Foto: Photo by Daniel Reche from Pexels

Ľudia si neraz myslia, že keby mali všetko, na čo si len spomenú, boli by šťastní.

Musíme vás však sklamať, mať všetko a byť úspešným človekom, to nie je ekvivalent šťastia. Ba práve naopak, zdá sa, že ani tí najbohatší ľudia, ktorých pozná celý svet, nie sú vždy šťastní.

Článok pokračuje pod videom ↓

Z čoho pramení ne/šťastie

Objektívnych dôvodov na nešťastie je mnoho, môže ním byť napríklad psychické alebo fyzické ochorenie, nedostatok prostriedkov, práca, v ktorej človek nie je spokojný, nespokojnosť vo vzťahu či osamelosť, v ktorej jedinec nemá rodinu ani priateľov, na ktorých by sa mohol obrátiť. Aj keď odrátate ľudí, ktorých trápia spomenuté problémy, zistíte, že stále na svete ostane množstvo ľudí, ktorí sa nepovažujú za šťastných. Mnohí si možno myslia, že dobrá práca, dostatok financií a láska stačia na to, aby bol človek šťastný, zdá sa však, že predsa len nie. Prečo je to tak?

Foto: unsplash

Ako hodnotíme zručnosti?

Odpoveďou na túto otázku sa zaoberal vo svojich dielach Raj Raghunathan z Austinskej univerzity. Ukázalo sa, že k tomu, aby bol človek šťastný, peniaze nestačia. Dôležitý je pocit, že sme na tomto svete potrební a užitoční. Chceme mať pocit, že to, čo robíme, má zmysel. Chceme byť v niečom zruční, v niečom vynikať, byť majstri. Raj však hovorí, že nie všetci vnímajú majstrovstvo správne. Ľudia totiž majú sklony porovnávať svoje schopnosti so schopnosťami iných ľudí, čo nám však v konečnom dôsledku nepomôže.

Peniaze nemusia znamenať, že je človek vo svojom obore dobrý

Okrem toho, na hodnotenie využívame nesprávne kritériá. Napríklad, učiteľ môže mať vyšší plat, na poličke viac ocenení a uznaní, vo vedľajšej kancelárii však môže sedieť človek, ktorý je ešte lepším učiteľom, no nie je rád stredobodom pozornosti, preto jeho steny nezdobia ocenenia. Namiesto toho, aby sme hodnotili úroveň zručností dopadom, aký majú na spoločnosť, hodnotíme ľudí podľa toho, koľko majú peňazí a kto každý im zložil poklonu. Problémom však je, že sú to faktory, ktoré sa veľmi ľahko hodnotia, preto im ľudia ľahko uveria. Napríklad, je pomerne ľahké odhadnúť, kto zarába viac, kým dopad jedincovej činnosti na spoločnosť sa hodnotí ťažšie.

Foto: unsplash

Nepotrebujeme drahé autá a desať titulov

Raj dodáva, že človek sa síce z vyššej výplaty teší, radosť však trvá mesiac, možno dva alebo tri, potom si však na vyššiu výplatu zvykneme a ocitneme sa tam, kde sme boli predtým, s pocitom, že toho chceme viac. Ako sa tomuto fenoménu vyhnúť? Zamerajte sa na skutočné majstrovstvo, nie na vonkajšie prejavy úspechu. To, čo človek ku šťastiu potrebuje, totiž nie sú dlhé tituly pred menom a za menom a v garáži tri blyštiace sa autá, je to pocit, že sme v niečom dobrí a má to zmysel. Okrem toho, ak robíte niečo, čo máte radi, úspech sa postupne dostaví aj sám, bez toho, aby ste sa za ním museli hnať ako zmyslov zbavení.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov