Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Blízkovýchodne Jordánsko sa za posledné dva roky vyšvihlo na mimoriadne obľúbené miesto, ktoré začali objavovať aj tí, ktorí by sa sem pred desiatimi rokmi nevybrali.

Každého napadne pri tejto krajine len Petra, ale ak si pozriete len tú a odídete, odchádzate chudobní. Petra je krásna a podmanivá, ale verte, že Jordánsko skrýva veľké množstvo pokladov a prekvapení. Ruiny starovekých miest, Mŕtve aj Červené more, stopy križiakov, púšte, kaňony a orientálna atmosféra, to všetko robí z Jordánska unikátnu krajinu.

 Pristáť na letisku v Ammáne a nepozrieť sa do mesta by bola chyba, ktorú mnohí spravia. Ponáhľať sa za Petrou nemá zmysel, stála tu cez dvetisíc rokov a ten deň či dva ešte vydrží a o to viac si ju vychutnáte. Ammán! Lákalo vás niekedy toto miesto? Nemá veľké pamiatky ako Istanbul či Jeruzalem, nemá eleganciu ako Damask či Bejrút, no predsa len má v sebe magnet a tou je typická, arabská atmosféra orientálneho mesta.

V orientálnom chaose

Prvý nádych Orientu do seba vdýchnete ešte v autobuse z letiska, keď sa začnete približovať k centru a doprava plná chaosu sa bude rozlievať okolo vás ako rieka a pulzovanie klaksónov vás preberie hoci ste celú noc nespali. Ammán je ako obrovská príšera, ktorá sa udomácnila na siedmych pahorkoch podobne ako staroveký Rím. Mesto je všade. Padá do údolia, štverá sa po kopcoch a určite sa prelieva aj za ne, len to už nevidíte.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Vyberte sa spoznať Ammán do jeho centra. Niekoľko ulíc sa navzájom križuje, rastú tu palmy, vedľa nich minarety mešít a kde tu sa objaví ruiny rímskeho mesta Philadelphia. Krásny mix. Boli by ste prekvapení, koľko rímskych ruín v meste nájdete. Tu stoja ruiny niekdajšej fontány Nymfeum a o pár desiatok metrov stojíte na bývalom rímskom fóre, kde vyrastú naokolo stĺpy. Najdokonalejším miestom je však okázalé, kamenné divadlo staré takmer 1900 rokov. Vojdite dnu, vyšliapte si vysoké schody až na jeho vrchol, sadnite si a užívajte si perfektnú panorámu Ammánu, ktorú dotvára pahorok Jebel Qalaa s ruinami Heraklovho chrámu. Toto ste od Ammánu nečakali, však?

Od bazáru k histórii

Dušou mesta je orientálny bazár neďaleko veľkej mešity. Zaberá niekoľko uličiek a tie vás pohltia natoľko, že odtiaľto nebudete chcieť odísť. Zvolávanie predavačov, tok ľudí, dravá rieka chaosu, čerstvá zelenina, ovocie, oriešky, sušené ovocie, ďalšie kolo zjednávania a hlava ide prasknúť od toľkých vnemov. Arabské trhoviská presne vedia čo spraviť, aby vám podlomili kolená. Tu si kúpite za hrsť ďatlí a ak ste tu v sezóne, nájdete ich ešte čerstvé, aké u nás neuvidíte. Tam zase balíček korenín alebo čaju a už na začiatku vám začne váš batoh ďakovať. Oddýchnite si v typickej čajovni, ktorú nájdete na ulici. Často ani nemá označenie, nemá ani meno či vývesný štít, jediné čo má je unikátna atmosféra.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Vo vnútri sedí partia mužov, hrajú tavlu a tak sa priestorom ozýva pravidelné udieranie kocky o drevenú hraciu plochu. Cítiť tu ovocný tabak z vodnej fajky a ten sa mieša s vôňou mäty ponorenej v sladkom čaji. Toto si budete pamätať z Ammánu! Pred odchodom si ešte vyšliapte na vrchol pahorku Jebel Qalaa a ponorte sa do príbehu starovekého Ammánu. Ľudia tu žili pred viac než 3500 rokmi a tu sa všetko pomlelo. Ruiny zabudnutého mesto Ammon, Heraklov chrám pamätajúci si Rím, byzantské stopy a palác Umajovských panovníkov. K tomu výhľady na obrovské a nekonečné mesto.

Jordánske Pompeje

Severne od Ammánu nájdete nenápadné mesto Jerash. Cesta sem trvá hodinu, no môže sa predĺžiť kvôli notorickým zápcham v hlavnom meste. Už pár kilometrov za Ammánom sa všetko zmení. Krajina je posiata kopcami, tu sú pasienky, tam dokonca vidno lesy a mesto zmizne. Nie nadlho, pretože sever Jordánska je hustejšie zaľudnený než juh a tak sa Jerash objaví pred očami. Súčasné mesto je jedným z mnohých, aké by sme tu našli, ale fakt, že práve v ňom sa nachádza unikátny Jerash ho katapultuje medzi Top miesta krajiny. Jerash je na prvé počutie neznámym miestom, pretože jeho auru vždy zatieni Petra. Vždy bude dvojka v tejto krajine, no keby nebolo Petry, Jerash by vítal davy turistov z celého sveta.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Na celom Blízkom Východe je len málo krajších a zaujímavejších rímskych miest. Jerash patrí medzi najzachovalejšie a tak je to zážitkom cestovanie v čase. Vstup do mesta zdobí oblúk cisára Hadriána, ktorý na svojom mieste stojí viac než 1800 rokov! Vojdete dnu a pohltí vás obrovský Hippodrom, kde ešte aj dodnes počas festivalu ožívajú závody v kvadrigách alebo tu počuť rinčanie gladiátorských zbraní.

Centrum mesta pohltilo ticho. Na pahorku rastie obrovský Diov chrám, posedieť si môžete v rímskom divadle kde vám zahrajú dvaja či traja Jordánci na gajdách a bubnoch, aby ste počuli akustiku a napokon v chráme bohyne Artemis pohľadajte stĺp, ktorý sa hýbe. Neveríte? Položte do jeho škáry vidličku alebo lyžičku, oprite sa jemne do stĺpu a príbor sa začne hýbať. Videli ste už niečo takéto. Jerash má aj zbierku byzantských kostolíkov s nádhernými mozaikami a keď sa budete prechádzať po hlavnej triede Cardo Maximus, pokojne uveríte, že ste v starovekom Ríme. Ako to, že ste o tomto mieste pred tým nepočuli?

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

 Za biblickými miestami

Hoci je Jordánsko moslimskou krajinou, náboženská tolerancia je do tejto krajiny vtkaná už veľmi dlho. Veľmi pekne to pochopíte aj juhozápadne od Ammánu, kde nájdete niekoľko kresťanských miest prepletených s biblickou tradíciou. Madaba patrí k mestám, kde nájdete na jednej ulici kostoly aj mešity a je pekným príkladom súžitia na Blízkom Východe. O toleranciu sa snaží aj jordánsky kráľ Abdulláh II., ktorý ju zdedil po svojom otcovi. Madaba je iná ako bežné jordánske mestá, pretože ľudia sem prichádzajú za ruinami kostolov či za vzácnym kostolom sv. Juraja, kde na zemi nájdete obrovskú, monumentálnu mozaikovú mapu Blízkeho Východu. Nič podobné na Blízkom Východe neuvidíte a vďaka tejto starobylej mape sa archeológom podarilo rozlúštiť nejednu stratenú záhadu.

V meste nájdete aj obchodíky, kde si viete kúpiť jordánske víno. Čakali by ste ho tu? Pár kilometrov od Madaby leží Hora Nebo. Jej nebeský názov je skôr náhodou, no nedá sa uprieť, že odtiaľto budete mať dokonalý, skutočne nebeský výhľad na krajinu. Pod vami sa otvorí údolie rieky Jordán, vidno až do palestínskeho Jericha, za krásneho počasia si dokonca všimnete Olivovú horu za ktorou sa skrýva Jeruzalem a oči sa zastavia na brehu Mŕtveho mora. Aj tu na hore Nebo nájdete vzácne mozaiky či dokonca olivovníky, ktoré zasadil pápež Ján Pavol II. aj pápež František. Odtiaľto sa mal predsa na zasnúbenú zem dívať samotný Mojžiš a podľa tradície umrel niekde na tomto mieste. Biblické príbehy vás vtiahnu.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Mŕtve more

Mŕtve more je obľúbeným výletným cieľom v Jordánsku a vynechať by ho bola škoda. Nie je to miesto, kde by ste chceli stráviť týždeň dovolenky, ale pár hodín nie je na zahodenie. Na neoznačených miestach sa kúpať neodporúča, pretože povrch pri Mŕtvom mori skrýva rôzne prepadliská a diery, ktoré môžu skončiť tragicky. Vyberte sa ne jednu z pláží, napríklad na Amman Beach, kde ležia rezorty. Tie vás po zapletení vstupného pustia na upravenú pláž s vybavením a sprchou. Tá sa vám skutočne hodí, pretože neosprchovať sa po kúpeli v totálne slanej vode by bolo prekliatím.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

To ako sa bude Mŕtve more správať si predstaviť neviete. Áno, počuli ste a čítate, že budete vo vode ako korkový štupeľ alebo boli ste ním predtým, aby ste to vedeli? Vojdite do vody a naozaj vás to len položí na hladinu! Voda je mimoriadne slaná, čo si všimnete hneď ako si šplechnete do oka cítite, že je dokonca jemne mazľavá vďaka všetkým tým minerálom. Napokon sa ešte natrite liečivým bahnom, oddýchnite si a vyrazte za ďalšími dobrodružstvami Jordánska.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Vitajte v Petre

Petra je magnet a každý sa tu jednoducho musí zastaviť. Ak máte čas, nezostaňte tu len jeden deň, či dokonca len pár hodín ako mnohí pred vami. Ostaňte v mestečku Wadi Musa hneď dva dni a obidva dni vyrazte spoznávať zákutia Petry. Je viac, než len klišé fotkou s Pokladnicou a vašimi vytŕčajúcimi nohami z kopca nad ňou. Tento fantastický svet, ktorý sa ukryl medzi ružovkasté skaly Mojžišovho údolia je najmagickejším miestom celého regiónu. Každá krajina by chcela takúto Petru. Jednak je to magnet na turistov a jednak generuje obrovský zisk na poli turizmu. Zlaté mesto. Petru postavili Nabatejci, geniálny národ, ktorý vzišiel z piesku a púští Arábie a ukrytá medzi kopcami tu leží viac než 2300 rokov. Jej zlatý vek sem prinášal obchod z Ománu, Jemenu, Arábie, Egyptu, ale aj z Blízkeho Východu a odtiaľ prúdil až do rímskych končín.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Zlato, kadidlo, myrha, koreniny, všetko čo malo cenu prechádzalo cez Petru a tá rozprávkovo bohatla. Nabatejci sa neskôr dostali do kontaktu s Rimanmi a tak sa architektonicky skrížili, no netrvalo dlho a v 4.storočí sa triasla zem a mesto sa začína rozpadať. Neskôr sa to zopakovalo a Petra je opustená a tichá. Dlhé stáročia boli ruiny len nemým mementom zašlej slávy o ktorých vedela hŕstka Beduínov, ktorí sem chodili pásť svoje stáda. V 1812 sa švajčiarsky dobrodruh Burckhardt rozhodil prekabátiť ich a v prestrojení za šejka Ibrahima túži obetovať pri hrobke biblického Árona, pretože vytušil, že jediná cesta k nej vedie cez ruiny strateného mesta. Senzácia je na svete, Petra je objavená!

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Magické mesto

Kráčajte Petrou, jej ružovým až červenkastým prachom a Petra sa vám odmení fantastickými momentmi. Na začiatku odbite ponuku jazdy na koni či na konskom záprahu a pomaličky si vychutnajte to, čo vám mesto servíruje. Prvé hrobky, prvé stavby a odrazu stojíte pred úzkym kaňonom, ktorý dostal meno Siq a ktorý vás dokonale pohltí. Prvé kroky medzi vysokými skalnatými bralami a cítite chlad, pretože sem sa už ani slnko nedostane.

Už viete a tušíte, čo bude na konci kaňonu, ale neutekajte, pretože vám ujdú reliéfy či malé svätyne nabatejských bohov, ktoré sprevádzali návštevníkov pred 2000 rokmi. Na konci Siqu sa otvorí najlegendárnejší pohľad aký Blízky Východ pozná. Oči sa predierajú cez úzku štrbinu a napokon sa všetko otvorí do pohľadu na krásnu Pokladnicu. Teda aspoň tak ju tu takmer všetci volajú, hoci ide o monumentálnu hrobku nabatejského kráľa Aréta a nikdy nebola pokladnicou. Niekedy je tradícia silnejšia, než skutočnosť.

Posaďte sa na pohár mätového čaju a vychutnajte si ju. Jej detaily, sochy, krásne nuansy a vpáľte si ju do mysle. Aj tak na toto miesto nezabudnete. Vykašlite sa na fotku z protiľahlého pahorku, kde budete trčať v zápche, ktorú spravia tí čo potrebujú kŕmiť instagram a ponorte sa do mesta. Kráčajte k divadlu, to vás pošle ku kráľovským hrobkám a odtiaľ máte na dosah ruky byzantské ruiny kostolov či obrovský, monumentálny chrám. Tam bilo srdce starovekej Petry, kde sa obchodovalo, tvorili dejiny a kde to muselo nádherne žiť. Teraz máte na výber.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Vyberiete sa na pahorok s Obetiskom kvôli krásnym výhľadom alebo si dáte túru a 700 schodov ku „kláštoru“ Ed Deir, ikonickej stavbe? Ak ste tu prvý krát vyberte sa k Ed Deir. Nájdete tu druhú najkrajšiu stavbu Petry, posedíte si na pomarančovom džúse alebo kardamónovej káve a užijete si pohľad na impozantnú krajinu. Ak ste zdatní stihnete za deň aj druhý pahorok, no ešte lepšie je vrátiť sa do Wadi Musa, užiť si jordánsku večeru v podobe beduínskeho mansafu, vyspať sa a vybrať sa do Petry znovu.

Farebná púšť

Južne od Petry, smerom k Červenému moru na vás čaká púšť Wadi Rum. Je najkrajšou a najfarebnejšou púšťou celého Blízkeho Východu a je podobne ako Petra magnetom. Odbočíte z hlavnej cesty, ocitnete sa na prahu mestečka Rum, kde vám skôr než rum nalejú čaj s mätou a tu v návštevníckom centre si vybavíte, čo by ste chceli na púšti vidieť. Púšť už stáročia lákala dobrodruhov a najviac sa dnes spája s menom Lawrenca z Arábie, ktorý ju spoločne s ďalšími prekonal a prekvapil Osmanov v Aqabe. Prvé, čo uvidíte, je bizarná skala, ktorej dnes nik nepovie inak než Sedem pilierov múdrosti, podľa knihy, ktorú Lawrence napísal. Džíp je pripravený a môže sa vyraziť. Je na vás, čo všetko chcete vidieť, ale najkrajšie na Wadi Rum je atmosféra opusteného miesta obklopeného pieskom a horami pripomínajúcimi roztečený vosk.

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters

Môžete vyliezť na krásnu, oranžovú dunu, vojsť do kaňonu Al Chazali a hľadať na stenách vzácne petroglyfy, alebo osedlať ťavu a skúsiť si aké je to ísť v karavane púšťou. Keď sa vzduch príliš zohreje, nájdite si tieň pod kopcami, sadnite si do stanu a doprajte si dúšky unikátneho čaju, ktorý tu pripravujú Beduíni už od nepamäti. Ucítite v ňom šalviu aj púštnu mätu aj kardamón a niekde v diaľke dymí kadidlo. Orientálna rozprávka už nie je na stránkach kníh ale pred vami. Prejdite sa pieskom a počkajte na tmu. Prespite na Wadi Rum, pretože večer strávite pri ohni, ochutnáte beduínske chuťovky a napokon sa zakryjete prikrývkou z miliónov hviezd. Toto sú tie momenty pre ktoré cestujete!

Foto: Tomáš Kubuš/Street Food Hunters
Viac než 10 rokov intenzívne cestujem po svete, najmä v Ázii od Istanbulu po Singapur. Posledné roky sa pri cestách venujem lokálnemu či tradičnému jedlu a streetfoodu o ktorom píšem aj na vlastnom blogu s názvom Street Food Hunters.
Uložiť článok

Viac článkov