To, čo ste na sebe pociťovali možno už dávno, sa potvrdilo už aj medicínsky.

Ak si tiež myslíte, že je skvelé opustiť ruch mesta a zhlboka sa pri túre nadýchať čerstvého vzduchu, tieto nové medicínske zistenia vás určite zaujmú. Lekári totiž zistili, že prechádzka v lese alebo v horách nielen zregeneruje vaše telo a myseľ, ale pozitívne ovplyvní aj váš mozog.

Článok pokračuje pod videom ↓

Turistika v prírode zaženie vaše negatívne myšlienky

Okamžitý pocit pokoja a pohody, ktorý vám príroda dodá je dôvodom toho, že počas turistiky sa veľmi rýchlo a efektívne zbavujete negatívnych myšlienok. Potvrdila to nedávna štúdia, v ktorej vedci z National Academy of Sciences uvádzajú, že trávenie času v prírode redukuje negatívne myšlienky natoľko, že riziko vzniku depresie, či úzkostí sa badateľne znižuje.

Podľa ich zistení už 90 minútová prechádzka v prírode významne znižuje hladinu stresu a nervovú aktivitu v prefrontálnom kortexe, čo je oblasť mozgu zodpovedná za vznik a prevenciu duševných ochorení.

pixabay.com

Prechádzka v prírode spojená s odpojením sa od technológií zvyšuje vašu kreativitu

Ďalšia štúdiu vykonali psychológovia  David L. Strayer a Ruth Ann Atchleyová. Podľa jej zistení sa tvorivé riešenie problémov a prílev nových nápadov výrazne zlepší, ak sa odpojíte od všetkých technológií a vyberiete sa na túru.

Účastníci výskumu, ktorý bol súčasťou štúdie odišli na štvordňovú túru spojenú so stanovaním v prírode. Počas tejto doby mali zakázané používanie akýchkoľvek technológií – doma teda museli nechať ako svoj mobilný telefón, tak aj tablet či notebook. Po ich návrate podstúpili test, ktorý sa zameriaval na kreatívne riešenie problémov. Ich výsledky boli oproti ľuďom, ktorí predošlé 4 dni strávili v ruchu veľkomesta lepšie až o neuveriteľných 50%.

Psychológovia to vysvetľujú tým, že hluk mesta a (mnohokrát aj zbytočné) využívanie technológií spotrebúva obrovské množstvo našej energie, ktorá nám následne chýba pri snahe sústrediť sa, či myslieť kreatívne.

pixabay.com

Turistikou spravíte niečo nielen pre svoju myseľ, ale aj pre svoje telo

V závislosti od obtiažnosti vami zvolenej trasy, pri turistike spálite 400 – 700 kalórií za hodinu, čo je skvelá hodnota. Vedci z University of British Columbia navyše dokázali, že aeróbne cvičenie na čerstvom vzduchu zvyšuje objem hipokampu, ktorý je v mozgu zodpovedný za centrum pamäte.

Túrou v prírode tak nielen znížite prežívanú úzkosť a stres, ale zlepšíte aj svoju pamäť. Vaše telo tiež okamžite zaplavia endorfíny, ktoré sú zodpovedné za pocit šťastia, no rovnako aj za pocit zdravého sebavedomia.

Ak ste teda doteraz premýšľali, či sa turistike oddať alebo nie, možno vám tieto dôvody pomohli definitívne sa rozhodnúť. Prechádzky v prírode majú obrovské čaro aj s prichádzajúcou jarou, kedy sa príroda prebúdza – využite ho a znásobte priaznivé účinky, ktoré vám turistika ponúka.

Pozri aj: TOTO 10 MINÚTOVÉ STAROVEKÉ CVIČENIE VÁM POMÔŽE ZACHOVAŤ SI DOBRÉ DUŠEVNÉ ZDRAVIE

psych.sk (Henrieta Balázsová), themindsjournal

 

Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov