Foto: MovieStillsDB

Filmy či seriály o vrahoch sú stále populárne.

Fascinácia sériovými vrahmi, násilníkmi a inými zločincami nie je ničím novým. Ľudia milujú filmy i seriály, ktoré odhaľujú ich príbehy, a veľakrát sú nimi priam fascinovaní. Dokonalým príklad je napríklad Jeffrey Dahmer, ktorý sa po seriály na Netflixe stal doslova “vzorom” a miesto toho, aby ho ľudia odsúdili, sa podľa neho obliekali na Halloween, hľadali si jeho fotky z Polaroidu a podobne. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Prečo je to ale tak? Prečo sú ľudia týmito príbehmi fascinovaní? Odpoveď priniesol portál Your Tango. 

Vrahovia sú “charizmatickí”

Zločiny vrahov a iných psychopatov či sociopatov sú doslova obludné. Je preto veľmi paradoxné, že títo ľudia vyzerajú na prvý pohľad často nielenže normálni, ale dokonca charizmatickí. 

Schopnosťou týchto ľudí je, že veľmi často dokážu dokonale splynúť so spoločnosťou. Niektorí z nich dokonca môžu byť natoľko charizmatickí, že podvedome môžu v ľuďoch vyvolávať túžbu byť ako oni — ako to je napríklad aj v prípade Jeffreyho Dahmera. 

Sérioví vrahovia majú totiž často rodiny, priateľov i kolegov, ktorí ani len netušia, kým v skutočnosti sú. Dokážu dokonale predstierať — a aj to z nich robí v očiach ľudí “hrdinov”.

Foto: Profimedia

Sympatizovanie s týmito ľuďmi nie je novinkou

Potvrdzuje to aj psychologička Tarra Bates-Duford, ktorá hovorí, že fascinácia verejnosti sériovými vrahmi nie je žiadnou novinkou. Väčšina ľudí totiž miluje drámy a šokojúce veci — a keď sa zistí, že niekto bol vlkom prezlečeným v ovčom rúchu, vždy je to fascinujúce. 

Ako vysvetľuje, úlohu zohráva tiež ľudská “posadnutosť” neustále sledovať bitku medzi dobrom a zlom a človek ostáva unesený tým, ako dlho niekto niečo dokázal skrývať. Preto chceme o týchto ľuďoch vedieť všetko — počúvame o nich podcasty, pozeráme seriály či filmy a dúfame, že sa tým dozvieme niečo viac aj o sebe. Zaujíma nás, čo z nich spravilo monštrá, ktoré ľudí pripravili o život. 

Toto sú podľa psyhologičky dôvody, pre ktoré sú tieto seriály a filmy tak populárne. Súhlasíte s nimi?

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov