Vo všeobecnosti sa jej všetci veľkým oblúkom vyhýbame, no ak to nie je možné, vždy volíme politiku menšieho zla.

O čom je reč? Predsa o bolesti. Že nie je bolesť ako bolesť, to vie hádam každý z nás. Inak bolí malíček buchnutý o roh nábytku a inak bolí zub či zlomené srdce.

Článok pokračuje pod videom ↓

V tomto článku vám prinášame zoznam tých najväčší bolestí…

Dna

V minulosti to bola choroba bohatých a kráľov, pretože ju spôsobovala najmä strava, ktorá bola typická len pre určité sociálne vrstvy. Konkrétne sa na jej vzniku podieľa nadmerná konzumácia bravčového a hovädzieho mäsa, z ktorých sa trávením extrahuje kyselina, ktorá sa usádza v kostiach a spôsobuje chorému nemalé bolesti. Ďalším spúšťačom však môže byť aj dedičnosť či stres, čo je dôvodom toho, že ide o čoraz rozšírenejšie (mučivé) ochorenie.

Zubný absces

Ak neviete, o čo ide, ste šťastný človek. Bolesť zubov je preto taká bolestivá, lebo zuby sú situované blízko veľkého počtu nervov. Tí, ktorí ju na vlastnej koži zažili, ju popisujú ako pocit, že vám horia ďasná, že cítite, ako vám v zube a v kostiach bije srdce a často sa k tomu pridružia aj neznesiteľné a neopísateľné bolesti. Rada pre vás: čistite si zuby, oplatí sa.

Poranenie penisu

Či už ide o prudký náraz, úder alebo niečo celkom iné, muži sa v bolestiach, držiac sa za rozkrok, nezvíjajú len tak. Avšak rovnako, ako pôrodné bolesti pochopia len ženy, tak jedine muži naozaj rozumejú, aká je toto bolesť.

pixabay.com

Achilovka

Keď sa vám poškodí alebo, čo je ešte horšie, pretrhne najväčšia a najsilnejšia šľacha v tele, tak to aj patrične bolí. Niektorí ľudia to prirovnávajú k pocitu, ako by vám niekto strelil do nohy.

Lámanie na kolese

Jedna zo stredovekých mučiacich metód. Mučené osoby boli priviazané o výstuž kolesa, pričom im končatiny prečnievali. Desivá je už len tá predstava, keď koleso pripevnili na os a nechali ho točiť sa.

Rozštvrtenie

Pri stredoveku ešte ostaneme. Pri tomto treste osoba visela vo vzduchu, zavesená za nohy a kati ju najprv stiahli z kože, sťali a zhora nadol rozštvrtili. Nič príjemné.

Uhryznutie medveďom

Tak toto určite nechcete zažiť! Len si spomeňte na tie hrozné fotky v novinách…

pexels.com

Trigeminálna neuralgia

Bolesť trojklanného nervu, ktorý inervuje tvár, dutiny a lebku je ako migréna, umocnená na desiatu. Tí, ktorí ju zažili, ju popisujú ako pocit, že vám do hlavy udrie blesk.

Linčovanie

Pôvodom z Číny, sa linčovanie používalo v mnohých krajinách až do roku 1900. Telo obete bolo pomaly rozrezané na kusy. Hlavným zámerom bolo, aby tento proces prebehol čo najpomalšie, aby sa dĺžka trpenia čo najviac natiahla.

Tetanus

Dnes už našťastie málo sa vyskytujúce ochorenie bolo v minulosti nočnou morou mnohých ľudí. Spôsobuje pomalú a krutú smrť udusením, pretože dýchacie svaly pomaly ochabujú až človek nie je schopný nadýchnuť sa.

Pôrod

Tak veru, ani spôsob, ktorým prichádzame na svet nie je ničím jednoduchým a bezbolestným. Satisfakciou pre matku je pocit, keď po prvýkrát drží svoje dieťa v náručí.

Unsplash.com/Daan Stevens

Irukandjiho syndróm

Nastupuje po popŕhlení medúzou Irukandji, ktorá žije v oceáne blízko Austrálskeho pobrežia. Okrem neuveriteľne bolestivých účinkov jedu mení aj psychický stav človeka a to až do takej miery, že pacienti strácajú schopnosť kriticky myslieť a majú samovražedné tendencie. Trvá niekoľko týždňov, kým účinky jedu celkom pominú.

Obličkové kamene

Určite ste už o nich počuli a možno ste vo svojom okolí mali človeka, ktorý na ne trpel. Sprievodné príznaky sú, okrem bolesti, horúčka, vracanie a krv v moči. Či už je kameň malý alebo veľký, bolesť je veľmi intenzívna.

Derkulova choroba

Málo známe ochorenie, ktoré pozostáva z mnohých bolestivých nádorov, ktoré rastú na tele pacienta. Tieto nádory môžu byť extrémne citlivé na dotyk a teplotu, takže pacienta môže bolieť aj to, že sa sprchuje, ba dokonca aj to, že je oblečený.

Ukrižovanie

Starí Rimania boli majstri mučenia. Tento spôsob zahŕňal bolesti svalov a šliach a zároveň postupnú a pomalú smrť udusením sa. Bol taký drastický, že v rímskom práve bolo zakódované, že slobodný rímsky občan takouto smrťou nemôže zomrieť.

Unsplash.com/Christoph Schmid

Komplexný regionálny bolestivý syndróm

Podstata ochorenia spočíva v hypersenzitivite receptorov bolesti v končatinách. Sprievodný príznak je opuch a žiaľ, na túto chorobu neexistuje ani liek, ani dostatočne tlmivé lieky proti bolesti. Niekedy je stav pacienta taký zlý, že končatinu je nutné amputovať.

Popáleniny druhého stupňa

Ak ste sa práve pozastavili nad tým, či sme nezabudli na popáleniny tretieho stupňa, nuž, nezabudli. Popáleniny tretieho stupňa sú také zlé, že človeku poškodia všetky tkanivá a nervy až tak, že odumrú. V rámci druhého stupňa to nie je až také zlé, teda, ak si odmyslíte tú obrovskú bolesť…

Emocionálna bolesť

Jej príčin môže byť mnoho – od depresie až po posttraumatickú stresovú poruchu. Osoby, ktoré zažili emocionálnu bolesť na vlastnej koži vysvetľujú, že v danom okamihu mali skutočne pocit, že ich srdce sa láme na kusy. V niektorých prípadoch je toto utrpenie duše omnoho horšie, než keď bolí telo. Asi aj preto, že tu vám analgetiká nepomôžu…

Pozri aj: Týchto 10+ desivých záberov vám ukáže, ako vyzerala návšteva zubára v minulosti. Odvážili by ste sa?

list25
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov