S akými ľuďmi sa najradšej priatelíte? Asi každý z nás má najradšej tých, ktorí sú priateľskí, veselí, úprimní a jedineční.

Ich spoločnosť všetci s obľubou vyhľadávajú, no ako protipól existujú ľudia, ktorým je lepšie sa vyhnúť. Dôvod je prostý; berú iným energiu a radosť zo života. Svojím postojom, prejavom i názormi vedia iných znechutiť, odradiť či zdeptať. A aj keď to nie je vždy možné, je lepšie sa im vyhýbať, ako sa len dá. Je to smutné, no títo ľudia vám okrem negativizmu nemajú čo ponúknuť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Ktorí sú to, tí toxickí ľudia? Sú to…

Tí, ktorí neustále niekoho obviňujú

Ľudia, ktorí si vlastnou vinou zničia alebo poriadne skomplikujú život sa delia na dve skupiny; jedni si priznajú chybu a snažia sa z nej poučiť a druhí sa začnú ľutovať a obviňovať ostatných za to, že ich život je mizerný. Práve na tých druhých by ste si mali dať pozor. Prečo, to asi tušíte, lebo ste sa už určite s niekým takým stretli.

Títo ľudia odmietajú prevziať zodpovednosť za svoje skutky, no dbajú o svoje dobré meno pred inými. Myslia si, že tým, že si nepriznajú chybu, si chránia svoju sebaúctu. Pri takýchto ľuďoch sa vám ľahko môže stať, že vo vás vzbudia pocit viny za niečo, za čo v podstate nemôžete. Nesnažte sa ich ľutovať, pretože presne to chcú. Radšej ich nechajte tak.

Unsplash.com/Larm Rmah

Tí, ktorí sa sťažujú

Kritizovať iných a sťažovať sa na to, aký je život ťažký a hrozný, to je to najľahšie, čo môže človek urobiť. Sťažovatelia svojím negatívnym postojom zaťažujú iných, a to miesto toho, aby sa snažili začať od seba a niečo vo svojom postoji k sebe, k ľuďom i k svetu zmenili.

Je ťažké s nimi vychádzať a je márne pokúšať sa ich presvedčiť o opaku. Sú pomerne iracionálni, čo ľahko zistíte, keď ich budete dlhšie počúvať. Nedajte sa zviesť a nepridajte sa ku kritizovaniu či súdeniu iných. Avšak, ak vám niektorá ich sťažnosť príde opodstatnená, riešte ju, no zachovajte si triezvy a pozitívny postoj.

Tí, ktorí radi klebetia

Sokrates povedal, že silní ľudia diskutujú o myšlienkach, priemerní o udalostiach a slabí o iných ľuďoch. Milovníkom klebiet sa nevyhnete, pretože sa nájdu kdekoľvek. Zdá sa, že ich život je nudný a nezaujímavý, preto majú nutkavú potrebu riešiť životy iných.

Rýchlo vás vedia zaujať a vtiahnuť do rozhovoru, pretože vedia dlho a pútavo rozprávať. Tvária sa, akoby vedeli všetko najlepšie a akoby mali patent na pravdu. Berte s rezervou to, čo vám povedia, a radšej si to overte ešte predtým, než by ste mali niekoho konfrontovať alebo odsúdiť. Často sa totiž stáva, že kvôli klebetám krachujú priateľstvá a ničia sa vzťahy. A za to klebetníci určite nestoja.

Pexels.com

Tí, ktorí vidia len svoj prospech

Nikto z nás nemá rad ľudí, ktorí sa na iných priživujú, využívajú ich a ešte sa tvária, akoby tým niekomu robili službu, alebo akoby im to bol niekto dlžný. Tento druh ľudí majstrovsky ovláda manipuláciu a nezdráha sa ju použiť, pretože majú prehnané sebahodnotenie. Ich osobnosť má narcistické rysy a preto sa niet čomu čudovať, keď sa tvária, akoby im mali iní posluhovať.

Vedia bez ostychu citovo vydierať a pokiaľ si nedáte pozor, môže sa stať, že si z vás urobia poskoka. Pripravte sa na to, že keď odmietnete urobiť to, čo chcú, ich milý a priateľský postoj k vám sa vie razom zmeniť na veľmi nepríjemný. Títo ľudia vidia v iných len prostriedok na dosiahnutie svojich cieľov, nič viac. Neboja sa ísť si za svojím aj cez mŕtvoly a niečo ako empatiu či nezištnosť by ste u nich hľadali len márne. Ak sa im nemôžete vyhnúť, držte sa toho, čo chcete a cítite vy a snažte sa s nimi nezapliesť.

Tí, ktorí chcú byť centrom pozornosti

Svojím spôsobom sú to deti, ktoré nevyrástli. Dôvody, prečo je niekto taký, sú dve; buď im ich najbližší neposkytli dostatok podpory a lásky, alebo jej mali až príliš a zvykli si na ňu. Ich neustála snaha byť najzaujímavejší a robiť okolo seba rozruch vám môže poriadne otráviť komunikáciu s nimi.

Skôr či neskôr vám začnú liezť na nervy, no pripravte sa na to, že podobne ako iní toxickí ľudia, aj títo vás ľahko obvinia z toho, že to vy ste ten zlý, neempatický a sebecký človek. Ignorujte ich snahu byť centrom pozornosti, ako aj pocity viny, ktorý sa vo vás budú snažiť vyvolať.

Unsplash.com/Jonas Svidras

Pozri aj: Toto je 13 nenápadných spôsobov, akými sa toxickí ľudia infiltrujú do vašej mysle

mesmerizingwords
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov