Foto: pexels.com

Hovorí sa, že čas plynie rýchlo, alebo sa, naopak, hýbe slimačím tempom.

Plynutie času sa však nemení, jedna minúta bude mať vždy 60 sekúnd a jedna hodina 60 minút. Čo sa však mení, je to, ako čas vnímame. Všetkým je jasné, že keď sa cítime dobre, zvyčajne čas plynie rýchlo, a keď na niečo čakáme, zdá sa, akoby všetky hodiny spomalili až do neznesiteľnej miery. Ako presne však naše emócie ovplyvňujú to, ako vnímame plynutie času?

Článok pokračuje pod videom ↓

Plynutie času

Predstavte si svoj posledný deň v práci pred dovolenkou. Najradšej by ste ho telepaticky posunuli alebo ho prinútili, aby plynul rýchlejšie. A teraz si spomeňte na posledný večer, kedy ste si povedali, že si dáte filmový maratón – ani ste si nestihli uvedomiť a zrazu bolo po polnoci. Čas je síce konštantou, no to, ako ho vnímame, sa dramaticky mení a naše rozpoloženie ho ovplyvňuje viac, ako by sme sa mohli nazdávať.

Vnútorné hodiny

Čas nie je len to posúvanie sa ručičky po hodinách, čas vnímame zároveň aj telom a mysľou. Už desaťročia sa odborníci z rôznych oblastí venujú teóriám, ako vlastne človek vníma čas. Niektorí odborníci tvrdia, že máme nastavené akési vnútorné biologické hodiny. Práve vďaka tomu sa neraz cítime tak nepríjemne, keď sa zobudíme chvíľu predtým, ako mal zazvoniť budík.

Joe Dawson a Scott Sleek sa rozhodli, že toto tvrdenie overia a za pomoci MRI zistili, že vnímanie času neovplyvňuje len jediná časť mozgu, ale celá sieť neurónov. Práve preto naše vnímanie ovplyvňuje veľké množstvo faktorov.

Foto: unsplash

Flow

Počuli ste už o tzv. flow stave? V ňom sa ocitá človek, ktorý je plne zaujatý nejakou aktivitou a venuje jej maximum svojej pozornosti a energie. Napríklad umelec, ktorého práve kopla múza a rozhodol sa niečo vytvoriť, či už je to hudobník alebo výtvarník. Nech už však robíte čokoľvek, ak sa ocitnete v stave flow, čas zrazu zdanlivo plynie neuveriteľne rýchlo.

Nepriateľ hlad

V roku 2012 vykonali Gale a Pool sériu výskumov, vrámci ktorých skúmali motiváciu jedincov a to, ako ovplyvňuje vnímanie plynutia času. Aby to zistili, ukázali účastníkom experimentu niekoľko obrázkov, pričom do nich “zamiešali“ 3 typy podnetov, a to neutrálne, ako napríklad geometrické tvary, obrázky, ktoré vyvolávali istý druh motivácie, ako napríklad kvetiny a obrázky, ktoré pôsobili vysoko motivačne, ako napríklad obrázky zákuskov.

Obrázky boli prezentované po dobu od 400 do 1 200 milisekúnd, ukázalo sa však, že ako najkratšie vyobrazené vnímali účastníci obrázky s jedlom, a to najmä tí, ktorí dlhší čas nejedli. Ešte viac skreslene vnímali plynutie času tí, ktorým výskumníci sľúbili, že po skončení experimentu skutočne zákusok dostanú.

Foto: unsplash

Príroda

Vedeli ste, že zásadný rozdiel je aj v tom, či sa vydáte na prechádzku do prírody alebo do mesta? Výskum totiž ukázal, že v prírode plynie čas výrazne pomalšie. Okrem toho, vnímanie času skresľujú aj pocity úžasu a šťastia, pričom ľudia v tomto stave vnímajú plynutie času taktiež akosi pomalšie. Spomalene vnímame čas aj v prípade, keď sa ocitneme v situácii, ktorá nás ohrozuje, a do tela sa navalí množstvo adrenalínu. Zaujímavé je, že spomalené vnímanie času ostane, aj keď už priama hrozba pominie.

Kedy plynie čas najrýchlejšie a najpomalšie vám? Podeľte sa s nami v komentároch.

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov