v oáze. Mnohé domy s rozpadli a tak sa môžete ocitnúť priamo v nich. Omán má stále veľa unikátnych miest.

Misfat - dedinka uprostred hôr
Misfat – dedinka uprostred hôr, foto: Tomáš Kubuš

 Najkrajšia púšť Ománu

Púšte ľudí priťahujú od nepamäti a prečo by mal byť Omán výnimkou? Najkrajšia púšť, ktorú krajina má sa volá Wahiba alebo niekedy aj Wahiba Sands a leží v juhovýchodnej časti Ománu. Ranná hmla zahaľujúca všetko naokolo sa rozplynie a slnko začne udávať tón. Tak to na púšti býva. Wahiba má cez 12 000 kilometrov štvorcových a bez auta 4×4 by sme sa tu veľmi nepohli.

Púšť Wahiba
Púšť Wahiba, foto: Tomáš Kubuš

Prašné cesty sa stratia, spolu s nimi aj posledné záchvevy domov a pred očami rastú zlatisté duny. Sem tam sa ponevierajú ťavy, no inak je všade nekonečno rozmenené na zrnká piesku. Po dunách sa dá vyblázniť aj na aute, ale ešte väčší zážitok je nechať auto tak a vydať sa na najvyššie duny po vlastných. Nezdajú sa veľké, no neustále zabáranie sa do piesku dá človeku lekciu zo zadýchania. Hneď ako sa však dostanete nahor, sadnete si na dunu, tak na všetko zabudnete a cítite zimomriavky.

Wahiba
Wahiba, foto: Tomáš Kubuš

 Po stopách kadidla

Jedno z najtypickejších vecí pre Omán je kadidlo. Malé, neformné, voňavé guľôčky mali kedysi cenu zlata a obchodníci na nich bohatli. Kadidlo bolo často vnímané ako božská vôňa, dar pre bohov či Boha a preto sa s nim šetrilo. Ak ho chcete vidieť pozrite sa do niektorého z bazárov, alebo ešte lepšie, vydajte sa na západ Ománu do provincie Dofar, ktorá susedí s Jemenom. Tu je kadidlo najkvalitnejšie! Kedysi túto oblasť pretínala málo známa Kadidlová cesta a aj dnes tu nájdete ruiny Sumharramu, Al Baleedu či Ubaru, kde sa tento obchod prelieval.

Ubar - ruiny stratenej púštnej Atlantídy
Ubar – ruiny stratenej púštnej Atlantídy, foto: Tomáš Kubuš

Ubar je najtajomnejším. Legendy o ňom hovorili, že mal zlaté hradby a keď sa stratil považovali ho za Atlantídu púšte. Stratené mesto objavili len v roku 1992 a bola to senzácia. Zlaté hradby síce nemá, no má v sebe príbeh a to je niekedy viac. Chcete sa dotknúť kadidlovníka? V údolí Wadi Dawkah nájdete stovky stromov, kde ich uvidíte zoči voči. Zatúlajte sa napokon v Salalahu na trhovisko a kúpte si kadidlo domov, aby ste si zaspomínali. Vždy keď ho ucítite, ocitnete sa v Ománe!

 Ománsky Karibik

Dokonalé pláže v Ománe
Dokonalé pláže v Ománe, foto: Tomáš Kubuš

Okrem histórie láka Omán aj na svoje neskutočné pláže. Krásne sú aj na východnom pobreží, no najkrajšie pláže má Omán na juhozápade v okolí mesta Salalah. Nie nadarmo majú tieto oblasti prezývku „ománsky Karibik“. Len pár kilometrov za mestom nájdete dokonalé, biele, pieskové pláže s tyrkysovým morom ako z katalógov. Sem tam sa dvihnú väčšie vlny, no to len preto, aby ste sa v nich mohli vyblázniť. Omán má tak odrazu všetko, čo si môžete priať. Ešte stále ste na pochybách, či ho navštíviť?

Všetky fotky z Ománu nájdete v galérii

Viac mojich článkov nájdete na webe Street Food Hunters.

Viac než 10 rokov intenzívne cestujem po svete, najmä v Ázii od Istanbulu po Singapur. Posledné roky sa pri cestách venujem lokálnemu či tradičnému jedlu a streetfoodu o ktorom píšem aj na vlastnom blogu s názvom Street Food Hunters.
Uložiť článok

Viac článkov