Naučiť sa lepšie počúvať ostatných vôbec nie je zložité.

Máme dve uši ale iba jedny ústa, to preto, aby sme mohli dvakrát viac počúvať a menej hovoriť. Určite mi však dáte za pravdu ak poviem, že realita je úplne niekde inde. Ľudia rozprávajú a rozprávajú, ale pokiaľ majú chvíľu sedieť a počúvať, zrazu sú bezmocní. Nedokážu ani len predstierať, že počúvajú, tobôž nie ešte aj reálne naslúchať tomu, čo sa snaží povedať ten druhý. Našťastie aj tomuto problému sa dá pomôcť, samozrejme, ak sa chce.

Článok pokračuje pod videom ↓

Určite ste si to už všimli v každodenných situáciách, ľudia majú tendenciu skákať iným do reči, dokončovať za nimi vety (naozaj nedokážu nájsť tie správne slová a preto to musí urobiť niekto za nich?), alebo začnú rozprávať ešte skôr, než tá druhá strana skončí. Ľudia by len rozprávali a rozprávali, ale počúvať akoby nemal kto.

Veď predstavte si len takú diskusiu. V skutočnosti, ak sa nechopíte slova práve v tú milisekundu, keď sa niekto nadýchne, vôbec by ste sa k slovu nedostali. A tak sa všetko ohľadom konverzácií a diskusií mení skôr na obrovský boj o to, kto bude rozprávať. A bohužiaľ, tento boj prebieha na úkor niečoho iného, pretože nemôžeme sa sústrediť aj na to, aby sme vystihli moment, kedy by sme opäť mohli prehovoriť, aj na to, aby sme sa snažili počúvať, čo sa ten druhý snaží povedať.

Našťastie, existuje skvelá technika, vďaka ktorej sa z vás stane oveľa lepší poslucháč a konverzácie sa tak pre vás stanú hodnotnejšie. Môžeme ju nazvať napríklad: „Nadýchni sa predtým, než prehovoríš.“

unsplash.com

Celý princíp spočíva v tom, že predtým, než v konverzácii odpoviete alebo prehovoríte, sa nadýchnete. Nie také to veľké, hlasné nadýchnutie. Nie. Stačí naozaj malý, obyčajný, nenápadný nádych a výdych. To je všetko. Jednoduché, nie?

Nuž, áno, ale zároveň aj nie. Možno s tým budete mať na začiatku ťažkosti. Predsa len, potlačiť nutkanie odpovedať ihneď a skočiť druhému do reči bude naozaj silné. A dokonca, možno to ten druhý bude aj čakať, že ho prerušíte. Takže zrazu, ak sa nadýchnete a vytvoríte tento malinký moment ticha, môžete pocítiť zvýšené napätie. Ale viete čo? Nevadí, je to v poriadku. Pretože v ďalšej časti sa začnú diať úplné zázraky.

Ak by ste niekoho prerušili, nikdy by ste sa nedozvedeli, že je toho viac, čo chce povedať. Tento malý, možno nepatrný moment, ktorý pre seba získate nadýchnutím, vám pomôže usporiadať si vaše myšlienky či lepšie sformulovať vety, ktoré chcete vysloviť. A zároveň, ten druhý taktiež nebude prerušený. Jednoduché a efektívne.

unsplash.com

Pozri aj: Na maličkostiach záleží. Týchto 9 jednoduchých vecí vám pomôže stať sa lepším priateľom

psychologytoday
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov