Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Sudán bol dlhé roky známy len ako krajina, ktorou sa prelievajú vojnové konflikty, ktorá bola najväčšou krajinou celej Afriky, ale vieme o nej aj niečo viac?

Stačí prísť a odrazu je Sudán unikátne miesto nabité zážitkami. Mieša sa tu orientálny svet s tým divokým africkým, v krajine sa povaľujú v prachu ruiny egyptských chrámov, môžete sa plaviť Nílom bez jediného turistu a nájdete tu pyramídy tak krásne, že zabudnete na Egypt.

Sudán bude len váš

Sudán je na cestovateľskej mape stále unikátom. Egypt pozná každý, Tunisko tiež, Maroko stojí na vrchole svojej popularity a ak sa niekto sťažuje, že hľadá miesto bez turistov, pozrime sa na Sudán. Treba tu síce vyjsť zo svojej komfortnej zóny, ale na oplátku sa naozaj stane, že mnohé miesta či mestá budú len a len vaše. Nestojí to za to? Dajte si len pozor na to, aby ste do krajiny nepriniesli alkohol, ktorý je tu prísne zakázaný a je to.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Vitajte v Sudáne. Pečiatka do pasu, prvé úsmevy a krajina „čiernych faraónov“ ako ju kedysi prezývali čaká na svoje objavenie. Sudán to nie je vojna, hoci o nej budete počúvať najčastejšie pred tým než sem vycestujete. Konflikt v Dárfure, rozdelenie Sudánu a Južného Sudánu, rebélie, hladomor, vojenské operácie, prestrelky či radikalizmus. Takto vyzerá Sudán v médiách, no stačí sa sem vybrať a uvidíte, že je to všetko úplne inak.

Kde sa mieša Biely aj Modrý Níl

Sudánske hlavné mesto Chartúm má v sebe punc tajomnosti. Veď si priznajme, kto z vás len tak z ničoho nič vymenuje jednu či dve pamiatky, ktoré tu nájdete? Aj napriek tomu, že bol kedysi hlavným mestom najväčšej africkej krajiny (po oddelení Južného Sudánu v 2011 sa prepadol Sudán na tretiu priečku), nevieme o ňom takmer nič. Chartúm je spleť dvoch svetov. Jeden dýcha orientom aký poznáte z Egyptu či Blízkeho Východu a druhý, nemenej významný má v sebe závan divokej, čiernej Afriky, ktorá sa začína južnejšie v Etiópii a zachváti centrálnu časť kontinentu. Rušné trhoviská rozliate hlavnými ulicami od rána do večera chrlia stovky ľudí a z minaretov Veľkej mešity sa päť krát denne ozve ťahavý hlas muezzína.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Centrum Chrartúmu tvorí niekoľko ulíc, kde sa žije. Všetci sedia v tieni, pod klenbami, pri obchodíkoch, pred podnikmi a máte pocit, že nikto nič nerobí, hoci všetko funguje. Najznámejším miestom Chartúmu je sútok Bieleho a Modrého Nílu. Vedeli ste, že to nie je len jedna rieka? Promenáda na brehu Bieleho Nílu je akási prázdna, nevyužitá a posiata len vládnymi budovami, ktoré strážia vždy vojaci so samopalmi. Za ostrovčekom menom Tuti sa do seba vlejú dve rieky a spoločne vytvoria Níl. Tento nenápadný moment však zabezpečil vznik fantastickým civilizáciám. Niekedy stačí malý detail na veľké veci.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Vo víre dervišov

Sudánsky Omdurman ležiaci presne oproti Chartúmu je úplne iným svetom. Kým chaotický Chartúm sa vo svojej divokosti snaží ísť s modernou dobou, Omdurman zostal zaseknutý v čase. Miestny bazár vám ukáže bizarnosti aké ste dosiaľ poznali len z dokumentov. Chcete si kúpiť obrovskú kožu krokodíla? Žiaden problém! Najväčším lákadlom Omdurmanu je dervišský rituál na miestnom cintoríne. Musíte sem prísť v piatok podvečer, tesne pred západom slnka.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)
Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Cintorín ako cieľ? Prezradí ho kopec ľudí, najčastejšie mužov odetých v bielych džalábijách či farebných šatách. Aj tu sa mieša Afrika s Arábiou. Stretávajú sa tu derviši, vyznávači mystického, súfijského smeru islamu. Zapadajúce slnko stupňuje atmosféru a zo zvíreného prachu sa vynoria tanečníci. Muži sa chytia za ruky a spievajú, pokrikujú, tancujú. Vytvárajú koleso a tancujú spoločne. Zimomriavky behajú celým telom. Toto zažijete len počas jednej hodiny v týždni, no tá hodina vo vás zostane roky.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Plavba Nílom

Byť v Sudáne a neplaviť sa Nílom je obrovská chyba. Môžete to skúsiť v Chartúme na krátkej plavbe, ale to by nebolo celkom ono. Níl naberá každým kilometrom na sile a preto si ho treba vychutnať niekde na severe. Medzi sudánske zaujímavosti patrí ostrov Sai, ktorý je tak neturistický ako len môže byť. Vedie na neho cesta jedine lokálnou kompou alebo si nájdete niekoho s loďou a ten vás tam vezme.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Níl je obrovský, Dunaj strčí do vreca a po jeho brehoch rastie divoká tráva, kríky či stromy. Tu nie je Níl upravovaný ani regulovaný, ale ponechaný vo svojej divokosti. Miestni tvrdia, že ešte aj dnes tu žijú krokodíly a každý im to tu verí. Ostrov Sai je prehliadka sudánskej histórie. Kým v Európe platia tvrdé pravidlá, tu je všetko vaše. Na zemi sa povaľujú kusy skamenených stromov, kamenné kríže kresťanskej Núbie, islamská kaligrafia, tisíce črepov a z pohrebiska trčia vybielené kosti. Toto, už človek zažije málokde.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Sediac na vrchole chrámu

Najkrajšie egyptské pamiatky by sme nemali hľadať v Egypte, ale práve tu v Sudáne. Historicky sa obe krajiny prekrývali, no bavíme sa o faraónskych dobách, kedy „čierni faraóni“ núbijskej dynastie akým bol napríklad legendárny Taharqa, ktorý sa ponoril hlboko do dnešného Egyptu. Na okraji malého mestečka Soleb v obklopení oázy a Nílu sa dvíhajú z prachu krajiny ruiny egyptského chrámu starého 3300 rokov.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Nechal ho tu postaviť Amenhotep III. Ruiny domácich nelákajú a turistov niet. Preto sem môžete prísť a zažiť ten pocit cestovateľov 19.storočia, ktorí objavovali nepoznané. Ocitnem sa tu úplne sám a všimnem si cestičku nahor na stĺp chrámu. O pár minút som hore, vyššie sa už nedá a celý chrám je pod mojimi nohami. Neskutočný zážitok. Sedím na vrchole starovekého stĺpu a sledujem ako slnko zapadá za horizont. Ešte stále vás Sudán nepresvedčil, že je plný unikátov?

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Najkrajšie pyramídy

Sudán je krajinou pyramíd. Nájdete ich v Nuri, Jebel Barkal, no aj na najznámejšom mieste v Meroe, ktoré sa stalo akýmsi synonymom. Pyramídy sa vždy spájali s Egyptom, prípadne strednou Amerikou, no kto ich uvidí v Sudáne, tomu sa poprehadzuje rebríček. Pyramídy v Nuri sú opustené. Rastú z piesku a je tu len jeden jediný strážnik, ktorý sa zjaví ako prízrak bez toho, aby ste o tom vedeli. To ticho aké v egyptskej Gíze už nezažijete je tu podmanivé.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)
Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Ešte zaujímavejšie je Meroe. Sem už turistický duch v ako takej forme dorazil a tak sa deti predávajúce kamene či drevené ťavy rozbehnú a snažia sa zarobiť pár bankoviek. Predstavte si zvlnené pieskové duny a pahorky na ktorých vyrastajú špicaté ihlany v podoby starobylých pyramíd. Nie tri, ani päť či desať, ale rovno pár desiatok. Môžete tu byť celý deň a s každou stráviť čas a okrem vás sa tu mihne len pár postáv. Časy, kedy sa dalo na ne vyliezť je už preč, ale aj tak tu v piesku v tieni pyramíd nájdete zážitky aké by ste pred cestou nečakali.

Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)
Foto: Tomáš Kubuš (Street Food Hunters)

Viac mojich článkov nájdete na webe Street Food Hunters.

Viac než 10 rokov intenzívne cestujem po svete, najmä v Ázii od Istanbulu po Singapur. Posledné roky sa pri cestách venujem lokálnemu či tradičnému jedlu a streetfoodu o ktorom píšem aj na vlastnom blogu s názvom Street Food Hunters.
Uložiť článok

Viac článkov