Kto by nemiloval nostalgiu?

Nostalgia. Tá sladko-trpká príchuť, ktorá nás zasiahne vždy, keď sa vynoria spomienky na krásne chvíle z minulosti. Nostalgia nás dokáže úplne rozžiariť či zahriať a je to pocit tak krásny a príjemný, že sa k nemu veľmi radi utiekame. Nostalgia je naozaj mocná vec, ktorej silu by sme rozhodne nemali podceňovať. Odborníci dokonca urobili hneď niekoľko experimentov a výskumov a zistili, ako veľmi nás dokáže ovplyvniť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Toto sú ich výsledky.

#1 Je to kombinácia vašej pamäte a systému odmeňovania

Medzi našou pamäťou a emóciami je jedinečná väzba, typická pre nostalgiu. Vedci pri pozorovaní mozgu zistili, že keď si spomenieme na nejaký zážitok či spomienku z minulosti, aktivita sa neukazuje len v pamäťových oblastiach mozgu, ale aj v tých častiach, ktoré majú na starosti naše odmeňovanie a príjemné, pozitívne pocity.

#2 Nostalgia nám prináša do života optimizmus

Nielenže v nás dokáže dokáže vyvolať pozitívne pocity na základe minulosti, taktiež dokáže vo veľkej miere ovplyvniť aj našu budúcnosť. Prináša nám totiž do života tú dosť potrebnú dávku optimizmu. Možno aj to je dôvod, prečo ju ľudia tak často vyhľadávajú.

#3 Môže vás zahriať. Doslova

Nielenže nás krásne a príjemné spomienky hrejú pri srdiečku, je vedecky dokázané, že nostalgia nás dokáže zahriať aj v pravom slova zmysle, najmä počas studených mesiacov. Veď spomeňte si napríklad na také Vianoce. Ľudia, ktorí sa zúčastnili na rôznych výskumoch potvrdili, že pokiaľ cítia nostalgiu počas zimy, naozaj sa cítia teplejšie či pohodlnejšie.

unsplash.com

#4 Dokáže ovplyvniť vaše rozhodnutia ohľadom nákupov

Ak ste si všimli, mnoho reklám či kampaní využíva práve silu nostalgie. „Zlaté staré časy“ je efektívny marketingový trik, ktorý funguje na výbornú. Ľudia majú potom tendenciu utrácať viac peňazí a kupovať aj to, čo by si za normálnych okolností nekúpili. Ale čo robiť, keď ten výrobok je niečím, čo sa nám spája s nádherným pocitom?

#5 Nostalgia súvisí aj so smútkom

Nostalgia nie je vždy iba o tom pozitívnom, aj keď sa to veľakrát tak prezentuje. Výskumníci prišli na to, že existuje aj určité prepojenie medzi nostalgiou a našou hladinou smútku. Ľudia, ktorí pociťujú silnú nostalgiu častejšie, sú pravdepodobne aj viac smutní.

#6 Blokuje negatívne emócie

Nostalgia má ďalšiu, veľmi zaujímavú super-schopnosť, a to, že nám dokáže úplne vytlačiť negatívne emócie z hlavy, a tak nám na danú udalosť zostanú len tie príjemné spomienky. Je akýmsi druhom obrany proti negatívnym pocitom, takže aj keď sa v minulosti stalo niečo zlé, niečo, čo by nás možno zarmútilo či sklamalo, nebudeme si to pamätať, pretože nostalgia nám vždy ukáže len to pekné.

#7 Môže byť zdrojom motivácie

Nostalgia môže byť aj dobrým zdrojom motivácie. Vedci napríklad urobili experiment, kde chceli ľudí odnaučiť fajčiť. Keď u tejto skupiny ľudí prepukla nostalgia so všetkými tými príjemnými pocitmi, ktoré prežívali predtým, než začali fajčiť, boli omnoho viac motivovaní prestať. Emócie ohľadom našej minulosti sú totiž veľmi silné, a práve vďaka ich spojeniu s naším systémom odmeňovania ich dokážeme využiť na to, aby nás posunuli správnym smerom.

unsplash.com

Pozri aj: Ste dieťa 90. rokov? Ak áno, pri pohľade na týchto 15+ retro obrázkov vás pochytí poriadna nostalgia

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov